Bu işi kim çözer?

  • GİRİŞ17.06.2012 10:44
  • GÜNCELLEME17.06.2012 10:44

 Ordu, geniş tutuklama yetkisi ile iç güvenlik örgütü gibi sokaklarda. Aktivistler, halkı orduya karşı gösteri yapmak için meydanlara çağırıyor.

İhvan-ı Müslimîn, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekilme alternatifini tartıştı. Ezici çoğunlukla Muhammed Mursî'nin, statükonun adamı olan eski başbakan Şefik karşısında seçim yarışına devam etmesi kararlaştırıldı. Böylece Anayasa Mahkemesi aracılığıyla İhvan'ı seçimden çekilmeye zorlama teşebbüsü boşa çıkartılmış oldu. Peki seçimi Şefik, yani ordunun sürdürmeye çalıştığı statüko kazanırsa? Halkın sokağa döküleceği ve ikinci bir başkaldırı dalgası ile bu sefer doğrudan ordu ile karşı karşıya geleceği kesin gözüküyor. Mısır uzun süreli bir kaosa sürüklenebilir. Abdülhamit Bilici'nin dünkü yazısı, "Arap Sonbaharı"nın uzun bir kışa dönüşmekte olduğunu, gerçekçi bir gözle anlatıyor. Bu uzun kış boyunca, düzeni sağlayacak tek güç olarak ordu öne çıkacak. Kaosu sadece kaosun müsebbibi olan ordu, Genelkurmay Başkanı Mareşal Tantavi etrafında eski statükoyu sürdürecek bir oligarşi önleyebilir. Geçmişi, yüz kızartıcı yenilgilerle dolu Mısır ordusunun başındaki general, halkına karşı kazanacağı zaferlerle belki bu sefer "mareşal" unvanını gerçekten hak eder.

Bu tarafta, aynı mahkemenin yani Anayasa Mahkemesi'nin cuma günü verdiği karar, çözüm adına zengin alternatiflere, aktörlere ve faktörlere bir yenisini ekledi. 2014 yılında Abdullah Gül cumhurbaşkanı olabilir. Böyle bir ihtimal dar alanda kırk tilki dolaştıranlar için çok önemli ve değerli. Siyasi yelpazede bütün partiler bu ihtimali de gözeterek cumhurbaşkanı adayı belirleyecek. Mısır Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bizim mahkemenin beş sene önceki 367 kararı gibi. İhvan da tıpkı 2007'de AK Parti'nin yaptığı gibi, son ana kadar çözümü halkın elinde tutmaya çalışıyor. Ancak, Mareşal kendi halkına karşı zafer kazanmaya kararlı görünüyor.

Yazının devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat