Belirsizlik var ama fırsat da var

  • GİRİŞ15.03.2015 09:56
  • GÜNCELLEME15.03.2015 10:03

 

Bilinen tek şey; belirsizliğin Amerika’dan kaynaklandığı!
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) son yedi yıldır, dünyayı parmağına taktı oynatıyor. 2007 yılında Mortgage Krizi yaşadı, bu krizin tüm bedelini başta Avrupa olmak üzere dünyaya ödetti.

Karşılıksız para bastı, kimse itiraz etmedi. O sayede “Para bollaştı, faizler düştü” dünya âlem zil takıp oynadı.

ABD Merkez Bankası FED “Tahvil almayı durduruyorum, bastığım karşılıksız parayı geri çekeceğim” dedi, “Bol para ve düşük faiz” müptelası olan ülkeler “etme, eyleme” diye yalvardıysa da “Benim ekonomim düzlüğe çıktı” deyip tahvil alımını durdurdu.

FED bununla da kalmadı. “İşsizliği azalttım, enflasyonu kontrol altına aldım. Bundan sonra yatırım yapıp büyüyeceğim” fikrinden gidip faizleri yükselteceğini açıkladı. Amerika’da faizin artması demek, tüm dünyada artması anlamına geliyor tabii ve bilhassa gelişmekte olan ülkelerin canı yanmaya başladı.

ABD ayrıca kaya gazı rezervlerini işleme sürecine girdi ve petrol ithalatını durdurduğu yetmezmiş gibi enerji ihraç eden ülke konumuna geldi.
Avrupa ne krizden çıkabiliyor, ne de ABD’nin hamlesine karşı tedbir üretebiliyor. Naçar kalan Avrupa Merkez Bankası parasal genişleme kararı aldı ve parasının değerini düşürüp rekabet şansını korumaya çalışmaktan öte politika üretemedi.
Çin büyüme hedefini yüzde 7’ye çekmeye mecbur kaldı.

Petrol fiyatları düştüğü için Orta Doğu ülkeleri eskisi gibi para kazanamaz oldu.
Rusya Ukrayna’dan dolayı ambargo yedi ve krizle boğuşuyor.
Önünü göremeyen global yatırımcılar, bekleme sürecine girdi.

Yazının tamımı için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat