'Eşcinsel olmaya alış' tedavisine hayır!

  • GİRİŞ14.09.2011 08:54
  • GÜNCELLEME14.09.2011 08:54

Yeni bir dosya açıyorum. “‘Eşcinsel olmaya alış’ tedavisine hayır” dosyası…

Nerden mi çıktı? Duyduklarımdan elbet! Hemen anlatmaya başlıyorum.

Eşcinsellik yıllardan beri “cinsel kimlik bozukluğu / cinsel sapkınlık, ruhsal bir hastalık” olarak tanımlandı. 1970’lere kadar eşcinsel insanlar gerek ilaçla gerekse terapi yöntemleriyle tedavi edilmeye çalışıldı.

Zamanla kutuplaşmalar devreye girdi. Birileri dedi ki bu hastalıktır/sapkınlıktır. Tedavi edilmelidir. Diğerleri dediler ki; bu bir cinsel tercih meselesidir. Hastalık değildir. Bu duruma hastalık diyenlerin kendileri hastadır. Ortada tedavi edilecek bir durum yoktur; zira hastalık diye bir şey yoktur.

1970 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSM-4) eşcinselliği hastalık veya cinsel sapkınlık olmaktan çıkardı. Kişisel tercih/cinsel tercih adı altında değerlendirdi. Bilim dünyası, eşcinselliği tedavi etmekten vazgeçtiği gibi, tedavi edilmesi gerekir gözüyle bakanları gericilikle, bilimdışı davranış sergilemekle suçladı.

Neyse… bu günlere geldik.

 Şimdi gelelim benim şaşırdığım noktaya… ve tartışmaya açılması gereken hususa!

Geçmişte eşcinsel olduğu için zorla tedavi edilmeye çalışılan insanlar vardı. Gerek medical gerekse terapilerle tedavi edilmeye çalışılan insanlar. Şimdi tam tersi. Duygularında bu hisleri taşıyan insanlar zoraki eşcinselliğe alıştırılmaya çalışılıyor. Anlayacağınız geçmişte “Size ne ey insanlar! Ben eşcinselim, halimden de memnunum.” diyen kişiler zorla tedavi edilmeye çalışılırken; bugün “Eşcinsel duygular içindeyim ve rahatsız oluyorum. Lütfen bana yardım edin, kurtarın beni bu duygulardan!” diyen kişilere zorla eşcinsellik sevdirilmeye çalışılıyor.

Birkaç yıl önce birileri eşcinselliğin tedavi edilmesi durumuna itiraz edip hak arıyorlardı. Eşcinselliğin (kendi cinsiyetine ilgi duyan kişi), lezbiyenliğin (kendi cinsine ilgi duyan kadın), gayliğin (kendi cinsine ilgi duyan erkek), biseksüelliğin (her iki cinse de cinsel anlamda ilgi duyan kişi), travestiliğin (karşı cinsin giysilerini giyinerek teşhirden hoşlanan kişi), transeksüelliğin (kendi cinsinden memnun olmayıp, karşı cinse geçmek isteyen veya geçen kişi) hastalık olmadığını, kişisel tercih olduğunu söylüyorlardı. Başarılı oldular. İstedikleri hakları ellerine geçirdiler. Şimdi bu şekilde yaşamak istemeyenlere “Eşcinsel olmaya alış” tedavisi yapılıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diyesi geliyor insanın.

Eşcinsel duygularından rahatsız olanlar ne yapacak şimdi? Karşı cinse değil de kendi cinsine ilgi duyduğunu fark edip, yaptıkları araştırmalarda bunun bir hastalık olmadığını okudukları halde, kendilerinin nefsi olarak hasta olduğunu düşünenlere ne olacak peki?

Karşılaştıkları ve şikayet ettikleri tedavinin ne olduğunu ben size söyleyeyim:

14-19 yaşlarında, hatta ergenlik döneminin kimlik bocalaması aşamasında olan gençlere, sanki tüm cinsel gelişim süreçleri tamamlanmış da tercihleri belirmiş gibi, eşcinselliği sevdirme çalışmaları yapılıyor. Gencin içine düştüğü, nasıl düştüğünü de bir türlü anlamadığı, geçmişinde belki travmaların/tacizlerin olduğu, bazen taciz/travmanın olmadığı; ama yaşadığı eşcinsel duyguların toparlanması için doktorlara giden gençler neyle karşılaşıyorlar biliyor musunuz?

“Bu duruma alışmalısın. Bu bir hastalık değil. Sana şimdi gay ve lezbiyen sitelerinin adreslerini vereceğim. Git, aralarına gir, dolaş… onlarla tanış… onlardan birisi olmaya gayret et. Zamanla alışacaksın merak etme. İçinde bulunduğun endişe ve kaygı, toplumun senin üzerinde oluşturduğu baskıdan başka şey değil. Avrupa’da eşcinseller evleniyor bile. Yakında Türkiye’de alışacak, daha rahat edeceksin. Utanmayacaksın.” gibi cümlelerle evlerine gönderiliyorlar. Ve birkaç tane doktor/uzman gezen genç başlıyor kara kara düşünmeye. En sıkıştığı noktada da bu şekilde yaşamaktansa kendine kıymayı bile düşünebiliyor.

Halinden memnun olan ve tercihlerine kimsenin karışmamasını isteyen birisine tedavi yapmaya çalışmak ne kadar yanlışsa; içinde bulunduğu durumdan kurtulmak isteyen kişiye “alışırsın alışırsın… eşcinsel olmaya alışırsın…” şeklinde yaklaşmak da bir o kadar tehlikelidir diyorum.

Kişiler uzmanlara niye başvuruyorlar Allah aşkına. Yardım almak için. Destek görmek için. Böyle mi yardım edeceğiz?

Tamam anladık biz medeni bir toplum olmaya çalışıyoruz! Avrupa ne yaparsa aynısını yapmak istiyoruz! Ama içinde bulunduğu durumu nasıl düzeltebileceğini bilmeyen kişiler varsa, onlara da istedikleri şekilde yardım etmek gerekmiyor mu?

Haydi uzman arkadaşlar işbaşına! İyi terapi, danışanın ihtiyaçlarına karşılık gelen terapidir diyeyim, başka da bir şey söylemeden herkese sevgiler diyerek yazıyı bitireyim…

Psikolojik Danışman & Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu
http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu
http://twitter.com/mehtapkayaoglu
http://www.facebokk.com/EvlilikHakemi
mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv
mehtapkayaoglu@gmail.com
www.yuzlesme.tv

Yorumlar15

  • etebm 6 yıl önce Şikayet Et
    merhaba mehtap hanım benim oğlum 16 yasinda ve gay her şekilde kendini beli ediyor ama inkar ediyor doktora gitmeyi reddediyor ben kendimi seviyorum mutluyum benim bi sorunum yok sen doktora git diyor halası uygunsuz fotoğraflarını ve mesajlarını görmüş onunla konuşmuş ama inkar etmiş yok öyle birşey halası fotoğrafları göstermiş sonra itraf etmiş hemcinsinden hoşlanıyormuş ve kısa soreli bir ilişki yaşamış eskiden ama artık öyle değilmiş şimdi kiz arkadaşlarım var diyor ve cok aşırı yalan konuşuyor ne yapacağımı nasil davranacagimi bilmiyorum tavsiyelerinizi bekliyorum .
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • sertap 2 yıl önce Şikayet Et
    çocuğunuz hasta ve bunun için testesteronu arttıran ilçlar vermeniz gerekiyor sakın ona saygı duymayın ve asla böyle bir şeyi normalmiş gibi göstermeyin yyoksa oğlunuz ilerde çok acı çeker Allah yardımcınız olsun
  • Hayaled 3 yıl önce Şikayet Et
    Cocugunuza testesteronu artirici bitkisel ilaclar verin mesir macunu gibi ve ustune gitmeyin yaradan herseyi vermis dogada herseyin cozumu var rabbim yardim etsin
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Yapacağınız tek şey çocuğunuza sarılmak ve onu olduğu gibi sevdiğinizi söylemek , babasının/annesinin her zaman yanında olduğunu söylemek ve ona bunu hissettirmek.
    Toplam 2 beğeni
  • ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    Iyi güzel konuşuyorsunuz .tedaviyi herkes din aracılığı ile anlatıyor .kesin çözüm veren bir tedavi ilaç tedavisi gibi yok mu
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • mermus 12 yıl önce Şikayet Et
    '' Lütfen bana yardım edin, kurtarın beni bu duygulardan!” diyen kişilere zorla. eşcinsellik sevdirilmeye çalışılıyor'' Demişsiniz ve devam etmişsiniz. ''eşcinsel duyguların toparlanması için doktorlara giden gençler neyle karşılaşıyorlar biliyor musunuz? “Bu duruma alışmalısın. Bu bir hastalık değil. Sana şimdi gay ve lezbiyen sitelerinin adreslerini vereceğim. Git, aralarına gir, dolaş… onlarla tanış… onlardan birisi olmaya gayret et. Zamanla alışacaksın merak etme. İçinde bulunduğun endişe ve kaygı, toplumun senin üzerinde oluşturduğu baskıdan başka şey değil. Avrupa’da eşcinseller evleniyor bile. Yakında Türkiye’de alışacak, daha rahat edeceksin. Utanmayacaksın.” gibi cümlelerle evlerine gönderiliyorlar'' Doğrusu merak ediyorum kaç doktorla veya psikiyatrist ile bu konuları konuştunuz da bu kanaatlere ulaştınız yada kaç danışanınız kendisine bu cevapların verildiğini söyledi ?Genelleme yapıp kesin kanaat oluşturacak kadar veri varmı elinizde?
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Yarkın 2 yıl önce Şikayet Et
    üzgünüm ama böyle bir şeye türkiye asla alışmayacak ve homolar zulüm görmeye devam edicek umarım dediğiniz gelecek asla oluşmaz homoların yaşama hakkı olduğunu düşünmüyorum :(
  • baybars can 12 yıl önce Şikayet Et
    lesbienliği unutmuşsunuz bahederken.... lesbienlikte baya yaygın bir hastalık aslında,özelliikle türk toplumda normal karşılanan bir durum,12 eylülden sonra eşcinsellik,28 şubattan sonrada lesbienlik yaygınlaştırıldı,lesbienlik enteresen bir hastalık,bence eşcinseller,travestileri,lesbienleri sabun yapmak lazım en kesin çözüm bu,lesbienlik son zamanlarda baya hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı,bu aralar kız modası varya,erkeği beş parasız bırakıp kadına gökten para yağdıran şerefsiz zihniyet varya işte böyle sapıttırıyor insanı,bunun altında birazda kız bablarının erkek çocuğu sahib olamamalarının aşağılık kompleksi var,lesbienlik konusunada değinmeniz gerekli ama kadın zihniyeti işte,herşey tek taraflı herşey duygusal.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • ahmet tugral 12 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. Mehtap hanım doğru noktalardan konulara yaklaşıyor. Arkadaşın biri ana fikir istiyor yazıya. Sanırım yazıyı anlamamak için okumuş. Farkında olmadan yanlışı benimsemek ya da daha doğrusu kendisini üstün sayan bir zümrenin doğru dediğini körü körüne benimsemek. İşte size ana fikir.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat