Müzik dinlemek mi müzik aleti çalmak mı geliştirir

  • GİRİŞ11.03.2015 08:10
  • GÜNCELLEME11.03.2015 08:11

TED paylaşımlarını bilmeyen kalmadı sanırım. Görsel bir malzemeyi özet yazı haline getirerek sizlerle paylaşmak istedim. İzlerken keyif aldığım bir videoyu, siz sevgili okuyucularımıza iletmek geçti içimden.

Son dönemlerde ortam gerildi biliyorsunuz. Kaçırılanlar, öldürülenler, zamlar, seçim yarışından ipi göğüslemek isteyenlerin giriştiği koşturmacalar... tüm bunların ortasında çocukları için faydalı çalışma yapmak isteyen ailelere, niçin çocuğunuza müzik aleti çalmayı öğretmeniz gerektiğini anlatan mini bir yazı olsun, ne dersiniz?

Müzisyenler müzik aletlerini her ellerine aldıklarında beyinlerinde havai fişekler patladığını biliyor muydunuz?

Müziği okurken, kesin ve çalışılmış hareketlerini yaparken, dışarıdan bakıldığında sakin ve odaklanmış görünebilirler. Ama işin aslı beyinlerinin içinde bir parti dönüyor olmasıdır.

Bunu nasıl mı biliyoruz?

Son 20-30 yıldır sinirbilimciler, gerçek zamanlı incelemelerle beynimizin nasıl çalıştığı konusunda dev buluşlar yaptılar. Bunun için FMRİ ve PET tarama aletleri kullandılar. İnsanlar bu makinelere bağlandıklarında, okumak ve matematik problemleri çözmek gibi görevlerin her birinin beyinde karşılığı olan bölgeleri ve bunların o andaki etkilerini izlediler.

Araştırmacılar, katılımcılara müzik dinletince, makinelerde havai fişekler gördüler. Beyinlerinin birden çok bölgesi aynı anda parlıyordu. Sesi işleyip melodi ve ritm gibi öğelerine ayrıştıktan sonra hepsini geri bir araya getirerek birleşik bir müzik deneyimi oluşturuyorlardı. Ve beynimiz bu işlemi kısacık bir zaman içinde yapıyor.

Fakat bilim adamlarının yaptığı bu deney, müzik dinleyen kişileri değil de müzisyenlerin beyinlerini incelemeye döndüğünde, küçük havai fişekler dev bir şölene dönüştü. Ortaya çıktı ki; müzik dinlemek beyni gayet ilginç etkinliklere soksa da, enstrüman çalmak beyinde bütün bir vücut egzersiziyle eşdeğer. Sinirbilimciler, beynin birden çok alanının parladığını, aynı anda farklı bilgileri karışık, birbiriyle ilgili ve şaşırtıcı derecede hızlı serilerle işlediğini gördüler.

Peki, müzik hakkında beyni böyle aydınlatan şey nedir?

Bu araştırmalar henüz yeni sayılsa da uzmanların gayet iyi bir fikri var. Bir enstrüman çalmak, beynin hemen hemen tüm bölümlerini aynı anda meşgul ediyor. Özellikle de görsel, işitsel ve motor korteksini. Ve başka herhangi bir egzersiz gibi, enstrüman çalmaya disiplinli ve planlı çalışma biyen işlevlerini güçlendiriyor.

Müzik dinlemekle enstrüman çalmak arasındaki en bariz fark, ikincisinin beynin iki yarımküresi tarafından da kontrol edilen ince hareket becerilerine ihtiyaç duymasıdır. Aynı zamanda sol beynin daha ilişkili olduğu sözel ve matematiksel keskinlikle sağ beynin öne çıktığı yenilikçi ve yaratıcı içeriği birleştirir. Bu de kişilerin müzik aleti çalmaya başladıklarında hem sosyal hem de akademik anlamda daha hızlı düşünebilmeleri anlamına gelmektedir.

 ...

Fırsat bulduğunuz zamanlarda TED paylaşımları izlemeniz tavsiyesiyle...

Sevgiler...

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)

Tlf: 0212 583 00 22- 0533 488 06 00

mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv

mehtapkayaoglu@gmail.com

http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu

htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu

Yorumlar2

  • Sadece müzik değil, tüm sanat dalları... 9 yıl önce Şikayet Et
    "yaratıcı ve yenlikçi" yönlerimizi ortaya çıkartır. Elbette görsel ve işitsel materyaller daha fevrîdir. Bilhassa işitsel dallardan piyanonunun etkisi bambaşkadır. Sanattaki estetik, piyanoda daha çok kendisini gösterir. Osmanlı padişahları bile çocukluklarında piyano eğitimi almaları bu yüzdendir. Chopin'in Spring Waltz'ı meselâ... Tüm vücudunuz bir piyanoya dönüşür ve her ritimde tüylerinizin dibinde hissedersiniz.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • serap 9 yıl önce Şikayet Et
    TED paylaşımdan kastınız nedir acaba?
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat