İlk özür ve muhtemel sonuçları

Erdoğan'ın bir Türk devlet yöneticisi sıfatıyla bu ilk özrü bir dönüm noktasıdır. Bu özrün siyasi, hukuki, toplumsal sonuçları olacak gibi görünüyor.

  • GİRİŞ24.11.2011 09:10
  • GÜNCELLEME24.11.2011 09:10

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1936-39 Dersim katliamı üzerine özür dilemesi, bir Türk hükümet yetkilisinin ülkenin geçmişinde devlet yönetimi adına işlenen suçlar, hatalara ilişkin ilk özür oldu. Başbakan dün AK Parti yönetim kademelerine hitap ederken, bu dört yıl içinde tarihi Dersim bölgesinde sistematik devlet politikası adına yürütülen askeri operasyonlarda 13 bin 806 kişinin öldürüldüğüne ve on binlercesinin zorla evinden edildiğine ilişkin devlet kayıtlarını açıkladı.
Dersim’in evladı olmaktan gurur duyduğunu her fırsatta söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, bu katliamların yapıldığı zamanın tek parti rejimini yürüten CHP nedeniyle zor durumda bırakma amaçlı tartışma böyle alevlenmemiş olsa, Erdoğan bu açıklamayı yapar mıydı? Bu tartışmaya değer bir konu.
Ama tartışma götürmeyecek olan, bu tarihi özür açıklamasının Türk siyaseti açısından bir psikolojik eşiği daha geride bırakan bir adım olduğu.
Bu açıklama ve muhtemel sonuçlarının birkaç boyutu var; bakalım:

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Murat Yetkin / Radikal

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat