İkinci tur başlarken 6’lı Masa’nın durumu

.

  • GİRİŞ02.10.2022 09:15
  • GÜNCELLEME02.10.2022 09:15

Bugün 6’lı Masa’nın ikinci tur görüşmeleri başlıyor. 28 Şubat’ta alay-ı vala ile başladıkları birinci tur görüşmelerinden dişe dokunur bir şey çıkmadı.
Ne milletin merak ettiği cumhurbaşkanlığı adayı ne Millet İttifakı’nın yapısı/mahiyeti ne de geleceğe yönelik heyecan uyandıran çalışmalar ortaya koydular.
Yapılan tek şey, belli tarihlerde rutin toplantıları gerçekleştirdiler.
Seçim hızla yaklaşıyor. Cumhur İttifakı’nın bileşenleri seçim sürecini başlatalı çok olmasına rağmen 6’lı Masa’nın durumu pek parlak görünmüyor.
İkinci tur başlarken ‘Masa’nın durumuna madde madde bakalım.

Kılıçdaroğlu aday olmak istiyor. Akşener açık açık “İstemiyoruz” diyor. Masa’nın dörtlüsü dikkatle yaşananları izliyor.
İkinci turda ne konuşulursa konuşulsun, hangi program açıklanırsa açıklansın, aday dışında toplumda etki yapmayacaktır. Yapılan çalışmalar ve açıklamalar aday meselesinin gölgesinde kalacaktır.
Akşener sürekli olarak “Kazanacak aday olmalı” derken, doğrudan Kılıçdaroğlu’na “Sen kazanacak aday değilsin” diyor. Bunun başka anlamı yok.
CHP’lilerin “Bizim adayımız Kılıçdaroğlu’dur” demesi ne kadar dayatma ise İyi Partililerin “Sen olamazsın” demesi de o kadar dayatmadır.
Kılıçdaroğlu kararlı bir şekilde İmamoğlu ve Yavaş’ı masadan atarken/uzaklaştırırken, Akşener onları tekrar tekrar masaya koyuyor/taşıyor.
Masa’daki dörtlünün ilk derdi parlamentoya girmek olduğu için adaylık konusunda net tavır ortaya koyamıyorlar. Durumları iç açıcı değil.
Seçim kanununda yapılan son değişiklik 4’lünün ışığını söndürdü. Elleri çok zayıfladı.
Masadakiler için sadece Erdoğan ve Cumhur İttifakı karşıtlığının seçim kazanmak için yeterli olamayacağı anlaşılıyor.
İkinci tur başlayana kadar Akşener’i Kılıçdaroğlu hakkında söyleten gelişmeler olduğu gibi Kılıçdaroğlu’nu açıklama yapmaya zorlayan gelişmeler de oldu.
Siyasi partiler sadece adaylığı merkeze koyarak hareket etmezler. Aynı zamanda, parti yönetimini, partinin şekillenmesini ve geleceğini de düşünerek hareket ederler. Siyaset biliminin önemli kurallarındandır bu yaklaşım.
Yetki kullanmayacağı konusunda aralarında ve adayla protokol planlamalarına rağmen aday konusunda ciddi anlaşmazlık yaşanması birbirlerine güvenmediklerini gösteriyor.
Madem destekleriyle seçilecek aday sembolik olacak, yetki kullanmayacak, her şey Masa’da kararlaştırılacak, o zaman niye bu kadar kavga, anlaşılır değil.
Aday konusunda aralarında anlaşma sağlanmadan ikinci turu tamamlamaları ve seçime çoklu adayla gitmeleri, güven konusunda seçmende ciddi soru işaretleri oluşturacaktır.
Masa’daki dağınıklığın devam etmesi ve boş toplantıların sürdürülmesi, seçmende “Bunlar mı bizim dertlerimize çare olacak?” sorusunun güçlenmesini neden olacaktır. Bu düşünce yerleşmeye başladı bile.
Seçim yaklaşırken seçmenin, “Farklı düşünen siyasi parti liderlerinin bir araya gelmesi bile çok önemlidir” cümlesinden çok çok fazla beklenti içerisinde olduğu net bir şekilde görülüyor.
Temel konularda ortak tavır alamamaları Masa’da ontolojik sorunlar olduğunu gösteriyor. 6’lının belli hedefleri paylaştıkları için değil, 50+1’in zorunluluğundan bir araya geldikleri algısı güçleniyor.
Masa’yı bozan/dağıtan siyasi olmamak için, masadakiler birbirlerine mesajı televizyon ekranlarından, miting meydanlarından veya temsilciler vasıtasıyla veriyorlar.
PKK ile ilişkisinden dolayı HDP’ye ne kızabiliyorlar ne de ortak resim veriyorlar. Bu konuda kaçak güreş devam ediyor.
HDP ile ilişki düzeylerini ve nasıl konumlandırdıklarını toplumdan saklamaya çalışıyorlar. Bu konuda millete açık değiller.
HDP’lilerden ayar üstüne ayar yemelerine rağmen pek sesleri çıkmıyor.
İkinci turda birinci tur gibi devam ederse millet “Buradan bir şey çıkmayacağı anlaşıldı” diyecek. Az kaldı…
Kılıçdaroğlu CHP’nin 12 yıllık genel başkanı ama hâlâ liderliği tartışılıyor. Kendisinin aday gösterdiği iki belediye başkanına karşı adaylık konusunda verdiği mücadele bunun en net göstergesidir. Genel başkan olunmakla lider olunmuyor…

Türkiye gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat