Çocuğunun zekasını geliştirecek öneriler

  • GİRİŞ13.05.2015 07:49
  • GÜNCELLEME15.05.2015 08:02

Bulundukları noktadan daha ileriye gitsinler, oldukları halleriyle mutlu hissetsinler diye anne babaların ciddi çaba sarfetmesi gerekiyor artık. Sarılıp öpmek, içten temas, yakın iletişim ve onlarla geçirilecek hoş zamanları saymıyorum. Bunlar sihirli değnek gibi yöntemler. Onların dışında ne yapabileceğinizi yazayım istedim bugün.

Gelen sorular var. Yakında okullar tatil olacak, ne yapmalıyız diye soruyorsunuz. Aklıma gelenleri sıralamak istedim.

Çocuğunuzun zekasının gelişmesini istiyorsanız, ilk yapacağınız davranış, onların merak içinde sordukları sorulara, aynı heyecanla cevap vermektir. Çocuklar gözlerini kocaman kocaman açarak merak ettikleri her şeyi büyüklerine sorarlar. Onları ciddiye alarak sorularına cevap vermek, hatta bazı sorularda bilmediğiniz söyleyip "Hımm bak bunu ben de tam bilmiyorum. Hadi gel birlikte araştıralım.." diyerek kitap karıştırmak ve bulduğunuz bilgiyi ona sesli ve neşeli şekilde okumak gerekir. Böylece hem ciddiye almış hem de yazılı kaynaklara başvurmayı öğretmiş olursunuz.

Becerileri desteklenen, zamanında doğru müdahale edilen, hataları için sert şekilde cezalandırılmayan çocukların zekaları daha doğru gelişir. Özellikle azar ve kızma davranışı çocukta içe kapanmaya ve suçluluk psikolojisine neden olabilir. Kendini suçlayan çocuk kendisine saygı duymaz. Baskılar hep içindekileri. Böylece üreten yanı zarar görür. Azarlamamak ikinci doğru yöntem.

Günümüz çocukları tv ve bilgisayar seviyor. Bana sorarsanız bir çocuğun televizyon izleyerek zarar görmesinden ziyade, televizyonu nasıl izlediği önemli. Yani anne mutfakta sürekli iş yapıyor, çocuk tek başına tv ve bilgisayar başında oturuyorsa, tabii ki zararlı. Ancak anne zaman ayırarak çocuğuyla tv izliyorsa, izledikleri görüntüleri birlikte yorumluyorlarsa, bazı yerlerde çocuğunun fikrini alıyorsa, izledikleri çizgi filmin devamında ne olabileceği hakkında yarış yapıyorlarsa tv zarar vermez. Tam tersine çocuğun pasif izleyici olmaktan çıkıp, aktif olmasına, izlediği ve gördükleri hakkında akıl yürütmesine vesile olur. Akıl yürütülen faaliyet çocuğa zarar vermez, tam tersine çocuğun zeka kapasitesini geliştirir.

Çocukların genel yapısında gayriihtiyari olarak gelişen bir mükemmeliyetçilik vardır. Eğer anne ve baba bu eğilimi artırıcı nitelikte davranıyorsa çocuk belirgin bir mükemmeliyetçi olarak büyür.

Mükemmeliyetçilik zeka gelişimini engeller haberiniz olsun! Çünkü mükemmeliyetçi kişi belirli durumlara odaklanır, ne ileri ne geri! Tam olarak aklında geçen olmalıdır! Oysa kişiyi geliştiren, serbest çağrışımlarının olmasıdır. Baştan bir şey için karar verilebilir; ancak ilerleyen aşamada duruma göre değişikliklerin yapılması gerekebilir. Bu değişimi yapabilmek ve yeni açılar görmek, esneyebilmek, farklı açılardan bakabilmek zeka kapasitesine bağlıdır. Bizler farkında olmadan çocuğu belirli bir sonuca kilitlersek, yeni seçenekler görmesine engel olmuş oluruz, böylece zeka kapasiteleri gelişmez. Emir kumanda zincirine döner.

Her çocuğun yeteneği farklıdır. Onunla konuşmak, sohbet etmek, hayallerini dinlemek, hayallerini geliştirmesi için ona eşlik etmek önemlidir. Bizler farkında olmadan onların bize layık olmaları için belirli kalıplara oturtmaya çalışıyoruz. Oysa hiç düşünüyor muyuz "Acaba ben bana verilen emanete layık bir anne baba mıyım?" diye.

Konuşmadığımız çocuğumuz, hissetmediğimiz duyguları ve erişemediğimiz hayalleri varsa o çocuğun sadece biyolojik anne babası sayılırız. Lütfen onlarla sohbet edin. Konuşun. Saçmalamasını dinleyin. Ümitlerine eşlik edin. Şakalarına gülün, kahkaha atın. Sevgilerini büyütün. Boylarını büyütürken, umutlarını küçültmeyin!

En önemlisi...! Zeka gelişiminin, okul başarısıyla bağlantılı olmadığını unutmayın!

Merkezimize nice çocuk getiriliyor, sınıfta başarısız ve yaramaz diye. Çocukla çalıştığımızda ve akademik zeka ölçümü yaptığımızda görüyoruz ki üstün zekalı. Oysa sorunlu bir görüntüsü var.

Günümüz çocuğunun sorunu zeki olma olmama sorunu değil, onda var olan kapasitenin doğru kullanılıp kullanılmaması sorunu!

Lütfen yukarıda yazdıklarıma hayatınıza alın.

Ayrıca çocuklara akademik zeka ölçümü yapıp alınan sonuçlara göre oyun terapileri eşliğinde geliştirici programlar uygulamayı çok seviyorum ben. Çocukları zeka geliştirici oyunlarla, dikkat toparlayıcı egzersizlerle destekliyoruz.

Her çocuk umut vaad eder. Tabii anne babası yeterince bilinçliyse. Günümüzde her çocuğa akademik zeka ölçümü yapıp, çocuğun belirlenen düzeyine göre zeka geliştirici aktivitelerden faydalanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. İmkanınız varsa mutlaka bu tarz programlardan destek alın. Günümüz insanı olur olmaz her şeye bütçe ayırıyor, kişisel gelişim için ödediği her kuruşu boş zannediyor. Oysa nesneye yapılan yatırım değil, kişisel gelişime yapılan yatırım kalıcı olandır.

Önümüz yaz. Okullar kapanacak. Niçin çocuklarınızla dikkat/zeka geliştirici oyunlar oynamayalım..? On seansta alacağı dikkat ve zeka geliştirme eğitiminin onun hayatına ekleyeceği katkıya inanamazsınız.

Yazıyı uzatmaya gerek yok. Başlıkta da bahsettiğim gibi yazıyı zeki anne/babalar için yazdım.

Hep söylüyorum. Aptal çocuk yoktur, bilinçsiz veya az bilinçli anne baba vardır...

Sevgiler...

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)

mehtapkayaoglu@gmail.com

htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu

 

Yorumlar5

  • zehra 8 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat ne kadar birde çocuğum yaşında parmağını emiyor ne yapabilirim.
    Cevapla
  • adaletin bu mu dünya 8 yıl önce Şikayet Et
    valla herkes günde 3 hadis-i şerif öğrenip onu hayatına uygulasa kişisel gelişimcilere hiç gerek kalmazdı. Peygamberimizin çocuk gelişimi olsun sosyal hayatla ile ilgili bizzat hayatından örnekler insanın kendini ve çocuğunu geliştimesi için fazla fazla yeter.
    Cevapla
  • Musa 8 yıl önce Şikayet Et
    Çocuklarla ilgili Zeka Ölçümü fiyatı ne kadar? Onu da yazsaydınız.Fikir sahibi olurduk.
    Cevapla
  • bilal 8 yıl önce Şikayet Et
    Yani gelin benim muayenehaneme terapi yaptırın ben paraya para demeyeyim. Yazının özeti bu.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Biri 8 yıl önce Şikayet Et
    Hımm sorunlu bir bakış, Allah Şifa versin...
    Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat