AK Parti-CHP mutabakatı çok mu zor?

Dün Ergenekon, Balyoz, KCK ve Şike davası savcılarının başka yerlere atanmasının ne gibi yankıları olacağını hep birlikte göreceğiz.

  • GİRİŞ14.06.2012 11:18
  • GÜNCELLEME14.06.2012 11:18

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın salı günkü AK Parti Meclis grup toplantısında, partisi ile CHP’nin Kürt sorunu konusunda uzlaşabileceği zeminin ‘milli mutabakat’ için yeterli olacağını söylemesi tartışmayı yeni bir düzeye taşıdı.
Erdoğan aslında herhalde toplumun çoğunluğunun aklından geçeni söyledi. Türkiye’nin sağ ve soldaki iki anaakım partisinin, Türkiye’nin en büyük siyasi sorununun çözümü doğrultusunda varacağı uzlaşmanın toplumun geniş kesimlerinde olumlu karşılanabileceği rahatlıkla söylenebilir. Bu yalnızca iki partinin bir yıl önceki seçimlerde aldığı oy oranının yüzde 80’i bulmasından kaynaklanmamaktadır. Aynı zamanda böyle bir muhtemel uzlaşmanın başka alanlarda, örneğin anayasa yazımı alanında da yeni kolaylıklar getireceği algısı söz konusudur.
Erdoğan’ın aynı konuşmada Kürtçenin ilköğretimde seçmeli ders olarak getirilebileceğini söylemesi, bir psikolojik eşiğin aşılması bakımından tarihi özellik taşımanın yanı sıra iki parti arasındaki yakınlaşma manevraları bakımından da değerlendirilebilir. BDP’nin anadilde zorunlu Kürtçe eğitim önerisine karşı seçmeli ders seçeneğinin daha önce CHP tarafından dile getirildiği hatırlanabilir.

CHP tabanında ciddi sorun
Aradan geçen kısa sürede atılmış önemli bir adım daha vardır. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın CNN Türk yayınında Irak’ta Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) PKK ile silah bırakma temasında olduğu açıklamasının ardından, PKK’nın inkârına karşın Kürt kökenli Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’den teyit gelmiştir. Bu gelişmelerin arka planında Ankara ve Erbil’in yakınlaşması, keza bu süreçte Türkiye ve Azerbaycan’ın yakınlaşması ve ikisinin ortak noktasında Türkiye ve Avrupa’nın enerji ihtiyacının bulunduğu hesaba katılmalıdır.
Erdoğan milli mutabakat tanımını AK Parti-CHP ile yeterli görürken Kürt sorununda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na MHP ile BDP’yi daha fazla zorlamasında fayda olmadığını da söylemiştir.
Kılıçdaroğlu ise ısrarla ve son derece dikkatli bir üslup kullanarak görüşmeyi ısrarla reddeden ve bu konuda MHP ile masaya oturmayacağını ilan eden BDP’ye ikna çağrısı yapmaktadır.
Kılıçdaroğlu öte yandan tutuklu milletvekilleri konusunu öne çıkarmaktadır. Salı günkü grupta Mustafa Balbay’ın mesajı paylaşılmıştır ve Kılıçdaroğlu hafta sonunda Mehmet Haberal’ın seçim bölgesi Zonguldak’ta konuşma yapmaya hazırlanmaktadır.
Tutuklu vekiller gibi, uzun tutukluluk süreleri ve Özel Yetkili Mahkemeler de CHP tabanı için ciddi sorunlardır.

Yazının devamını özgün kaynağından okumak için tıklayınız

Murat Yetkin / Radikal

Yorumlar1

  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    akp aptal mi?. chp nin pkk sorununu cozme sevdasi nereden cikti - cunku 12 eylul 2010 referandumunda gordu ki chp 2014 teki cumhurbaskanligi seciminde mhp lilerin oyu ile erdogan secilecek - peki ne yaparda mhp lileri erdogandan soguturum - iste bu pkk hikayesi - peki bu oyun nasil bozulur - akp mhp nin kabul etmeyecegi bir cozumu biz de kabul etmiyoruz derse sark kurnazi kemal in oyunu tersine teper
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat