Türkiye, Suriye çıkmazını aşma adına neşter vurmaya hazırlanıyor

.

  • GİRİŞ17.08.2022 11:24
  • GÜNCELLEME17.08.2022 11:45

11 yıldır ‘Esad Hanedanlığı’nı ayakta tutan Baas rejimi ile ‘Muhalefet Cephesi’ arasında devam eden iç savaşta ayrışmayı tetikleyen kin ve nefretin ötesine geçemedi.

Sahadaki çatışmalar devam ederken, aynı zamanda sınırlı da olsa farklı zaman dilimlerinde bir uzlaşı arayışları aranmış ve denenmiştir. Ancak bir arpa boyu yol alınamamış ve her seferinde farklı sebeplerden dolayı girişimler sonuçsuz kalmıştı. 

Bunun asıl sebebi dış güçlerin birbirinden farklı beklentiler içinde Suriye’ye müdahaleleridir.

Gelinen noktada, “kızgınlığı devam ettirme yerine; yeni bir milat sayılacak değişime ve yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğu” gerçeği her iki kesim tarafından da görülmüştür.

Şam diktatörünü yanlış yönlendiren Faşist Baas rejiminin mensupları olan küçük bir azınlık ile Rusya ve İran’ın kendi çıkar politikaları uğruna verdikleri destekle 11 yıldır süren iç savaşta büyük kayıplar verildi ve de ülke yakılıp yıkıldı.

Bu büyük kayıplar ve yıkımların baş sorumlusu hiç şüphesiz Baas rejim güçleri ile ‘Esad Hanedanlığı’dır.

Ayrıca, Suriye halkının demokratik hak ve özgürlük arayışlarını istismar ederek iç savaşı farklı boyutlara sürükleyen, çeşitli İslam ülkelerinden gelen aşırı din tandanslı grupların yönlendirdiği birbirinden farklı örgütlerin de ülkenin felaketin eşiğine sürüklenmesine sebep olan diğer bir kesim oldukları inkârı mümkün olmayan bir gerçektir.

Şimdi, kalıcı barışı sağlayacak ve ülke dışında sığınmacı durumundaki milyonlarca (En büyük sığınmacı kesin Türkiye’dedir) Suriyelilerin ülkelerine güven içinde dönebilecekleri bir uzlaşı ve kalıcı bir barışı sağlamanın zamanıdır.

Unutulmasın ki; tarihi her zaman yeniden başlatabilecek yollar vardır. 

Kalıcı barış ve uzlaşı yolları için yeni arayışlara yönelen Başkan Sayın Erdoğan, Suriye bağlamında bölgenin içinde bulunduğu çıkmazları aşmak için neşter vurmaya hazırlanıyor.

Dış politikada köklü değişimlere getirecek olan bu neşter, aynı zamanda Suriye’de etnik ve dini ayrımcılık ikilemini dikkate alınarak, muhalefet cephesinin beklentilerini de karşılayacak sürdürülebilinir istikrarlı bir Suriye hedefleniyor.

Kısacası Suriye’de Türkiye’nin öncülüğünde başlatılması planlanan ‘Barış adına Uzlaşı, Özgürlük ve Değişim’ hamlesi gerçekleşmesi halinde ise yeni bir milat olacaktır.

Suriye ve Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden bölücü terör örgütlerini etkisiz hale getirmek adına Şam yönetimiyle kısmi bir işbirliği ayrıca Şam yönetimiyle muhalefet cephesini uzlaştırmayı amaçlayan Türkiye’nin ‘Barış adına Uzlaşı, Özgürlük ve Değişim’ planı, Rusya ve İran tarafından desteklenirken, Suriye’yi bölmek ve kendileriyle hareket eden terör örgütlerinden oluşan yapılara özerklik kazandırmayı planlayan ABD ve yandaşlarını ise rahatsız etmiştir.

Bölücü terör örgütü PKK ve uzantıları YPG/PYD ve SDG’yi sürekli Türkiye’ye karşı kullanan ABD, şimdi de Türkiye’nin yeni planını engellemek için muhalefet cephesini kışkırtan girişimlerde bulunuyor.

ABD ve Avrupa basınında yer alan haberlere göre Batı’dan Suriyeli muhaliflere ‘Türkiye ile bağlantını kesme’ karşılığında özerk bölge vadedildiği haberi dikkat çekmektedir. 

…Ve yine Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin yeni politik hamle girişimlerine işaret eden açıklamalardan sonra muhaliflerin kontrolündeki El Bab kentindeki protestolar ve  ‘Türk bayrağının yakılıp Türkiye aleyhinde yapılan gösteriler’ o rahatsızlığın bir sonucudur.

YENİ AKİT GAZETESİ

Yorumlar4

  • mücahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkler bu coğrafyaya gelmeden araplar ve persler vardı. Bütün müslümanlar kardeştir. Irkçılık yapan bizden değildir.
    Cevapla
  • erdem değer 1 yıl önce Şikayet Et
    suriyenin kuzeyi inin milyarlarca dolar harcadık. oradaki suriyeliler için kendi kiracılarımız dururken binlerce onbinlerce ev yapıtık işyerleri açtık sanayi bölgeleri kurduk. ve şimdi bütün bunları bedavadan suriyelilere verip çıkacağız oradan. biz oradan çıkarken de yurdumuzu işgal ve istila eden milyonlarca arap işgal çeteleri ise kalmaya devam edecekler.
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • bak batman sason 1 yıl önce Şikayet Et
    biz bü ülkeye malazgirt ile ilk defa değil son defa geldik. ve bırak ilki, son gelişimizde bile bu coğrafyada araplar yoktu. senin ataların da yoktu. arapları da senin atalarını da iranın dağlarından çöllerinden osmanlılar buraya getirdi maalesef. işte siz de geldiğiniz zaman geri dönmediniz. şimdi de suriyeliler geldi ve eğer onlar da geri dönmezse on yıla kalamz onlar da ana dilde eğitim diye anıracaklar, özerkil diye ürecekler! anladın mı..
    Toplam 3 beğeni
  • Batman Sason 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Arap dediklerinden Türkiye'de milyonlar yaşamakta. Senin ataların daha bu memlekete gelmeden önce de vardı. Irkçıkığınız batsın. Bu memleketi bölen bu kırtulamadığınız zihniyetinizi.
    Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat