Kar İstanbul’da zahmettir!

.

  • GİRİŞ26.01.2022 10:08
  • GÜNCELLEME26.01.2022 10:08

Neredeyse ülke olarak bir kar imtihanından geçtik!

En kötü imtihanımız bu olsun diyeceğim lakin karın ne günahı var? Kar rahmettir, berekettir, safiyettir! Biz insanoğlunun hataları yüzünden de hakkını teslim edeyim; zahmettir!..

Günlerdir İstanbul’da yaşananları ibretle seyrettik!

Bu kar yağışı aslında gittikçe kuruyan, çölleşen, gölleri, ırmakları, yer altı suları çekilen ülkemiz için bir muştu idi bilene… Aylardır kimi bölgelerine tek damla yağmur düşmeyen ülkemize bir kar şöleni bahşetti yüce Allah… Bütün barajlarımız alarm hâlindeydi, hatta bazı şehirlerimizde içme sularının bitmesine sayılı günler kalmıştı. Buğday ekilen ancak aylardır damla yağmur suyu düşmeyen tarlalardan çiftçilerimiz tam ümitlerini kesmek üzereydi ki bu kar günleri çıkıp geldi bereketiyle.

Ülke olarak karın ani bastırmasıyla biraz sıkıntıya düştük. Önce Gaziantep civarı son elli yılın en büyük kar bereketini yaşadı, yine insanlar yollarda kaldı, kısa zamanda kar bir çileye dönüştü ve öngörülemeyen ve tahminleri aşan yoğun kar baskınının yol açtığı sorunları gidermede sıkıntılar yaşayan il ve ilçelerdeki sorumlular büyük ölçüde eleştiriye maruz kaldılar.

Tam Gaziantep gündemden düşmüştü ki bu kez İstanbul sahnedeki yerini aldı. Yoğun ve bölgesel kar baskınları yaşayan mega kentte düzen altüst oldu. İstanbul ani yağmurlarda dahi korkutur insanı. Türkiye’nin en büyük kenti olmasının yanı sıra en tehlikeli şehridir İstanbul!

Böylesine yoğun kar baskınları ve şiddetli yağışlarda bu şehrin nasıl içinden çıkılmaz bir hâle geldiğini bu ülkede yaşayan hemen herkes biliyor lakin özellikle ülkeyi yönetenler olası tehlikelerde (Allah korusun) deprem, şiddetli salgın vb. durumların bu şehirde yaşandığında neler olup biteceğinin simülasyonunu yapıyorlar mı acaba? Kurgu sanatıyla uğraşan bir romancı olarak sadece iki dakika olup bitecekleri düşünmek dahi istemedim!

Karın bereketiyle gelmesi, bol bol yağması normal şartlarda insanları mutlu ederdi. Ancak kar yağışının bir sefalete dönüşmesi, yollardaki aksamalar, insanların bu mağduriyetinin müsebbibi hiç şüphesiz kar değil insanoğlunun bizzat kendisidir. Geçmişe oranla şeritleri artan ve genişleyen yollara rağmen binlerce insan arabalarıyla yollarda kaldı, evlerine saatlerce yürüyerek gittiler.

Televizyonlardaki görüntülerden İstanbulluların çilesine bütün Türkiye şahit oldu. 

İstanbul’da da tıptı Gaziantep’te olduğu gibi belediye başkanları eleştirildi haklı olarak. Bir şehri yönetenlerin meteoroloji bilgilerini ciddiye alıp ön çalışma yapması gerekmez mi? İBB’nin meteoroloji mühendisleri yok mudur? Şehrin ana yollarının tuzlanıp trafiğinin düzenlenmesi ya da önceden duyuru yapılarak insanların erkenden evlerine gitmeleri sağlanamaz mıydı? Ara ara yollara müdahale araçları konamaz mıydı? Bu yönetimle gördük ki kar İstanbul’da zahmettir!

İlgili belediyeler belli ki ya yönetim zaafı gösterdiler veya yoğun kar yağışı karşısında yapılan müdahalede yetersiz kaldılar. Bilemiyorum, ancak şu hakikati unutmamak gerek, İstanbul alarm veriyor. Bu şehir bu nüfusu kaldıramıyor! Her şey bağırıyor İstanbul’da… Yollar, binalar, parklar, bahçeler, taksiler, trenler, metrolar, köprüler, otogarlar, havalimanları artık kaldıramıyorum diye bağırıyor!

Herkes bu sesi duymalıdır artık!

Sadece bugüne ve an’a odaklanıp siyasetin kısır döngüsü içinde birbirimizi eleştirmek yerine kalıcı çözümler üretmek, olası tehlikeler için gereken simülasyonları yapmak ve İstanbul’u temelden rahatlatacak çözümleri arayıp bulmak, İstanbul’a hak ettiğini geri vermek zorundayız!

Yoksa bir gün gerçekten çok geç olabilir!

TÜRKİYE GAZETESİ

Yorumlar3

  • kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    kar rahmettir sen tedbir alacaksın
    Cevapla
  • ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Çarşamba oldu hala Çapa'da bile ara sokaklar buzlu, kar kalıntılarında zor yürünüyor.
    Cevapla
  • 1453 2 yıl önce Şikayet Et
    chp yönetimleri bu millet için hep zahmet olmuştur !..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat