Özbekistan’da üçlü buluşma!

  • GİRİŞ03.08.2022 08:03
  • GÜNCELLEME03.08.2022 08:03

Özbekistan şaşırtmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev hem bölgesel hem de bölgeler arası iş birliği konularında çok boyutlu girişim ve faaliyetlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Şanghay İş birliği Örgütü (SCO) Üye devletlerinin Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına, dün Türkiye – Azerbaycan -Özbekistan Üçlü, Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma Bakanları toplantısına ev sahipliği yaptı.
 
Özbekistan, Uluslararası ilişkilerini bölgesel ölçekten dünya ölçeğine taşımakta çok hızlı bir ivme kazanmış durumda. Cumhurbaşkanının vizyoner liderliği sayesinde geçmişte içe kapanık ve çekinik devlet imajından hızla uzaklaşıyor. 2022 yılının ilk altı ayı içerisinde bile pek çok uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı. 
 
Timur Devletinin bakiyesi olan bu dost ve kardeş ülkenin kalkınma hamleleri ve girişimlerinin başarıya ulaşmasında Türkiye ve Azerbaycan’ın desteği çok önemli. Bu yazıyı kaleme aldığımız saatlerde süregelen toplantıya üç ülkenin Dışişleri, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanları katıldı. 
 
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin Türkiye ile olan ulaşım problemi maalesef devam ediyor. Özbekistan’ın denize kıyısı yok. Dış ticaret faaliyetlerini Hazar geçişli doğu-batı orta koridor üzerinden gerçekleştirmek durumunda. Bu koridorun Azerbaycan ve Türkiye üzerinden eşgüdüm içinde sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürmesi önemli. 
 
Bu toplantıda Kazakistan’ın neden bulunmadığını merak edenler olabilir. Geçtiğimiz günlerde Bakü’de, Türkiye-Kazakistan ve Azerbaycan arasında da aynı konularda üçlü bir buluşma gerçekleştiğini söyleyelim. 
 
Özbekistan, turizm potansiyeli yüksek olan bir ülke. Hava yolları ulaşımındaki yüksek tarifeler de bu turizm potansiyelini olumsuz etkiliyor. 2021 Kasım ayında İstanbul’da yapılan Türk Devletleri Teşkilatı liderler zirvesinde imzalanan vizyon belgesinde kardeş ülke halklarının yakınlaşması, kaynaşması konusu üzerinde ısrarla durulmuştu.  
 
Paris’e, Londra’ya üç beş bin liraya hava taşımacılığı yapan hava yolu şirketlerinin Taşkent’e, Nur Sultan’a ve Bişkek’e 20-24 bin liraya fiyat tarifesi çıkarması gerçekten de çok şaşırtıcı ve liderlerin talimatlarıyla çelişiyor! Bir an evvel ilgili ülkelerin hava yolları şirketlerinin bu konuya bir çözüm bulması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlıklarının kardeş ülke coğrafyalarında hem kara ve demir yolu yük taşımacılığı hem de YHT benzeri taşımacılık konularında daha güçlü adımlar atmalarında yarar var.
 
Türkiye, Türkistan coğrafyasının gerek ticaret gerekse gaz ihracatı konularında çıkış kapısı. Ancak gümrük kapılarında hâlâ çözülmeyi bekleyen karşılıklı sorunlarımız var. Türk Cumhuriyetlerinin ticaret, ulaştırma ve turizm potansiyeli Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Azerbaycan gazının bizim için ne kadar stratejik olduğunu tecrübe ederek öğrendik. 
 
Türkiye, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan; Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belarus’un üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye değiller! Mesela bu ülkeler arasında Gümrük Birliği, Serbest Ticaret ve Serbest Dolaşım alanlarında çoklu anlaşmalar yapılabilir mi? Özellikle enerji, enerji altyapısı ve bu enerjinin transferi konusu en hayati olan konu ve acil çözüm bekliyor.
 
Bu ülkeler arasında e-Ticaret gibi modern organizasyonların kurulmasının vakti de gelmiş bulunuyor. 
 
Hasılı Türkiye, her anlamda kardeş ülkeler için lojistik üs olma özelliğini taşıyor dolayısıyla bütün kapılar kardeş ülkelere sonuna kadar açılmalı ve Türkiye bu fırsatı karşılıklı kazanca çevirmelidir. 
 
Zira ortak tarihimiz ve geçmişimiz bunu fısıldıyor…

TÜRKİYE GAZETESİ

Yorumlar1

  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    İNŞAALLAH Türk Birliği hamasetle lafta kalmaz, gerçek Türk Birliği kısa zamanda eyeleme dökülerek sağlanır !..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat