Çanlar Esed için çalıyor

  • GİRİŞ19.07.2012 11:26
  • GÜNCELLEME19.07.2012 11:26

Kolay değil, dünkü patlamalar Beşar Esed’in yalnızca askeri karargâhını değil, evinin içini de vurdu.
Saldırılarda Savunma Bakanı Davud Racha, Esed’in eşi Esma Esed’in kardeşi, yani cumhurbaşkanının eniştesi ve Savunma Bakan Yardımcısı Asıf Şevket, Muhaberat (istihbarat) teşkilatından Hafız Mahluf’un öldürüldüğü, İçişleri Bakanı Muhammed eş-Şaar ve Ulusal Güvenlik Başkanı Hişam İhtiyar’ın yaralandığı Suriye resmi kanallarından duyuruldu.

Şam yönetimi, temellerini Suriye ordusundan Türkiye ve diğer ülkelere kaçanların oluşturduğu Hür Suriye Ordusu (HSA) tarafından üstlenilen saldırılardan Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve (bu üçlü yanında inanması iyice zor bir dördüncü olarak) İsrail istihbarat örgütlerini sorumlu tuttu ve bu saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi.

Esed kolay pes eden bir yapıya sahip değil; iktidarını korumak için bu açıklamadan da anlaşılabileceği üzere son bir buçuk yılda 15 binden fazla insanın hayatına mal olan uygulamalarını sürdürmek istediği anlaşılıyor. 

‘Canını seven katılsın’

Ancak dünkü saldırılardan sonra bunu yapabilmesi daha da güçleşmiş olabilir. Dünkü saldırılarda sivillere karşı operasyonlardan sorumlu tutulan Mahir Esed komutasındaki meşum 4’üncü Tümen karargâhının da vurulduğu haberleri daha sonra kesinlik kazanmadı. Ancak ordudan kaçışlar artıyor ve bu kaçışların artık HSA’ya katılmanın yanı sıra düpedüz canını kurtarma amaçlı olduğu da anlaşılıyor. Dahası, dünkü saldırıların şiddeti, henüz ordu saflarından ayrılmamış olan bir kısım askeri daha kendi halkına silah kullanmaktan caydırabilir.

Esed’in ‘cevapsız kalmayacak’ derken, bugüne dek Suriye dış politikasının asli unsuru olarak ev sahipliği yapıp desteklediği (PKK dahil) silahlı örgütlerden yardım isteyeceği de düşünülebilir. Ancak şu anda rejimin inişe geçmiş görüntüsüne ortak olmak isteyen örgüt bulması da kolay olmayacak gibi. Esed’in çöküşünden zarar göreceğini anlayan Hamas’ın birkaç ay önce karargâhını Suriye’den taşıdığı unutulmamalı. 

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Murat Yetkin - Radikal

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat