Suriye'ye müdahale gündemde...

  • GİRİŞ14.08.2011 10:13
  • GÜNCELLEME14.08.2011 10:13

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ültimatom niteliğindeki mektubuyla birlikte Ankara gündemine Suriye’ye müdahaleyi almış bulunuyor.

İlk işaretleri dün İngilizce çıkan Hürriyet Daily News gazetesinde üst düzey bir kaynağa dayandırılarak yayımlanan gelişmenin ayrıntıları da belli olmaya başladı.

Buna göre eğer Esad, Gül’ün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 9 Ağustos’ta iletilen mektubunda yazıldığı üzere kendi halkı üzerine ordu birlikleriyle gitme türü uygulamaları durdurmaz ve aylardır Türkiye’ye söz verdiği demokratik adımları atmaya başlamazsa Türkiye, kademeli olarak ‘uluslararası müdahale’ aşamasına geçecek.

Kaynaklar, ‘müdahale’ sözcüğünün hemen akla ‘askeri müdahale’yi getirdiğine dikkat çekerek bunun şu aşamada söz konusu olmadığını vurguluyor. Esad, Gül’ün söz ettiği gibi ‘sonradan pişman olmamak’ için ‘liderliğini şimdi cesaretle’ göstermez ve olumlu tutum almazsa Türkiye, (halen uygulamadığı) uluslararası yaptırımları uygulamaya başlamaktan diplomatik düzeyi düşürmeye, hatta Suriye muhalefetine yardım etmeye ve sınırda askeri tampon bölge oluşturmaya dek varan önlemleri devreye alacak.

Bununla birlikte Türkiye’nin Suriye’ye karşı uluslararası nitelikte bir askeri müdahaleye katılması da tamamen ihtimal dışı değil ancak böyle bir durum Ankara için ancak son çare olarak ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde söz konusu olabilecek. Türkiye zaten mart ayında ilk olayların çıkışından bu yana Suriye ile 910 kilometrelik ortak sınır üzerindeki askeri kontrollerini arttırmış bulunuyor. Suriye’deki olaylardan kaçan binlerce mülteci de halen Türkiye topraklarında barındırılıyor.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Murat Yetkin - Radikal

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat