Kağıttan kaplan

  • GİRİŞ13.02.2011 06:40
  • GÜNCELLEME13.02.2011 06:40

Elazığ'a, 1977'de rahmetli Muhsin Başkan'la gelmiştim. Muhsin Başkan'ın tatlı tatlı anlattığı 'Yolyemez Nazmi' hikâyesi vardı.

Yolyemez Nazmi, Elazığ'ın namlı külhanbeylerinden. Hep yolun ortasından yürüdüğü için bu lakabı almış. Bir gün taksici fark etmiyor ve Yolyemez Nazmi'ye çarpıyor. Kendini toparlamaya çalışırken, şoför kime çarptığını fark edip paniğe kapılıyor. Yolyemez Nazmi bozuntuya vermiyor. Söylediği tek şey: 'Gardaş zararın ne ise ödeyek.'

Harput, bir zamanlar kültürel cazibe merkezi olarak İstanbul ile rekabet eden bir medeniyet merkezi. Hafta sonu, Elazığ'da konuştuğum insanlarda bu asaletin izlerini gördüm. Kültür yaşatılmalı. İnsanî değerler ancak böyle sürdürülür, hatta çoğaltılır. Yolyemez Nazmi rahmetli olmuş. Ama, o kadar çileyi çektikten, o kadar fedakârlığa katlandıktan sonra dönüp Türkiye'nin zararını tazmine girişen İrfan Sönmez, Raif Çiçek, Ahmet Tevfik Ozan hâlâ Elazığ'dalar.

Kâğıttan kaplan arayanlar, Anadolu'nun dışına bakmak zorundalar. 'Kâğıttan kaplan' benzetmesi, Marksist jargonun, tekelci kapitalizmin nihai aşamasını tarif etmek için kullandığı bir benzetme. Güya kapitalizm, nihâi aşamasında çok fazla şiddete başvurmak ve çok gürültü çıkartmak zorunda kalıyor. İçi kof ama heybeti çok. Bu durum kâğıttan kaplan benzetmesi ile özetleniyor.

Süheyl Batum'un 'kâğıttan kaplan' benzetmesi, Marksist jargondan ödünç alınma.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ZAMAN

Yorumlar4

  • şükrü ertaç 14 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıcalıkların son çırpınışları bunlar,. Rahmetli Turgut Özal çankayaya çıktığı zaman birisi alışamadık tişortu giymişti araştırılınca bir teğmen olduğu anlaşılmıştı şimdi herhalde ya paşadır yada albay,bunlara göre halk anadoludaki saf cahil sığır çobanı,hatta birilerinin dediği gibi göbeğini kaşıyan bidon kafalı,ama artık tüm dünyada asıl halk ikdidarı teslim alıyor bizde 8 yıldır var ama bir türlü alışamadılar rahmetli Özal demişti Alışırsınız dostum Alışırsınız.
    Cevapla
  • djamel 14 yıl önce Şikayet Et
    Mümtazer hoca haklıdır.. iki deyiş arasında keyfiyet farkı var. anlamayan takozdur..
    Cevapla
  • BEKİR ERDOGAN 14 yıl önce Şikayet Et
    Korkaklarrr. Onlar ancak masum halka çatarlar, Suheyl onlara küfür de etse, bişey demezler, adaletmiş onurunuzla yatın bee içerde yediniz bi halt, Yusuf peygamber bile 10 yıl zindanda kaldı Allahın Peygamberiyken....
    Cevapla
  • şamil cihangir 14 yıl önce Şikayet Et
    312 General hadi..... CHP li Süheyl Batumada DAVA açın yüreğiniz yetiyorsa da görelim...karşınızda Vakit gazetesi yok CHP var ..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat