Türkiye savaşa girer mi?

  • GİRİŞ24.06.2012 08:46
  • GÜNCELLEME24.06.2012 08:46

Suriye bugün, global ölçekteki güç rekabetinin, üstünlük ve yeni denge arayışının ana zeminini oluşturuyor. Suriye'nin iç meseleleri bugün dünyadaki temel kutuplaşma ekseninin malzemesi. İran bir kenara Çin'in ve Rusya'nın ABD karşısındaki pozisyonu, Suriye üzerindeki bilek güreşine göre belirlenecek. Türkiye, tek başına bu güç çatışmasının üzerine çıkabilir mi? Gerçekçi cevap "hayır" olduğuna göre, farklı bir perspektife ihtiyacımız var.

Uçağımızın düşürülmesi Soğuk Savaş dönemine özgü bir tezgâha benziyor. Yukarıdaki analizi Suriyeli stratejistler de yapmıştır. Türkiye'yi kışkırtmak, savaşa zorlamak ve savaşın eşiğine getirmek Suriye'deki dikta rejimine "yakın tehdit" üzerinden sağlam bahaneler üretir. Katliamlar hızlanır. Rejim gözü dönmüş gibi muhalifleri sindirmek için her çareye başvurur. Türkiye'nin savaşın eşiğine gelmesi, Suriye rejimine rahat bir soluk aldırır.

Bu yüzden savaş uçağının, bu senaryoyu işletmek üzere Suriye tarafından kasıtlı olarak düşürüldüğünü hesaba katmak gerekir. Nitekim daha Türkiye sesini çıkartmadan önce Suriye'den gelen özür beyanı ile krizin ifşa edilmesi, bu tezgahın bir parçası gibi görünüyor.

Türkiye her zaman söylendiği üzere büyük bir devlet. Büyüklük, böyle durumlarda soğukkanlı davranmak demek. Bir komutan savaşı, düşmanın belirlediği yerde ve zamanda kabul ederse mağlubiyet kaçınılmaz olur. Kendine güvenen büyük ordular tarihte hep bu şekilde savaş kaybetmiştir.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Mümtaz'er Türköne - Zaman

Yorumlar4

  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    gerekirse savaşırız. ama birinini gazına gelip ab nin israil in abd çıkarları için değil kendi çıkarlarımız için kendi istediğimiz yerde ve zamanda
    Cevapla
  • SANANE LAN 11 yıl önce Şikayet Et
    kim gaza gelmesin. kuzey ıraga girmiyorlar onca sehide ragmen bi ucak için suriye mi komik olmayın.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • selimfirat 11 yıl önce Şikayet Et
    savaş itemiyoruz . ama yapanın yaptıgı da yanına kâr kalmsın. israil amerikan uçalarına havada dolaşan sinek muamelesi yapan suriye bizim uçağımızı düşürmeyi aklından bile geçirmemeliydi. madem yaptılar cevabı alsınlar. şu hava savunma sistemini bir gecede yok edin de boyunun ölçüsünü alsınlar yoksa bu gidişle şamar atmadık kimse kalmayacak.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Mahmut Ağaoğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın öke. sıradan bir devletten bahseder gibi anlatmışsınız sizler böyle yaparsanız zaten savaşı kaybetmek kaçınılmaz olur.türklerin daha 90 yıl önce dünyaya 624 yıl hükmettiğini unutmayınız.hafife almayınız ,7 düveli en zor şartlarda bile yendiğini unutmayınız.dik durunuz ki düşman çekinsin ,susarak pusarak tazminat isteyerek zaten savaşı kaybetmiş sayılırsınız ki.yazıktır günahtır şamaroğlanına döndü türkiye,çuvalla,mavi marmarayla,suriye olayıyla ,yeter artık el insaf diyoruz.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat