Rus düşünürün utancı!

  • GİRİŞ20.08.2025 09:40
  • GÜNCELLEME20.08.2025 09:40

Son günlerde ağırlıklı gündemimiz Rusya ve Ukrayna!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Alaska’da gerçekleştirdiği görüşmenin yankıları sürerken bu kez Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve AB liderlerinin ABD temasları zirve yaptı!

Dünya baş döndürücü bir gündemle meşgul iken ünlü Rus düşünür Aleksandr Dugin’in gerek Rus medyasında gerekse de dünya medyasında çıkan beyanatları dikkatimi çekti zira ünlü düşünür Rus dış politikasını kıyasıya eleştiren çıkışlar yapıyor! Öyle ki son gelişmelerin tümünü “utanç verici” olarak değerlendirerek Rusya’nın feci şekilde aşağılandığını söylüyor Dugin.

Peki Aleksandr Dugin’e bu ifadeleri söyleten gelişmeler hangileriydi?

İki hafta önce ABD’de Başkan Trump’ın ev sahipliğinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleşen “Zengezur” konulu “TRIPP” anlaşmasının Rusya için utanç verici bir durum olduğunu ifade eden Dugin, “Washington Barış Anlaşması Rusya’nın Kafkasya’daki Utancının İşareti” başlıklı makalesinde şunları söylüyor:

“Güney Kafkasya'daki politikamızın tamamen çöküşü nedeniyle insanların hiçbir şekilde cezalandırılmadığını görmek utanç verici. Washington'da bu anlaşmanın imzalanması, hükümsüzlüğümüzü, Sovyet sonrası bölgede bile hiçbir şeyi kontrol edemediğimizi gösteriyor.

Bu durumda bizi daha üst düzeyde kim ciddiye alacak? Bu acı, bu hakaret, bu tokat, tam da her birimize, her Rus'a atılmış bir tokat olarak anlaşılmalıdır.”

Aleksandr Dugin, daha ağır şeyler de söylüyor lakin burada yer vermemiz doğru olmazdı! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlığını da yapan Dugin, Rusya’yı özellikle şu üç başlık üzerinden eleştiriyor:

Pasiflik ve liberal eğilimler: Rusya’nın gerek ABD gerek AB ülkeleri ile olan uzlaşmacı tutumunu ve yakınlaşmasını eleştiren Dugin, Rusya’nın “Çok kutupluluk” yerine Batı’nın kurallarına uyum sağlamasını ihanet olarak yorumluyor!

Post-Sovyet alanında etki kaybı: Aleksandr Dugin, Rusya’nın eski Sovyet ülkeleri olan bugünkü Türk Cumhuriyetlerini kendisine entegre edemediğini düşünüyor! Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği’nin beklenen etkiyi sağlayamadığını ve pasif kaldığını düşünüyor… Türkistan hinterlandını kaybettiklerini söylüyor!

Kafkasya özelinde stratejik hatalar: Dugin, Kafkasya’nın, Rusya için en kritik bölge olma özelliğine sahip iken Rusya’nın bölgede “denge politikası” güderek kendi ayağına sıktığını, bölgeye Türkiye ve ABD’nin nüfuz ettiğini söylüyor! Bölgede Rusya’nın etkisini ve yetkisini kaybettiğini savunuyor!

Aleksandr Dugin, bütün eleştirilerini “multipolar” (Multipolar dünya, güç ve etkinin birkaç devlet veya blok arasında paylaşıldığı, hiçbirinin mutlak hâkimiyet kuramadığı bir uluslararası sistemdir) görüşleriyle birleştirerek yaparken bu hatalara sebep olan daha doğrusu Rusya’ya nüfuz kaybettiren sorumluların “idam” olmazsa bile en ağır cezalara çarptırılmasını istiyor!

Marjinal bir Avr/a/u/syacı olan Aleksandr Dugin, Trump ve Putin buluşması için Alaska’nın seçilmesini sembolik ve stratejik bir hamle olarak yorumluyor. Alaska'nın "nötr bir bölge" olduğunu ve Ukrayna'dan coğrafi olarak uzak olmasının, Rusya'nın jeopolitik manevra alanını genişlettiğini söyleyen Dugin, Trump’ın bu seçimiyle "sembolizmin derinliğini" anladığını belirtip, gelecekte Trump'ın Rusya’ya ait bir takımada olan Kuzey Buz Denizi’ndeki Novaya Zemlya'ya davet edilmesini öneriyor.

Hasılı, "Kremlin’in filozofu" bu aralar bir hayli dertli ve öfkeli!

Dugin’in bu görüşlerinden Rusya’nın gelecekte ihtimal dâhilindeki taarruzlarını ve politikalarını bir nebze de olsa analiz etme imkânı buluyoruz. Rusya’nın Ukrayna sorunu bittiğinde yönünü nereye çevireceğini tahmin etmek zor değil kanımca!

Su uyur düşman uyumaz zira...

Meryem Aybike Sinan / Türkiye Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat