“Hayvanları Koruma Kanunu” demişken!

  • GİRİŞ19.07.2021 08:57
  • GÜNCELLEME19.07.2021 08:57


Hayvanların da hakları olacak sonunda.
Olsun tabii, hiçbir mahzuru yok, hatta onlar adına bir de mahkeme kurulsun, hayvanlarla sorunu olanlar orada yargılansın! Lakin hayvancağızların ağızları var dilleri yok, nasıl olacak bu?
Ormanları Koruma Kanunu, Çevreyi Koruma Kanunu, Bitkileri Koruma Kanunu vs. Ne de olsa insanoğlu elini nereye atsa orada ot bitmiyor, akan çeşme kuruyor, çağlayan nehir susuyor!
 
Esasında bana kalsa “Dünyayı Koruma Kanunu” çıkarırdım ya… Ne yazık ki dünya hiç kimseye kalmıyor! En iyisi ben hikâyeme geçeyim. Hikâye dedimse önce bir hikâyeden söz edecek, kendi serencamımı o hikâyeye dayandıracağım…
Tanzimat Edebiyatının önemli yazarlarından Sami Paşazade Sezai’nin “Küçük Şeyler” adlı hikâye kitabında yer alan küçük hikâyelerden birisi “Kediler” adlı hikâyedir. Oldukça ironik bir o kadar da insanı düşündüren güzel bir hikâyedir. Hikâye insan sevgisi ve hayvan sevgisi çatışması üzerine kurulur. Konusu özetle şöyledir:
Otuz üç senedir evli olan bir adamın karısı tam 30 kedi beslemektedir lakin ev her geçen gün kedi tasallutu altına girmekten dolayı yaşanır olmaktan çıkmış, adamı canından bezdirmiştir.
 
Artık her sabah evde bambaşka bir huzursuzluk vardır. Mutfakta ya kediler dolaplara girip sütü içmiş, ekmeği çalmış ya da adamın kahve fincanını döküp âdeta adamcağıza hayatı dar etmiştir. Yazar bunu şöyle ifade eder:
“Zavallı koca! Hareminin, mutasarrıfa olduğu eve, celb ve cem’ ettiği yirmi-otuz kedinin ta’ci-zat ve tasdiatından artık bizâr olmuştu. Evin içinde sahibü’l-beytten ziyade bir reviş-i âmirane ile kuyruklarını kaldırıp bu bedbaht kocaya bir nazar-ı istihfaf ve istihkar atfederek dolaşan bu kibirli hayvanat kanepelerini istila etmiş, koltuk sandalyelerinde uyurlar, o senenin soğuk kışında ısınmak için yaktığı ateşin karşısında düşünürler, sofalarında, odalarında sâmia-hıraş sesleriyle kavga ederlerdi. Günden güne et-vâr-ı küstahânelerini arttırarak tekessür eden kediler bu adama evinde bir câ-yı tevakkuf bırakmamağa başladılar...”
 
Adam sonunda kalkıp kaymakamlığa giderek kedileri şikâyet eder. Ancak hiçbir şey yapılmaz. En sonunda bir sabah iyice daralan talihsiz adam, karısının karşısına dikilip:
-Ya ben ya kediler! Der. Kadın hiç düşünmeden “Tabii ki kediler” demez mi?
Kediler karşısında düştüğü duruma çok içerleyen adam bavulunu alıp evi terk eder. Evi terk etmiştir etmesine lakin şimdi nereye gidecektir? Cebindeki para ve gururu arasında sıkışıp kalır. Bütün gün denizin karşısında oturup hâli pürmelaline gâh ağlar, gâh düşünür. Akşam geldiğinde yine boynu bükük bir şekilde aynı yoldan evine döner... Yazar hikâyeyi çok ilginç bir sonla bitirir:
“Mütefekkir bir çehre, müteessir bir hâl ile evine giderek refikasına hiçbir şey söylemeden doğru odasına çıktı. Minderin üzerine kapanıp da hıçkıra hıçkıra ağlamağa başlayınca, haremi, kemal-i itina vü nezaketle oda kapısını açarak 'O kadar haykırarak ağlama. Kedilerimi korkutacaksın!' dedi...”
 
İşte bazen hayvanseverlik bu boyuta gelebiliyor!
Maalesef, bizim oturduğumuz sitede böyle bir durum var. Kediler öyle çoğaldı ki her eve dokuz on kedi düşüyor ve verandamızda oturamaz hâle geldik. Kedi maması versen birbirleriyle kavga ediyor, bahçede bulunan çiçek nev’inden ne varsa kırıyor, döküyor, ortalığı birbirine katıyorlar. Çiçek saksılarının içine yattıkları için çiçeklerimiz kuruyor! Evlerimizin pencerelerine tüneyip odaları gözetmeleri, gecenin bir vaktinde bebek ağlıyormuş gibi tuhaf sesler çıkararak korku filmlerine âdeta taş çıkartıyorlar…
Bu gidişle öyle zannediyorum ki bizler de mahkemeye gidip:
-Ya biz ya hayvanlar, diyeceğiz!
TÜRKİYE GAZETESİ

Yorumlar8

  • Özge 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir yere kadar "tamam" dedim, "ironi" herhalde dedim yarısını anlayan var mı bilmiyorum Tanzimat Edebiyatı imiş çünkü. Tam da hayvan hakları yasası demişken hayvanlardan şikayet etmeye gerek var mıydı? Birisi de çıkıp "yahu şu hayvanları refah içinde yaşatın ey yetkililer" desin. Kısırlaştırabilirdiniz çoğalmalarını bekleyene kadar, böyle bir seçenek var, hem daha sağlıklı oluyorlar...
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Mesut 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadının yazdıklarında kendi düşüncelerim buluyorum tam benim kafam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Kedici 2 yıl önce Şikayet Et
    Başka işin yokmu?
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • mehmetm 2 yıl önce Şikayet Et
    Kediler ne ki ! Yatak odasının 30-40 m. civarında saat 22.00 den sabaha kadar araçlara saldıran 5 adet köpek bizde uyku bırakmadı. Belediye bu köpeklere bir şey yapmıyor. Neymiş, birkaç hayvan sever bu köpekleri besliyormuş. Bizim uykusuzluğumuz üzerine kurulan, insan sevgisinin öncelenmediği hayvan severlik oluşmuşsa batsın bu hayvanseverlikler.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Kübra 2 yıl önce Şikayet Et
    Köpekler geceden sabaha kadar onun bunun peşine bağırıyor at gözlüğü takmış zihninizle ilk aklınıza gelen belediyeye hayvanları şikayet etmek mi oluyor, hayvanlar açlıktan bağırıp oradan oraya dolaşırken sizde huzur dolu bi şekilde uyumayı düşünüyorsanız zaten sorun var demektir, hayvanseverlik değil siz ve sizin gibi insanlar batsınlar şunu unutmayın bu dünyanın öbür dünyasıda var bu dünya sadece bi fragman. Bu kadar yemek ve ekmeğin israf olduğu bir ülkede hâlâ birileri aç kalıyorsa ve sen buna göz yumuyorsan sorun gerçekten çok büyük, bundan sonra oturduğunuz yerden birşeyler yazmak yerine oturun ve size verilen beyinle biraz düşünün küçük bir tavsiye...
    Toplam 1 beğeni
  • Serpil 2 yıl önce Şikayet Et
    Çikan yasa öncekinden daha felaket Hayvanlari asla korumuyor . Siz de hayvanlarin her yerde olmasindan şikayetçi gibisiniz bu dünya sadece size mi ait ?Her yerde olsunlar niye rahatsız oluyorsunuz ?
    Cevapla Toplam 13 beğeni
  • Serendip 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi maddesi size hayvanları korumuyormuş gibi görünüyor anlamadım. Kaldı ki gayet samimi bir şekilde kaleme alınmış yazı. Ben de hayvanları severim. Hatta bu kış evimde 2 anne 6 yavru kedi bir de erkek kedi vardı. Üstelik evde 4 kişiyiz. Ama koltuklarım çiçeklerim televizyonum hep perişan oldu. Şikayet etmiyorum ama o kadar da zengin değilim. Şimdi bunları yazmakla hayvanları sevmiyorum gibi mi göründü size. Hayvan hakları derken insan haklarına yaşamına saygıyı bıraktık. İnsanları katagorize ettik.
    Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat