Bir darbe mektubunun anatomisi

Evren, 27 Aralık 1979'da Cumhurbaşkanı Korutürk'e çıktı ve mektubu verdi. Korutürk bir hafta sonra mektubun sol alt köşesine bir not düştü.

  • GİRİŞ12.04.2012 09:36
  • GÜNCELLEME12.04.2012 09:36

Perşembe Ankara’da devlet günüdür. Cumhurbaşkanı, icranın en üst ve kritik noktalarındaki kişilerle görüşmelerini o gün yapar.
27 Aralık 1979 Perşembe günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren saat tam 17.00’de Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ile haftalık olağan görüşmesi için Çankaya Köşkü’ndeki makam odasına alındı. Bu ziyaret hiç de olağan olmayan gelişmelerin başlangıcıydı.
Evren, Genelkurmay Başkanı forslu resmi kâğıda o gün tarihiyle ve kendi el yazısıyla ‘Sayın Cumhurbaşkanım’ diye başlayıp, daktilo ile devam eden, yine el yazısıyla ‘Saygılarımla’ diye sona eren bir sayfalık bir mektup verdi. Mektubun iki sayfalık eki ise ‘Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görüşü’ başlığını taşıyordu. Evren’le birlikte kara, deniz, hava kuvvetleri ve jandarma komutanlarının imzasını taşıyan bu metin, eğer siyasi partiler üzerine düşeni yapmazsa, askerin İç Hizmet Kanunu’ndan aldığı ‘koruma ve kollama’ yetkisiyle gereğini yapacağını, yani yönetime el koyacağını Cumhurbaşkanı’na duyuran o meşum mektuptu.
Yönetime el koymak istemiyorlardı ama memleket uçurumun kenarındaydı. Evren ve komutanlar, Korutürk’e “Başımıza geçin, cumhurbaşkanlığında kalın” dediler. Korutürk, “Yeminimde anayasayı savunacağıma söz verdim” dedi. Askeri girişimlerin ‘Faydaları kadar zararları da olduğunu düşündüğünü’ söyledi. Görev süresinin bitmesine üç ay kalmıştı ve ondan bir gün fazla makamda durmayı düşünmüyordu. “Ayrıca” dedi “Şayet ihtilal yapmaya kararlıysanız ben hemen istifa etmeye hazırım.” Evren ile bir saatlik görüşme böyle sona erdi. Korutürk ne yapacağını bilemedi, daha sonra hem Genel Sekreteri Haluk Bayülken’e hem de Özel Kalem Müdürü Erdil Akay’a anlattığı ve tarihçi Hikmet Özdemir’in 2010’da yayımlanan ‘Fahri S. Korutürk’ kitabında derlendiği gibi, durumu etraflıca değerlendirme ihtiyacı duydu, odasına çekildi.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Murat Yetkin / Radikal

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat