CHP neden iktidara gelemez?

  • GİRİŞ07.03.2012 09:24
  • GÜNCELLEME07.03.2012 09:24

Üniversite öğrencisiyken haftalık bir derginin “Siyasî yelpazedeki yerinizi öğrenin” türünden bir testini yapmıştım ve sonuca çok şaşırmıştım. Test beni, “Sosyaliste yakın bir sosyal demokratsınız” diye tanımlamıştı. Sonra bu testin Avrupa’daki bir derginin ilavesinin aynen çevirisi olduğunu görünce şaşkınlığım geçmişti. Ne de olsa bizdeki sol siyasetle Avrupa’daki sol veya sosyalist hareket arasında çok fark vardı.

Kendisini Marksizm-Leninizm’den; yani komünizm ideali ve proleter diktatörlük özleminden kurtaran, demokrasiyi birincil siyaset düsturu yapan Avrupa sosyalizmi, tarihsel olarak, bu yaşlı kıtada demokrasinin yerleşmesinde, hak ve özgürlüklerin genişletilmesinde hep öncülük rolü oynadı. Vahşi kapitalizme karşı devlet eliyle sosyal adaletin sağlanması, hırsı sınır tanımayan şefkatsiz kapitalistlere karşı işçilerin haklarının korunması sol hareket sayesinde oldu. Azınlık ve kadın hakları ile çevrenin korunması da sosyalistlerin mücadeleleri sayesinde mesafe kazandı. Kısacası, Avrupa’da sosyal demokrasi ya da sosyalizm, sistemin yerleşik çıkarlarına karşı değişimin, demokrasinin, hak ve özgürlüklerin, sosyal adaletin savunması anlamına geldi.

İkinci Dünya Savaşı’nın ertesinde, Bediüzzaman’ın İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi sosyal demokrasinin kaleleri olan Kuzey Avrupa ülkelerini Kur’anî hakikatlere yakınlaştıkları için övmesi, bu ülkelerde fakirlerin, zayıfların, Kur’anî şef-kat düsturlarına uygun biçimde kollanması, sosyal adalet ilkelerinin hâkim kılınmasıdır.

Türkiye’de ise zıtlar yer değiştirmiş durumda. Çok partili hayata geçildiğinden beri, kendisini sol diye niteleyen siyasî hareket, Avrupa’nın sağına benzer refleksler sergilerken sağ denilen siyaset Avrupa solunun misyonunu üstlenmiş görünüyor.

Birkaç yıl önce bir araştırma kurumunun dindar bir orta Anadolu şehrinde CHP’nin başarısızlığını araştırmak için seçmenlerle yaptığı anketlerden şöyle bir sonuç çıkmıştı. Halk, CHP’ye oy vermiyordu; çünkü onu “komünist” olarak görüyordu. Komünist kelimesinin ne anlama geldiği sorulduğunda, seçmenlerin ağırlıklı biçimde verdiği cevap CHP’nin din karşıtı olduğu yolundaydı.

Türkiye’de, İnönü’nün 60’ların başlarında telaffuz ettiği “ortanın solu” sloganından sonra parlamentoya girmeyi başaran ilk sosyalist parti TİP’in İstanbul’da en çok Nişantaşı ve Teşvikiye gibi elit semtlerden oy almış olması; bugün CHP’nin yine İstanbul’da Sultanbeyli gibi işçilerin yoğun yaşadığı varoşlarda değil, Kadıköy ve Şişli gibi kozmopolit semtlerde seçim kazanması, Türkiye’de egemen sol siyasetin kendisini sosyal ve ekonomik politikalar, demokrasi ve özgürlükler üzerinden değil, resmî ideolojinin savunuculuğu üzerinden tanımladığını gösteriyor olsa gerek.

Bugün Türkiye’de sol partilerin hiçbir şekilde seçim kazanması mümkün görünmüyor. Dostdüşman çoğu gözlemci, CHP’nin seçim kazanıp hükümet sorumluluğunu üstlenmeyi aslında istemediğini ifade ediyor. Meşru yollardan; yani seçimlerle icraatta bulunmayı baştan gözden çıkaran bir siyasî hareketin, en küçük bir fırsatta demokrasi aleyhine darbe ve müdahalelere teşne olması herhâlde ülke siyasetinin en önemli çıkmazı.

Evet, Sosyalist Enternasyonel’de Türkiye’yi temsil eden CHP; ne yazık ki daha fazla demokrasi, daha fazla sosyal adalet, daha fazla özgürlük değil; etnik milliyetçilik ve laisizm gibi konuları savunuyor. Her fırsatta rejimin tehlikeye girdiğinden dem vurup sistemin muhafızlığına soyunuyor. Ülkedeki demokrasiyi zayıf düşüren en önemli unsur da kendisine “muktedir muhalefet” rolü biçen bu siyaset.

Sol, sosyal demokrat ya da sosyalist, kendilerini bu şekilde tanımlayan siyasî hareketlerin gerçekten seçim kazanmak ve halkın oyuyla iş başına gelme iştiyakı duyması gerekiyor. Bu iştiyak, onların demokrasiyi içselleştirmeleri anlamına gelecek. Demokrasi ve halkın tercih ve taleplerine saygı ise ister istemez solun dinle barışması ve dindarlara samimiyetle kucak açması sonucunu doğuracak.

O İç Anadolu şehrindeki halkın maşerî vicdanında verdikleri hüküm hâlâ devam ediyor. Her darbe sürecinde en çok adalet ve özgürlükler yara alıyor. Maddî kaynaklar ezilmiş sınıfların rağmına bir avuç burjuvaya peşkeş çekiliyor. İlginçtir, bu darbe ve müdahale süreçlerine her defasında CHP laiklik adına destek veriyor. Ergenekon yargılama sürecinde darbe planı yapan generallere neredeyse sınırsızca arka çıkıyor. Bu durumda CHP'nin neden iktidara gelemediğini ve gelemeyeceğini sormanın anlamı var mı? 

Murat Çiftkaya - Haber 7
ciftkaya@yahoo.com
www.muratciftkaya.net

Yorumlar4

  • Kamil 12 yıl önce Şikayet Et
    gelemez. çünkü hep aynı tas aynı hamam, ya da aynı hamam aynı tas :)
    Cevapla
  • halil soba 12 yıl önce Şikayet Et
    CHP İKTİDARA GELEMEZ ÇÜNKÜ. Son yapılan seçim sonuçlarını ele alacak olursak Türkiyede CHP gibi düşünenlerin oranı en fazla % 25 tir.Geriye ise % 75 kalıyor.Bu verilere göre CHP nin ilelebet tek başına iktidar olması imkansız,bunu hesap etmek için akıllı,zeki olmaya gerek yok IQ su 50 nin üzerinde olan herkes anlar ve hesap edebilir ama 62 yıldır bir CHP li çıkıpta bunu hesap edemedi.Halk gibi düşünelim,onların isteklerini yerine getirelim,onlar gibi yaşamasakta onların fikirlerine ve yaşamlarına karışmayalım,milli ve manevi değerlerine saygı duyalım diyen bir CHP çıkmadı.İktidar olmanın tek yolu ya halkın %75 i değişime uğrayacak CHP lileşecek,yada CHP körü körüne resmi ideoloji savunucluğunu bırakacak halk gibi düşünmeye bakacaAklın yolu bir aklı olan için.
    Cevapla
  • faran 12 yıl önce Şikayet Et
    chp. zaten iktidar değil mi? bu melekette iki kaptan köşkü olmuş hep.. biri yalancı köşk,göstermelik,ona tbmm diyoruz;bir demokrasicilik oyunu oynanmış,halk ta kuzu kuzu bizim seçtiklerimiz memleketi yönetiyor sanmış, saflık genele vurunca sonuç hak ve mukadder..diğer köşk ise sadece ehlince bilinen bir yerde;kim gelirse gelsin kim giderse gitsin hep onların borusu ötmüştür..bu derin yapının adı chp1 şimdilerdeki iktidar kavgası chp zihniyetini iktidardan uzaklaştırma üzere değil mi? bakın,10 yıl olmuş,nasıl kök salmışlarca tüm hücrelere, sifon çekmekle başedilemiyor!
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    CHP VE İKTİDAR... İktidara, gelmezse, gelmesinller abicim!Sanki çok mu meraklıyız onların iktidarına.Pardon iktidarsızlıklarına..Daha önceden geldilerde ne oldu?-Geldi İsmet!Kesildi kısmet!-darbımeselini bu millet kolay kolay unutmaz...Ha birde, ikide-bir CHP iktidarını özleyenlere.-CHP nin derdi, sizi mi gerdi?-diyesim geliyor..:):)VesSelam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat