Mükemmeliyetçi ebeveyn ol çocuğun mutsuz olsun

Çocuğunuzu doğduğuna doğacağına pişman etmek istiyorsanız mükemmeliyetçi anne baba olun! Ondan sonra zaten çocuk bir daha iflah olmaz.

  • GİRİŞ29.07.2015 07:59
  • GÜNCELLEME30.07.2015 13:05

Çocuklar için güzel bir dünya oluşturmalıyız. Onlara barışçıl ve sevecen bir dünya bırakmalıyız. Onları, bizim geçmiş travmalarımızın, eksikliklerimizin, ezildiğimizi düşündüğümüz durumların telafisine yönelik hedefler kazandırmamalıyız.

Okumadım, pişmanım, sen oku!
Yeterince para kazanamadım, sen kazan!
Anne babamın sözünü dinlemedim, burnum pislikten çıkmadı, sen dinle!
Hep burnumun dikine gittim, sen gitme!
Biz sormuyorduk belki ama Z kuşağı soruyor, irdeliyor, araştırıyor, anlamaya çalışıyor.
“Babacığım, sen okumadın tamam, ama günümüzde okumaktan öte meslekler var. Doğrudan okumuş olmakla ilgili olmayan, hatta okumadığı halde bir sürü okumuş insana maaş verdiği işler. Onlardan yapmayı denemedin mi? Girişimci ruhun yok muydu? Para kazanmanın tek yolu sadece okumaktan mı geçiyordu? Okumayınca adam olunmuyor mu?
“Sen paranın mutluluk getirdiğini sanıyorsun; benim öyle büyük hırslarım yok. Para için kendi hayatımı feda etmeyi düşünmüyorum.”
“Sen anne babanın sözünü dinlememişsin; ama başın dertten kurtulmadığına göre doğru tercih yapmayı bilmemişsin. Ben hayatımla ilgili doğru düşünüyor, doğru kararlar verebiliyorum. Beni dert etme!”
Şimdiki çocuklar erken olgunlaşıyor, hayat koşulları hakkında bizim sandığımızdan daha fazlasını biliyor, bence de rahat olun! Rahat olun, mükemmeliyetçi olmayın!
Sizin beklentileriniz ve kendi beklentileri arasında ciddi uçurumlar olduğunu gören çocuk mutsuzlaşıyor. 
Ailesinin beklentilerine cevap veremediğini fark eden çocuk kendisini değersiz hissediyor. 
Onun başarı algısıyla, bizim başarı algımız birbirine denk düşmediğinde kendisini başarısız görüyor, mutsuzlaşıyor.
“Olması gereken” için bastırıp durduğunuzda “olan”ı kaçırması mutsuz olmasına vesile oluyor.
Bizim dünya algımızla onunki uyuşmadığında, çabasını görmezden geliyoruz, bu durum onu çok üzüyor. Sanki hiçbir işe yaramıyormuş gibi duyguya kapılması, zamanla bıkkınlık duygusunu harekete geçiriyor.
Haklı başarılarını övmediğinizde, gereksiz başarılarını övgüyle karşıladığınızda kafası karışıyor. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu sizden değil, sizin dışınızdaki başka insanlardan öğreniyor. Dünya gerçeği ile sizin gerçeğiniz arasında sıkışıp kaldığında ya diğer insanları sahte görüyor ya da sizi! Bu durum onu çok yıpratıyor.
Yıllardır ailelerle çalışıyorum. Gördüm ki mükemmeliyetçi ebeveynin kafasında bir proje var. O projeyi evladının hayatında gerçekleştirmek için, evladının hayatını mahvediyor. Kendi ideallerini, kendi hayallerini, kendi doğrularını yaşatabilmek için öpöz yavrusunun hayatını sabote ettiğini görmüyor. 
Sonuç ne biliyor musunuz?
Tüm bunları yapmak için uğraşan aile yoruluyor, çocuk yoruluyor.
Zaman içinde aile mutsuzlaşıyor, çocuk mutsuzlaşıyor.
Sevgiler…

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)
(0212)5830022 - 0533 488 06 00
mehtapkayaoglu@gmail.com

Yorumlar2

  • ilahiyatci_49 8 yıl önce Şikayet Et
    Keşke aileme anlatabilseniz ... :(
    Cevapla
  • Talha Orhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bi benim aileme anlatsana onlar ne dusunecek merak ediyorum
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat