Sırada ABD var

AK Parti’ye dek iktidarda bulunan hükümetlerin ortala olarak tutumu, “Türkler kesmedi, asıl Ermeniler kesti” naifliğinde oldu ve birbiri ardına bu felaketi bir ‘soykırım’ olarak ilan eden pek çok hükümet ve parlamentoyu ikna etmekte yetersiz kaldı.

  • GİRİŞ24.01.2012 10:05
  • GÜNCELLEME24.01.2012 10:05

"ABD Yüksek Mahkemesi geçmişte bir sigorta şirketinin müşterilerinin 'Ermeni soykırımı' nedeniyle mağduriyetinin tazmin edilmesini isteyen kararı geri çevirmişti."

ırada ne olduğunu tahmin etmek aslında o kadar zor değil; yani Fransız başkentindeki Ermeni tartışması adından sırada neyin olduğunu. Sırada Amerikan başkentindeki Ermeni tartışması bulunuyor.

Bu aslında Vaşington’da her yıl kutlanan Kiraz Çiçeği Festivali gibi, Nisan’ın gelişini duyuran yıllık bir âdete dönüşmüş durumda.

Bunun nedeni Osmanlı hükümetinin İçişleri Bakanı Talat Paşa’nın 24 Nisan 1915’te, birinci Dünya Savaşı olanca hızıyla sürerken özellikle Rus işgali ve işgal tehdidi altındaki doğu vilayetlerindeki yöneticilere bir telgraf talimatıyla Ermeni nüfusun yaşadıkları yerlerden zorla boşaltılmasını istemesi. Gerekçe, bazı Daşnak ve Hınçak militanlarının Çarlık Rusya’sı ordusuyla işbirliği yapmış olması ve o çerçevede Müslüman nüfusla Ermeni Hıristiyan nüfus arasında karşılıklı kıyımların yaşanması; fatura bütün Ermeni nüfusa çıkarılmış. Tehcir diye bilinen olay, işte bu zorla yerinden etme.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz 

Murat Yetkin - Radikal

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat