Asker üzerinden seçim kampanyası

  • GİRİŞ29.05.2011 08:17
  • GÜNCELLEME29.05.2011 08:17

12 Haziran seçimleri iki hafta sonra bugün yapılacak. Yani en kritik dönemece girildi, partiler son kozlarını bu iki hafta içinde oynayacak.

Siyasetle ilgilenen neredeyse hiç kimse bu seçimlerden kimin birinci parti çıkacağıyla ilgilenmiyor görünüyor. Dikkatler AK Parti’nin 330 milletvekili çıkarıp çıkarmayacağı üzerinde yoğunlaşıyor. Başbakan’ın siyasi kurmaylarından Yalçın Akdoğan geçenlerde CNN Türk’te açıkça mücadelenin yeni anayasayı tek başına AK Parti’ye yazdırmama üzerine olduğunu söyledi.

Bu önemli bir açıklamaydı. Birincisi, o zamana dek Başbakan Erdoğan dahil bütün AK Parti sözcüleri, yeni anayasanın yazımında diğer partiler ve toplum temsilcileri katında mutabakat aranacağını söylüyorlardı. İkincisi, bu mücadelenin en azından AK Parti’nin –belki göstermelik mutabakat arayışıyla- kendi anayasasını halkoylamasına sunması için gerekli, 330 milletvekili sayısını aşmak üzere verildiği de açığa çıkıyordu.

Baraj sorunu ve MHP

MHP’nin yüzde 10 barajının altına itilmesi çabaları AK Parti’nin başkanlık sistemi merkezli yeni anayasa ihtiyacı bakımından ayrı önem taşıyor. Barajı sadece AK Parti ve CHP’nin aşması halinde ve AK Parti yüzde 40’ın üzerine çıktığında, CHP yüzde 40’a yaklaşamadıkça AK Parti 330 sandalyeden fazlasını alabilecek. Hatta oy oranının 45’i geçmesi durumunda halkoyuna gerek kalmadan Meclis’ten kendi terzi işi anayasasını geçirebilecek 367 sandalyeye ulaşması dahi ihtimal dahilinde olacak.

Gerçi kaset skandallarında doz kaçınca ters tepmiş ve son dönemlerde gevşemiş MHP tabanı yeniden toparlanmaya, yüzde 10 kâbusundan uzaklaşmaya başlamış görünüyor, ama bu seçimin esası AK Parti’nin kendi terzi işi anayasasını yazması olduğu konusunda bir tereddüt kalmadı.

Kasetlerin ters teptiğinin 6 istifayla açığa çıktığı 23 Mayıs’ın ertesinde ilginç bir başka sayfa açıldı seçim gündeminde. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 24 Mayıs Salı günü Bursa’da işadamlarına şunları söyledi: “Gözümün içine bakıyorsunuz, ne demek istediğimi anlıyorsunuz. bırakmak, bir işi yarım bırakmak doğru değil. Bu dönemde de iktidar olmamız lazım.”

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Yorumlar3

  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    ASKER, ERGENEKON, BALYOZ ÜZERİNDEN SİYASETİ DİZAYN ETMEYE ÇALIŞAN CHP VE MHP ÇOK OY KAYBETTİ. Bakın söylüyorum, üniter yapıyı bozar şekilde özerklik isteyen Chp yüzde 5 oy kaybetti. Ben Chpyi yüzde 29 civarı görüyordum Anadolu döndü, şu an 24 bile zor. Mhp ise ülküsüz vizyonu ortaya çıkınca, kasetler değil, ülküsüz vizyonu ortaya çıkınca yüzde 5e indi. Türkiye süprize değil, gerçeğe hazırlansın. Pkk için kepenk kapatan Chpye kimse oy vermeyecek. Chpnin tüm kaleleri, İzmir hariç düşüyor. Sanatçılara baskı kuran Chp çöküyor. Önce Sezen şimdi Ajdaya saldırıyorlar. Chp bitti. Gürsel Tekinle, Kılıçdarla parti kurulmaz. Bunlar sadece memur. Baş değiller.
    Cevapla
  • Ali Goyak 12 yıl önce Şikayet Et
    gidisat 2. Bu ulkede eger asker uzerinden siyaset gelenegi varsa- ki var- bu konuda kimse elinize su dokemez! Bu konuda iktidari suclayacagina once aynaya bak!
    Cevapla
  • Ali Goyak 12 yıl önce Şikayet Et
    gidisat. cok mu moralini bozuyor muratcigim? Artik eskisi gibi patronunuz pijama ile basbakan karsilayamiyor, basbakan senin gibi gazetelerin ankara temsilcileri onunde el pence divan durmuyor, degil mi? Ustune ustluk size danismadan anayasa yapmaya kalkiyor. Ha sahi askerler mevcut anayasayi yaparken size dansimislar miyidi? Efendim?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat