Libya operasyonuna Türkiye de katılıyor

  • GİRİŞ20.03.2011 10:20
  • GÜNCELLEME20.03.2011 10:20

Karışıklık içindeki Libya’da halka yaygın şiddet kullanan Muammer Gaddafi’ye karşı NATO askeri gücünün harekete geçmesine en açık direniş Almanya ile birlikte Türkiye’den gelmişti.

Bu konudaki ilk açıklamayı da Almanya temasları sırasında, 28 Şubat’ta Başbakan Tayyip Erdoğan yapmıştı. “NATO’nun Libya’da ne işi var” diye soran Erdoğan, Türkiye’nin Libya’ya NATO müdahalesine karşı çıkacağını söylemişti.

NATO’da bütün kararların oybirliği ile alındığı göz önünde bulundurulduğunda, bu önemli bir çıkıştı. Üstelik bu çıkış ABD Başkanı Barack Obama’nın Libya’daki durum üzerine Erdoğan’ı aramasından iki gün sonra yapıldığı için bir anlam da taşıyordu. Erdoğan, Obama görüşmesinden birkaç saat önce Ankara’da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile de gergin bir görüşme yapmıştı.

Erdoğan’ın Batı yönetimlerine “Petrol kuyularından ibaret göremezsiniz” dediği Libya’da Gaddafi rejiminin döktüğü insan kanı da artmaya başladıkça, görünüm değişti. Sarkozy, Libya’ya müdahale girişimine önderlik etmeye başladı.

Türkiye de bu arada hem Gaddafi rejimi hem de Bingazi’yi ele geçiren muhalif güçlerin geçici konseyi ile temasta, ateşkesin dış müdahaleye gerek kalmadan sağlanmasına çalışıyordu. Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da devredeydi.

Ankara’da yapılan değerlendirmeler Gaddafi’ye bir şans daha verilebileceği yönünde olunca, Başbakan Erdoğan 14 Mart’ta İstanbul’da bir çıkış daha yaptı: “Libya ya da bir başka ülkeye yapılacak NATO müdahalesini son derece faydasız görüyoruz. Faydasız olmanın ötesinde tehlikeli sonuçlar doğurabileceği kaygısını taşıyoruz.”

Aynı gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Libya’ya “NATO’nun direkt müdahalesi söz konusu olamaz” dedi. Akla gelenler, müdahale konusu NATO’ya gelirse, Türkiye’nin veto edebileceği yönündeydi.

Bu arada Arap Birliği de Libya’daki durumun sürmesi halinde en azından hava sahasının kapatılmasını öngören (çünkü Gaddafi halkını uçaklarla vuruyordu) askeri müdahale talebinde bulundu. Afrika Birliği onu izledi. ABD, Avrupa, Arap ve bazı Afrika ülkeleri arasında o aşamada başlayan yoğun diplomasi trafiğine, Ankara arzu ettiği kadar katılamadı.

Gelişmeler hızlandı ve 17 Mart günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa, İngiltere ve Lübnan’ın isteğini onaylayarak, Gaddafi’ye ateşkes çağrısı yaptı ve aksi halde engellenmesini istedi.

Bu, Ankara’daki rüzgârı da değiştirdi. Başbakan Erdoğan, 18 Mart’ta “BM kararının derhal uygulamaya konulmasını, ateşkesin sağlanmasını” istedi. Bunun anlamı, BM zemininde Libya’ya askeri harekât ihtimalini Türkiye’nin kabul etmesi demekti.

Yazının devamını okumak için bu linki tıklayınız

Yorumlar3

  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE ASLA BİR MÜSLÜMAN ÜLKEYE SİLAHLI DESTEK VERMEZ. Asla. Bir Müslümanın burnunun kanaması bile bizi kahreder.
    Cevapla
  • Dervişim 13 yıl önce Şikayet Et
    Güya hükümete vuracak!. Kozmik Murat herkesin bildiği şeyi göze sokup,hükümeti gözden düşürmeye çalışıyor. Ama,bir birliğin üyesisin. Akıllı olacaksın. İşte başbakan o aklı kullanıyor. Yoksa bu gazetecilere kalsa,vursun da .. görsün isterler. Irakta da abileri böyle yaptırmaya çalıştı,ama ne oldi?
    Cevapla
  • h.bayram satılmış 13 yıl önce Şikayet Et
    çakallar aleminde ne işimiz var demeyelim?. Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık libyayı bm ve nato leş kargalarının pençelerine bırakmak akıl karı değil libyaya gidecek askerimizin bir mermisi o topraklarda patlamadan geri dönerler. çünkü liderleri ahmak ama insanları müslüman çok yazık olur libyaya çünkü bir ırak,bir bosna ve afganistan yaşıyor bu insanlık karşılarındakiler insanlıktan nasibini almamış leş kargaları olan insanlığa olur oda kaldıysa tabi
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat