Bir Malatyalı olarak itirazım var!

  • GİRİŞ06.08.2012 09:43
  • GÜNCELLEME06.08.2012 09:43

Malatya Valisi, Kamu Düzeni ve Güvenliği i Müsteşarlığı görevine getirildi.  Yani birinci sınıf devlet memurluğu görevinden yine birinci sınıf devlet memurluğu görevine geçirilmiş oldu ancak bu atama benim gibi birçok Malatyalıyı memnun etmedi ve aksine itiraz edercesine üzüldük ve aynı oranda tepkiliyiz!

 Hani eskiden devlet- yönetim işleriyle ilgili mevzularda can sıkıcı meseleler vuku bulduğunda ninelerimiz dedelerimiz “ Büyüklerimiz Bilir” derlerdi. Ancak bendeniz böyle düşünmüyorum ve büyükler de “hata “ yapar diyenlerdenim!

Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran’ı diğer birçok validen ayıran öyle ayırıcı özelliği vardı ki bunun görmezden gelinmesi, ya da dikkate alınmaması benim gibi birçok Malatyalıyı sükût-u hayale uğrattı.  Biz şehir olarak, Malatyalı olarak uzun yıllardır uyuyan, heyecanını kaybetmiş, cesur çıkışlarıyla tanındığı halde cesaretini yitirmiş, adeta eski Malatya’nın şaşaalı günlerinin özlemiyle bir çıkış arayan bir Malatya görüyorduk eli kolu bağlı olan.

Nitekim Vali Beyin çıkıp gelmesiyle Malatya’nın yeniden şaha kalktığını, eğitim,  sosyal,  ekonomik ve kültürel anlamda yeniden sesini duyurup konuşmaya başladığını görmeye ve daha iyisini ummaya başlamıştık ki Vali Mehmet Ulvi Saran’ın görev değişikliği bir bomba gibi yüreğimizde patladı.

Dev bir hayal kırıklığı yaşadık.

Her vali zamanı geldiğinde elbette değişir, devletin bu tasarrufuna sözümüz yok. Ancak bir şehri her anlamda canlandırmış, gece gündüz çalışan, sıra dışı bir Valinin dev projelerini en azından bitirmesinin beklenmesi ve kendisine süre tanınması lazımdı bana göre.

Rahmetli Recep Yazıcıoğlu havasını ve tavrını gördüğümüz Sayın Valinin gece geç saatlere kadar çevresindeki memurlarıyla çalıştığını, birçok insanın ufkunun yetmediği birçok ilginç projeyi hayata geçirdiğini ve çok da başarılı olduğunu bütün Malatya kamuoyu ve hatta ülke medyası çok iyi biliyor.

Malatya Valisi bir halk adamı idi gördüğümüz kadarıyla. Halkın içine karışan, onları her yerde ve mekânda dinleyen, halkın her türlü sorunuyla ilgilenen ve elinden geldiğince çözüm bulmaya çalışan ilim ve irfan dünyası zengin, hakiki bir münevver, bir entelektüel ve her haliyle hiç de alışık olmadığımız bir Vali idi. 

Bu Vali başarısız ise neden böylesi önemli bir kurumun başına müsteşar olarak getirildi? Yok, eğer başarılı ise neden bu kadar çalışkan bir isim Bursa, Kocaeli, Sakarya gibi önemli bir ile atanmadı? Emanet neden ehlinde değil, açıkçası bütün bunları çok merak ediyorum.

 Her ne kadar şark kurnazlığı yaparak “büyüklerimiz bilir” deyip birçok konuda kafasını kumlara gömenleri görsek de şaşırmıyoruz artık.  Gidenlerin Ağam, gelenlerin Paşam denerek ağırlandığı zavallı bir dünyada yaşadığımızı unutmadan,  sağduyu ve vicdan sahibi olan birilerinin de bu soruları sorması lazımdı bana göre!

Açıkçası Sayın Valinin yaptığı bütün çalışmaları yakından gören, bilen ve takip eden birisi olarak, bir Malatyalı olarak bu kararname açıklandığında gözlerime inanamadım. İnanamadım zira öyle çok projesi olan başarılı bir Valiye en azından biraz süre verilmeli idi, yok mutlaka değişmesi gerekiyorsa en azından yukarıda ismini verdiğim şehirlerden birisine atanacak diye umuyorduk.

Malatya’da halk da benim gibi atamaya çok üzüldü ancak durumdan vazife çıkaran ve erk paylaşımı konusunda sıkıntılar yaşayan bir takım kimselerin bu değişikliğe çok sevindiklerini tahmin edersiniz her halde, burada sayıp dökmeme gerek yok. Bu ülkede öne çıkmak tehlikelidir! Bu ülkede başarısız insanların içinde başarılı iş çıkarmak daha tehlikelidir!

Burada bir avuç erk sahibi kazandı ama Malatya kaybetti!

Malatyalı kaybetti!

Malatya ilim ve irfanın bayraklaştığı şehir. Alpler, erenler şehri, yarenler şehri. Bütün bunları unutup ipe un serenler en başta kaybetti aslında.

Beydağlarına ekilen fidanlar kaybetti, ekilecek iki milyon fide kaybetti. Malatya’da kültürel miras kaybetti ve hamisiz kaldı! Altın kayısı film   festivali kaybetti, sinema kaybetti, kitaplar kaybetti, kitap Fuarı kaybetti, Malatya’da okuyanlar kaybetti, Giness Rekorlar kitabına kitap okuyarak giren on binler de kaybetti! Malatya doğası kaybetti, İçerideki ve dışarıdaki Malatyalı da kaybetti!

Her akşam Nostalji kafe’ye gidip halkı, memurlarını ve şehir eşrafını yanına çağırıp gece yarılarına kadar ve belki sabahlara kadar beyin fırtınası yaptığı mekân da kaybetti, yaran da kaybetti! Fırsatlar kaybetti, imkânlar kaybetti!

Aslında Malatya kaybetti!

Vali Bey kaybetmedi zira başarılı insan her yerde başarır!

Başarı Hakk’a uygun düşmektir.” Derim her zaman.

Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran her yönü Hakk’a dönük bir bürokrat, Hakk için gecesini ve gündüzünü birbirine katan sıra dışı bir isim. Atandığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığında kendisine başarılar diliyoruz ve diyoruz ki:

MALATYA’NIN VALİSİ!” Malatya ve Malatyalı sizi hiç unutmayacak! Her şey için çok teşekkürler!

Muhabbetle kalınız…

Meryem Aybike Sinan/ Haber7

meryemaybike@gmail.com

Yorumlar6

  • Tuncay Akarsu 11 yıl önce Şikayet Et
    sabiteymen kardeş! biraz hizaya gel hele.... bence sen malatyalı filan bile değilsin! yoksa bu kadar tuhaf bir yorum yazmazdın! vali bey nerede kahvaltı edeceğini senden mi öğrenecek. kahvaltı ne ki? babasının cenazesine gitmiş!!! ne büyük suç işlemiş! yahu arkadaş koskoca bir vali elbette makam aracıyla gitsin. başbakan da makam uçağıyla gitmiyor mu? bunlar sıradan insan mı? adamcağızı vuracaksan adam gibi bir argümanlya vur, böyle cahilane argümanlara ben dahil kargalar bile güldü.
    Cevapla
  • sabiteymen 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın vali döneminde malatyanın şaha falan kalktığı yok!. arkadaşlar, sayın yazar biraz abartmış sanırım. sayın valinin döneminde malatya vilayetinin, bu kişinin idareciliği sebebiyle şaha kalktığını, sıkça malatyaya gidip gelen bir kişi olarak görmedim. duyulduğu kadarıyla, sayın vali başka valiler gibiydi, bir farkı yoktu malatya için. sahi unutuyordum, bilenlerden duyduğum kadarıyla, ismini yanlış hatırlamıyorsam, sarı kurdela isimli bir restoranta sabahları kahvaltılarıyla tanınıyordu malatyada. konağında onlcarca çalışanı olmasına rağmen, sayın vali sürekli olarak aynı restoranı tercih edermiş sabah kahvaltılarında. birde muhterem pederlerinin trabzondaki cenazesine, makam arabasını da ayrıca getirtmişti şöförüne de bu konuda basında yazılmıştı. bende pek olumsuz yazdım herhalde!
    Cevapla
  • altun altuni 11 yıl önce Şikayet Et
    yolu açık olsun. değerli valimiz çok çok başarılı bir grafik çizmişti ilimizde. malatyalı birinden daha malatyalıydı, öyle sarıldı ilimize, allah razı olsun.
    Cevapla
  • Nurbaki BEYDOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    itirazımız var!!!. başta malatyaya ve ulvi sarana büyük bir yanlış yapıldı. hem malatyanın ufku ve projeleri yine durağanlığa itildi hemde ulvi saranın entellektüel birikimi ve aktivist özelliklerini heba etmek anlamına gelecek bir müsteşarlık olan "kamu düzeni ve güvenliği" müsteşarlığına atanması ile valiye yazık edildi. ulvi saran şehir için sosyal, ekonomik ve çevreci projeler üretebilen bir valiydi. o klasik güneydoğu olağan üstü hal valileri gibi değildiki bu görevleri icra edebilecek sıradan bir çok vali varken onu bu pasif göreve atadılar. çok büyük bir yanlış yapıldı.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Tuncay Akarsu 11 yıl önce Şikayet Et
    benim de itirazım var!!. ancak yorumlarımız istediğimiz gibi yayınlanmıyor! sizin gibi hür değiliz aybike hanım..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat