Devlet, dindar nesiller yetiştiremez

  • GİRİŞ07.02.2012 07:04
  • GÜNCELLEME07.02.2012 07:04

Başbakan'ın sözü, bilinen ezberlerin kapağını açtı. Karanlık ve korku dolu bir dünyadan gelen sesler bunlar.

Akıl ve tecrübenin, bilimsel bir muhakemenin devreye girememesi, ancak korkuların derinliği ile açıklanabilir.

"Devlet, dindar nesiller yetiştirsin!" Dindarlara çok sevimli, din-dışı bir hayatı tercih edenlere ise korku verici gelecek bir talep. Ama imkânsız. Çünkü, sosyolojik bir gerçek var: Devlet, istese de dindar nesiller yetiştiremez. Hem devletin, hem de onunla karşı karşıya gelen bireyin ve toplumun doğasına dair bir imkânsızlıktır bu. Devlet elindeki gücü kullanarak, din ile toplumlar arasında aşılması güç duvarlar inşa ederek dinsizliği yayabilir. Toplumu dinsizleştirebilir. Ama din ile birey arasındaki sıcak ve samimî ilişkiye aracılık edemez. Yıkabilir ama yapamaz. Yapmaya kalktığı zaman tam tersi bir sonuç ortaya çıkar. Dindarlık şekilci, soğuk ve itici bir resmiyetin içinde bütün cazibesini kaybeder. Sadece siyasî çıkarları için dini kullanmış olur.

İran ve Türkiye'deki dindarlığı mukayese eden araştırmalar, bu karşıtlığı kanıtlıyor. Türk toplumu, İranlılara göre birkaç kat daha fazla dindar. Hangisinde dindarlık devlet politikası?

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kulanabilirsiniz

Mümtaz'er Türköne / Zaman


Yorumlar3

  • ahmet enes 12 yıl önce Şikayet Et
    Ecdadımızdan güzel yolmu var?. Talibanı da el kaideyi de kimin yetiştirdiği belli.İslamı zerre bilen adam öldürmenin hele hele işkence yapmalarının ne kadar günah olduğunu bilir.Örnek olarak bizim ecdadımız dururken abuk sabuk örneklerin peşinde ne işimiz var? Bizim Dünyada eşi benzerimiz yok.Bizi örnek alan alır ama biz kimseyi örnek almamalıyız.
    Cevapla
  • Fethi Gonullu 12 yıl önce Şikayet Et
    niye yetistiremesin?. taliban yetistirmiyor mu? El kaide yetistirmiyor mu? Filistin yetistirmiyor mu? Artik örnek aldigimiz , dindar nesil yetistiren gelismis ülkeler bunlar-:)
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • ahmet enes 12 yıl önce Şikayet Et
    İslam Ülkesiyiz.Müslümanız vesselam.. Oturduğunuz İstanbulu Fetheden Akşemseddinin öğrencisi Fati Sultan Mehmet idi.Biz Kuranın İslamın emrettiği şekilde yaşamak zorundayız.Dindar olmayan kişi buna riayet etmeyip kendisi bir kitap yazıp kamusal alan diyerek kadınlarımızın orasını burasını açacak.600 yıl hükmetti isen dünyaya geçmişinize bir bakın.Avrupalılara da bakın.Haçlı seferleri kimin emri ile olmuş? Şu anda din hakim değilmi Avrupa siyasetinde? Bu şanlı ulusu katliam yapmakla töhmet altına tuttular.Birde Global din kardeşliği adı altında Dinimize de sarılmayalım.Politikacılarıda bu süzgeçten geçirmeden seçelim.Sonra bu topraklar bana dar gelsin.Beğenmeyen İrana gitsin diyenler çıkabilir.Benim nazarımda Şia ların Yahudilerden frkı yoktur. İslamı bu Ülke ile mukayese etmek bile cahilliktir.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat