Çatışmalarda yükselen ateş ve düşen petrol fiyatla

  • GİRİŞ16.11.2014 11:22
  • GÜNCELLEME17.11.2014 09:48

Üstelik Çin ve Avrupa gibi enerji konusunda dışa bağımlı devlerde ekonomik durgunluk nedeniyle talebin düşük olduğu bir dönemde, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında süren aşağı yönlü hareket, fiyatlardaki düşüşünü ve arz artışının nedenlerini sorgulamamızı gerektirir.

Haziran’da IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından, 115 dolar seviyelerindeyken düşüşe geçen Brent petrol varil fiyatı bugün itibarıyla ICE’de 80 dolar seviyelerine inmiş durumda. Tüm gözlerin çevrildiği 27 Kasım’daki OPEC toplantısı yaklaşırken uzmanlar tarafından yapılan yorumlar, her şeye rağmen toplantıdan üretim kısma kararı çıkmayacağı yönünde olunca, beklenti fiyatlardaki düşüşün devam edeceği şeklinde. OPEC ülkelerinde yaşanan düşüş Batı Teksas petrolünü de etkiliyor, NYMEX’te varil fiyatı 77 dolara inmiş vaziyette.
Bilindiği gibi, düşük petrol fiyatları, petrol üreten ve ihraç eden ülkelerin işine gelmez. Örneğin Suudi Arabistan için petrol fiyatının 85 dolar/varilin altında olması, gelirinin %85’inin petrole bağımlı olduğu krallığın bu durumdan olumsuz etkileneceği anlamına gelir. Günlük petrol üretimini son dönemde sürekli artıran ve killi şistten elde edilen petrole yaptıkları yatırımla enerji piyasasında lider olmayı kafasına koyan ABD ise, Suudi Arabistan’a göre üretim maliyetleri daha yüksek olduğu için yükselen petrol fiyatlarına karşı daha dirençsiz aslında. Varil fiyatının 75 doların altına düşmesi bazı üreticilerin oyun dışı kalmasına neden olabilir. Ve Rusya için fiyatların 100 doların altına düşmesi bile sıkıntı oluştururken düşüşün devam etmesinin sarsıcı sonuçları olacağı malum. Rus Rublesi sene başına oranla %30 oranında değer kaybetmiş durumda. Ukrayna nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rus şirketleri kredi bulmakta, bankalar kredi vermekte zorlanıyor.

devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat