Yangına Körükle Gitmek

.

  • GİRİŞ03.08.2021 09:32
  • GÜNCELLEME04.08.2021 09:36

Ülkemizin ormanları cayır cayır yanıyor. Yangın şehitlerimiz var. Milyarlarca can, neye uğradığını anlama fırsatı dahi bulamadan veda etmek durumunda kaldı sımsıkı tutunmaya çalıştığı hayata.

Yangınların aynı anda birçok yerde birden başlaması bunun bir sabotaj olduğu ihtimalini getiriyor akla.

Bu iddiayı besleyen en önemli hususlardan birisi yangın başlar başlamaz sosyal medya ortamındaki bu ülkeye dair güven kırıcı sanal ateşin de eşgüdüm içinde tutuşturulmuş olmasıdır. Öyle ki ilk yangının başladığı saatlerde sosyal ağlardaki fitne ateşi de ivedilikle tutuşturulmuş, biteviye körüklenmiş ve adeta yangının ikinci cephesi açılmıştır.

Yangına körükle gitmek Anadolu kültüründe kınanan bir davranıştır.

Bu toprakları mayalayan mefkure Anadolu irfanıdır. Anadolu’nun herhangi bir yerinde sözgelimi bir ev veya ahır tutuşsa, bütün civardakiler hemen seferber olur ve doldurdukları kovaları el ele ekleyerek suyun ateşe ulaşmasını ve bu sayede yangının söndürülmesini sağlarlar. Anadolu irfanında yangına körükle gidilmez. Yangın tamamen söndürülünce de ahali hep beraber oturur ve bir durum değerlendirmesi yapar. İhmalleri ve alınması gereken tedbirleri enine boyuna konuşur ve etraflıca tartışır.

Şimdi bu noktada sormak lazım.

Ülkemizin ormanları cayır cayır yanarken bu yangına körükle gidenler acaba hangi kültürün beslemeleridir?

Yurt dışından servis edilen hesaplarla ve onların içerdeki sadık uşaklarının marifetiyle ülkemizi dünya nezdinde aciz göstermeye çalışıp sözüm ona ahaliyi yönlendirmeye yeltenen ve bu ülkeyi yönetenlere karşı bir nefret oluşturup gençlerimizin umudunu çalmak isteyenler unutmamalıdır ki bu aziz millet tarih boyunca pek çok acı yaşamıştır. Lakin bu acıların hiçbiri insanımızın geleceğe olan inancını ve güvenini azaltmamıştır. Aksine yaşadığı acılar milletimizi bir duvarı oluşturan tuğlalar gibi birbirine kenetlemiştir. Elbette bu yangınlar söndürülecek, kaybettiğimiz ağaçlar yeniden yeşertilecek ve zarar gören ahalinin yaraları el birliğiyle sarılacaktır. Bu işin sonunda ormanlarımıza sabotaj yapanlarla birlikte onlarla el ele verip toplumu provoke etmeye çalışanların hesabı da mutlaka görülmelidir.

Son 6 günde 32 ilimizde 137 yangın kontrol altına alındı. Halen 6 ilimizde 13 yangın devam ediyor.

Devlet, bütün imkanlarıyla yangınlara müdahale ediyor. Yetkililer gece, gündüz sahada. Askerimiz, polisimiz teyakkuz halinde. Pilotlarımız, ormancılarımız, bekçilerimiz, belediye görevlilerimiz ve gönüllü vatandaşlarımız ateşin tam ortasında. Ahali malını mülkünü korumak için alevlerin arasında. Elinde imkân ve yüreğinde vatan sevgisi olan herkes iş yapmaya çalışıyor. Bazıları ise ne hikmetse bu yangında adeta kendi yumurtasını pişirme derdine düşmüş. Tek marifetleri dedikodu yapmaktan öteye geçmiyor.

Bu acılı günlerde bir daha gördük ki ülkemizde iş yapanlarla çiş yaparken twit atanların mücadelesi uzun süre devam edecek.

Dünyayı yaşanılır kılan iyi insanlardır.

Adı Şahin Akdemir. Hayatının henüz baharında bir gençti. Hayalleri vardı geleceğe dair. İçinde bu vatana dair aşk derecesinde bir umut besliyordu.

Marmaris’te çıkan orman yangının ilk günüydü. Kendisi gibi vatanperver arkadaşlarıyla sahada cansiperane mücadele veren söndürme personeline motosikletiyle su ve ayran taşıyordu. Yangın İçmeler mahallesini sarınca alevlerin arasında kaldı, dumandan etkilendi ve hayatını yitirdi. Yaşıtları koylarda yüzüp eğlenirken o yeşil vatanının derdine düşmüştü. Korkusuzca alevlerin arasına dalacak kadar mangal yürekliydi. Şehadet şerbetini içti. Ülkenin gençlerine örnek oldu. Yüreğimizde bayraklaştı. Yangınla mücadele kahramanı olarak sonsuza kadar dalgalanacak gönüllerimizde.

Adına gür ormanlar yeşertilmeli Şahin Akdemir’in. Hikayesi yazılıp ders kitaplarında bütün gençlerimize tanıtılmalı bu aslan yürekli şehidimiz.

İyi ki varsın Şahin Akdemir. Bir Anadolu gencinin zor zamanlarda neler yapması gerektiğini bizlere yeniden hatırlatarak ayrıldın aramızdan. Analar senin gibi yiğitler doğurdukça ve öğretmenler senin gibi kahramanlar yetiştirdikçe bu ülkenin yarınları hep aydınlık ve umut dolu olacaktır. Mekânın cennet olsun yiğidim.

Kalın sağlıcakla efendim.

Mürsel GÜNDOĞDU

murselgundogdu@gmail.com

@MrslGndgdu

mursel.gundogdu1@facebook.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat