Futbolcu intiharları neden artıyor?

  • GİRİŞ30.11.2011 08:58
  • GÜNCELLEME30.11.2011 08:58

Haftanın haberlerine göz atarken en çok ilgimi futbolcu intiharlarının çoğalması çekti.

Çoğalan onların intiharı mı yoksa onları intihara iten sebepler mi diye düşündüm, elbette sebepler diye cevap verdim kendime.

"Kendine kıyıcılık" dediğimiz bir durumu insan niye gerçekleştirir?

Değişen dünya düzeni, her yerde benzer kişilik özellikleri ortaya çıkarmaya başladı. İntihar eden futbolcuların geçmişleri incelendiğinde, intihar gerekçesi olarak önümüze çıkan nedenler, sorunlarla karşılaşmaları ve bu sorunlarla baş edemediklerinde kendi canlarına kıydıkları gerçeği. Ne kadar acı değil mi?

Sizlere biraz fazla iddialı gelebilir ama, ben profesyonel futbolun insanların başına bela olduğunu düşünenlerdenim.

Geçmişte söylenen "Din afyondur!" sözlerinin, günümüzde "Futbol afyondur" ifadesiyle yerdeğiştirdiğine inanıyorum. İnsanları, sosyal bilinçten uzaklaştıran afyon! Üstelik afyon olmakla kalmayıp, izleyenlerini fanatizm adı altında tehlikeli durumlara sokarken, oyuncularını stres altında tutarak, canlarına kıymaya kadar gitmelerine neden olacak bir afyon!

Kişilerin sahaya fırlayıp, terleye eğlene oynadıkları amatör futbolu hep sevdim!

Birilerinin fahiş rakamlarla yatıp kalktığı, içinde şikelerin döndüğü, onbir oyuncu oynayıp dünyanın parasını kazanırken, evinde yiyecek ekmeği olmayan fanatiğin, takımı için en yakın arkadaşlarıyla bile kavga edişini hiç sevmedim!

Kızmayın bana ama... gençlerimizin hayallerini kirletiyor futbol...!

"Büyüyünce ne olmak istiyorsun delikanlı?"

"Futbolcu..."

"Hımmm...... niye?"

"Mehtap hanım görmüyo musunuz dünyanın parasını kazanıyolar... gece hayatı/eğlence...! ohhh gel keyfim gel... babama baksanıza o kadar üniversite okumuş, müdür olmuş 3 kuruş maaş alıyo, hiç bi istediğimi almıyolar bana... bi de geçmiş karşıma oku oğlum diyooo... aptal mıyım ben... bizim ordaki futbol kulübüne yazılıcam ben..."

...

Bir memlekette, her iki gençten birisi futbolcu olmak istiyorsa eğer, o memleketin sosyal değerleri ve kalitesi yerin dibine batmış demektir! Hepimize geçmiş olsun anlayacağınız!

...

Ve imrenilen bu insanların çoğu mutlu değil...!

Evet büyük takımlarda oynuyorlar.... iyi paralar kazanıyorlar... şöhreti yakalıyorlar... ünlü oluyorlar.... fanatikleri tarafından çok seviliyorlar... ama mutlu değiller...! Kendilerini öldürüyorlar...!

Kazanılan para, ele geçen şöhret sorunların üzerini örtmüyor demek ki. Hatta çok kereler sorunun kendisi bile olabiliyor.

Sonuçta bu kişiler insan... zorlukları var... atlatamadıkları, üstesinden gelemedikleri... tüm dünyanın gözü önünde olmak için geldikleri o şaşalı yerden, yine dünya insanlarının gözleri önünde yokolup gidiyorlar.

Peki hangi ruh hali onları bu hale getiriyordur?

İntihara yatkın kişilerin kişilik özellikleri nedir?

...

Sizler için sıralamak istiyorum. İstisnalar kaideyi bozmaz diyelim ve başlayalım sıralamaya:

1.      Üzüldüğünde, üzüntüsünü, sorununu fazlasıyla içine atıyorsa psikosomatik tepkiler şeklinde gösterir önce. Örneğin baş ağrısı, mide bulantısı, tansiyon artışı, kalp çarpması, halsizlik, el-ayak uyuşması, aşırı uyku gibi. Yakın çevre bu ani değişiklikleri farkedip önlem alırsa intihar engellenebilir.

2.      Duygusal olarak depresif ve endişeli ruh hali taşır son zamanlarında. Morali bozuktur. Gergindir. Üzüntülü hali vardır ama çevre anlasa da bu halin intihara kadar gideceğini tahmin etmemiştir.

3.      Kendini değersiz hissetme, yalnız hissetme duygularını taşır fazlasıyla. Son günlerde yaptığı konuşmalarda başarısızlıklarından, işe yaramamasından bahsedip durur. Çevresindekiler yeterince uyanık davransalar bu içe çöküşün tehlikeli olduğunu anlar aslında.

4.      negatif düşünceye yatkınlık oluşur iyice. Herkesi ayağa kaldıran vuruşunu bile başarısızlık gibi algılar. Daha iyi olabilirdi düşüncelerine boğulur.

5.      ufak tefek zorluklara karşı tahammülsüzlük yaşar.

6.      kaygı-endişeye yatkındır.

7.      Zihinsel-bilişsel olarak problem çözme yeteneğinde yetersizlik vardır. Öfkeli veya içekapanık yapıdadır. Sorunu çözmek yerine kaçıp gitmeyi tercih eder.

8.      Hemen hemen her gün birileriyle öfke patlamaları olan tartışmalara girmeye yatkınlık gelişebilir.

9.      Benzer sorun yaşayan insanlara oranla daha sık şikayet eder. Veya hiç şikayet etmez, her şeyi gereğinden fazla içine atar.

10.  Yanlış yaptığını zannettiği durumlarda kolay üzülmeye başlar. Kendisini suçlar.

11.  Ortalama her kişiye denk gelebilecek bir beklentinin yerine gelmemesi durumunu, kendisine kasıt ve haksızlığa uğramak şeklinde yorumlamaya başlar. Dünyanın adaletsiz ve haksızlıklarla dolu olduğunu düşünmeye başlar. Bu tehlikeli bir madde! Çünkü dünyanın acımasız olduğunu düşünüp durmak, çekip gitmek için iyi bir zemindir!

12.  Baş edemediği bir durumla karşılaştığında ajitasyon (kendine acıma/acındırma) duygularına kapılarak kendini kışkırtır son zamanlarında.

13.  Ya hep ya hiç duygusuyla düşünerek kendi hareket alanını daraltır. İçinde bulunduğu zor durumu daha da zor ve içinden çıkılmaz algılamaya başlar.

14.  Her konuda kendisine suçluluk payı çıkarmaya başlar. Maç kaybedilir, benim yüzümden diye düşünür. Annesiyle tartışır, benim yüzümdendi der.... gibi.

15.  Her durum ve konumda aşırı duygusal-duyarlı tepkiler vererek, duygusal hayatına iyice zarar verir.

16.  Duygusal ve kırılgan kişilik özelliğine sahiptir.

Bunların hepsi bir araya geldiğinde atlatamaz insan.

İntihar; kendi hayatımı kendi istediğim şekle çeviremiyorsam, düzeltemiyorsam da, bırakır giderim, demenin en hüzün verici yoludur.

İnsan canlısı yaşamak ister. Her şeye rağmen hayata tutunmak ister. Mutsuzluğun ve depresyonun tavan yaptığı yerdir intihar.

Ve dışardan bakıldığında ne kadar şaşalı görünse de, insanlar kitleler halinde bu kişilerin yaşam biçimlerine imrense de, kimselere anlatamıyorlar kendilerini. Kalabalıklar ve sevenler arasında yapayalnız hissediyorlar... bırakıp gidiyorlar...

...

Futbolcular üzerinden yazdım; ama lütfen sizler de yakın çevrenizde buna benzer davranışlar farkederseniz duyarlı olun. Kendine zarar vermenin eşiğindeyse kollayın.

Sevdiklerimizi sevmeliyiz. Onları sevmek demek, verdikleri ipuçlarını yakalamak demektir.

Psikolojik Danışman&Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu
mehtapkayaoglu@gmail.com
http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu / http://twitter.com/mehtapkayaoglu
www.yuzlesme.tv - mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv

Yorumlar5

  • Nasuh BİLEN 12 yıl önce Şikayet Et
    İnanan ruhlu insan. İnsanda ruhun gıdası olan inanma herşeyde panzehirdir.Kim neye inanırsa inansın fakat bu inanma olmadığının ruh proplemini dünyanın hiçbir psikoloğu gideremez.
    Cevapla
  • yunus balcı 12 yıl önce Şikayet Et
    Futbolculuk dünyadaki en güzel meslektir!!. Bir psikolog edasıyla yazılan bu yazıyı futboldan hiç anlamayan biri okusa futbolcu görünce öcü sanarak kaçar.Yahu dünyada futbolculuk gibi bi meslek yokki.Tek dezavantajı her konuda cok titiz olmak zorundalar.Yılmaz vuralın dediği gibi,onların yeşil sahaların GLADYATOR leri :)
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Romeo 12 yıl önce Şikayet Et
    Psikologların burnununu sokmadığı bir burası kalmıştı. Yukarıda saydığınız şeyler intihar sebebi ise ayvayı yedik zaten 10 günde 1 intihar etmemmiz lazım.. :))
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    İNTİHAR!..FUTBOLCU İNTİHARI..VE HAYAT!..-1. Hayat;insana verilen en değerli niğmetlerden!İnsana hayat niğmetinin kıymetini anlatanda Allaha(cc) ve ahiret gününe iman.İntiharın ennn önemli nedeni(kanımca)insandaki -inanç- boşluğu ve ahirete olan inancının kıtlığı ya da yoksunluğu.Dünyanın fani bir misafirhane ahiretinde ebedi yaşanılacak diyar/hayat olduğuna inanan insan kolay kolay intihara kalkışmaz..Zira, ahiret inancı olan insan bilirki,burada olumsuz gibi gördüğü ve çektiği sıkıntılar ahiret için(ebedi hayatta zevk ve safa için) SERMAYEDİR.Bunun için sabreder ve daha dayanıklı olur.Olmaya çalışır.Hayatı değersiz görmez.Dolayısıyla intiharı düşünmez.Ve yeltenmez!Allah cc kimseyi böyle acınacak/intihar edecek duruma düşürmesin.Amin..Daha yazacak çok şey var.Şimdilik bu kadar.VesSelam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • eser fırtına 12 yıl önce Şikayet Et
    ilk defa duydum.... yazınızı okumadım...1 futbolcunun intihar ettiğinide hiç duymadım...:S öle 1 başlık atmışsınızki...sanki her gün 1 er 2 şer futbolcu intihar ediyo....!
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat