Kandil yolunda yaşananlar

.

  • GİRİŞ14.06.2018 09:57
  • GÜNCELLEME13.08.2018 09:21

Gündemde Kandil Operasyonu var. Detaylara geçmeden önce şu noktayı kayda geçirelim:

Kandil operasyonu, sadece Kandil Dağı’na yapılan harekât anlamına gelmiyor.

 

 

Terör örgütü PKK, Türkiye Irak sınır hattından Kandil Dağı’na kadar olan bölgenin tümüne ‘Kandil Eyaleti’ adını veriyor.

Örgüt aynı zamanda, bu bölgedeki kamplarının hepsi için yani Zap, Metina, Haftanin, Gare ve Hakurk ile Kandil Dağı’nı ‘Medya Savunma Alanları’ şeklinde adlandırıyor.

Kara harekâtı iki koldan

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları Irak’ın kuzeyinde yer alan bu kampların yanı sıra PKK’nın ana karargâhının da bulunduğu Kandil Dağı’ndaki mevzileri bombalamaya devam ediyor.

Kara birlikleriyse Kuzey Irak içlerine doğru ilerlemeyi sürdürüyor. Kara operasyonu iki koldan yürütülüyor.

Bu kollardan ilki Çukurca, ikincisi de Şemdinli hattı.

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde konuşlu 32’nci, Şemdinli İlçesi’ndeki 34’üncü sınır tugayları ve Hakkari Dağ Komando Tugayı’ndan askerler; sınırın yaklaşık 40 kilometre içine kadar ilerlemiş durumda.

Zırhlı üs bölgeleri

Son dönemde Suriye topraklarında yapılan operasyonlarda olduğu gibi Kandil Operasyonu’nda da, hedefe giden yol üzerinde modüler üs bölgeleri kuruluyor. İlerleme sürdükçe, üs bölgesi sayısı da artıyor.

Sınır içinde Pirinçeken ve Dağlıca bölgesi; Kuzey Irak’ta ise Zap bölgesinde Saddam Kayalıkları olarak adlandırılan hakim arazi, Zerde, Çamacu, Güven Dağı, Hakurk gibi bölgelerde üsler kuruldu. Bu üs bölgelerine, ASELSAN’ın geliştirdiği dört aşamalı güvenlik sistemi kuruluyor.

Terörist sızmalarına karşı sensörlü teller, saldırı durumunda koruma sağlayan çelik bariyerler, roketleri durduran özel beton duvarlarla hemen ardındaki ikinci beton bariyer ve nihayet personelin yaşam alanı olan zırhlı konteynerler.

İş makineleri çalışıyor, asfalt dökülüyor

Operasyonda nihai hedef, Türkiye sınırından karayoluyla yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta bulunan Kandil Dağı.

Birlikler şu anda, bu mesafenin, Hakurk’a kadarki bölümünü, yani kabaca beşte birini kat etmiş durumda.

Güzergâh üzerinde kurulan üs bölgelerini birbirine bağlamak ve operasyonun lojistik desteğini sağlamak maksadıyla şimdi yoğun bir yol yapım çalışması var sınır ötesinde.

Bölgede iş makineleri çalışıyor. Bazı üs bölgelerini ve bağlantı yollarını TSK’nın istihkâm birlikleri, bazılarınıysa özel sektör firmaları inşa ediyor. İkmâl yollarının bir kısmı stabilize, bir kısmıysa asfalt olarak planlandı.

Tanklar, Fırtına Obüsleri, diğer zırhlı araçlar ve tabii askeri personelin intikali için bu yollar kullanılacak.

İHA, SİHA ve ‘Havan Tespit’ler

Kurulan yüksek güvenlikli üs bölgeleri, askeri tabirle, teröristlerin yaklaşma istikametleri yani Türkiye’ye geçiş güzergâhlarının kontrol altında tutulmasını sağlıyor.

Hakim tepelerdeki bu konteyner üslerde havan tespit cihazları 24 saat devrede. PKK’nın havan topu atışlarında erken uyarı sistemi devreye giriyor ve cihazlar alarm veriyor. Bu operasyonda uygulanan stratejinin geçmişe oranla sağladığı büyük avantajlar var.

Askeri yetkililer, bölgedeki terörist unsurların artık menzil dışında rahat hareket etme imkânı kalmadığına dikkat çekiyor. Çünkü İnsansız Hava Araçları (İHA) operasyon bölgesinin üstünde aralıksız uçuyor.

Arazide herhangi bir hareketlilik tespit edildiği anda, bu defa Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) veya savaş uçakları devreye giriyor. Verilen koordinatlar birkaç dakika içinde havadan vuruluyor.

Askerin Kandil’e doğru ilerleyişi işte bu şekilde devam ediyor.

Yorumlar13

  • Naim 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah Mehmetçiklerimize büyük kolaylıklar versin zaferlerle donatsın İnşallah daima milli üretim daima ARGE yapalım İnşallah.
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Marsli mardini 5 yıl önce Şikayet Et
    Ince ince harekat. Ne sulo marka demirtaşlar ne de saadet marka çürük temerller ne de kemal marka ince hesaplar harekati durduramayacak
    Cevapla Toplam 18 beğeni
  • Eses 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH MUZAFFER KİLSİN.SİZİ HER AN MUHAFAZA EYLESİN.n
    Cevapla Toplam 17 beğeni
  • Salih 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğu insanı güven duymadığı sürece bu devam eder koruyanı kollayanı olmadığı sürece
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Abd. 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun.
    Cevapla Toplam 15 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat