Kartepe’de Söz, İşin Ehlinde

  • GİRİŞ29.12.2022 09:27
  • GÜNCELLEME29.12.2022 11:40

Kocaeli’nin incisi ve Marmara bölgesinde dört mevsim turizmin merkezi olan Kartepe, bir yandan bu alanda hak ettiği yere ulaşmanın çabasını güderken diğer yandan da gençlere yönelik kültür, sanat ve spor faaliyetleriyle göz kamaştırıyor.

Uluslararası unutulmuş değerler festivali, uluslararası sazan tutma yarışması, ayva ve kestane festivali gibi yörenin ürün çeşitliliğini sergileyen sıra dışı turizm etkinliklerinin yanında çocuk kitap fuarları ve aile içi eğitim gibi kültürel seminerlerle adından söz ettiren Kartepe Belediyesi en büyük yatırımını ülkenin geleceğine yani gençlere yapıyor. Sporcu bir geçmişe sahip Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman, her fırsatta gençlerle buluşup sohbet etmenin yanında gençlik söyleşileri, tiyatrolar, e-spor etkinlikleri, gençler için liderlik ve iletişim ile sınavlara yönelik eğitim seminerleri gibi gençlere doğrudan hitap eden çalışmalarla onların gönüllerinde yer ediyor.

Bir gençlik söyleşisi adı altında Kartepe Belediyesi’nin son etkinliği “sen gençsin, dünyayı değiştirebilirsin” sloganıyla Kartepe’nin gururu Güzel Sanatlar Lisesi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi; Söz, işin ehlinde.

Kocaeli’de alanında tek olan ve spor alanındaki başarılarıyla adından sıklıkla söz ettiren Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi’nin tamamıyla Pirelli Anadolu, Kartepe Anadolu ve Güzel Sanatlar Lisesi’nin spora ilgi duyan öğrencilerinin katıldığı bu güzel programın konukları bir dönem ülke futbol ve basketboluna adını altın harflerle yazdırmayı başarmış Nihat Kahveci ile Harun Erdenay idi. Programın moderatörlüğünü ise usta sunucu Emek Ege yaptı.

Ülke sporuna damga vuran isimlerin kolay yetişmediğini söyleyerek bu üç değerli ismi ilçelerinde ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’ın coşkulu açış konuşmasının ardından Nihat Kahveci ve Harun Erdenay, Emek Ege’nin soruları eşliğinde gençlere hayat dersi olacak çok önemli açıklamalarda bulundu. Gençliğin baharında kendi yeteneklerini nasıl keşfedip yola çıktıklarına dair hayat tecrübelerini paylaşmaları gençleri adeta büyüledi. Nihat Kahveci’nin genç yaşta kurduğu hayallerin peşi sıra başarı merdivenlerini adım adım tırmanarak önce A takıma ardından Milli takıma hemen ardından da Avrupa arenasına yükseliş öyküsüyle Harun Erdenay’ın kendisi gibi basketbolcu olan babasının gözetiminde yaptığı yorucu ve disiplinli çalışmalar neticesinde kendini gerçekleştirmeyi başardığına dair çarpıcı anıları gençler için adeta bir hayat kılavuzu gibiydi.

Başarıları ve profesyonellikleri yanında efendilikleriyle de sporla ilgilenen taraflı tarafsız herkesin gönlünde taht kurmayı başaran Nihat Kahveci ile Harun Erdenay’ın gençlerin ufuklarına dokunan en önemli tecrübelerinden zihnime takılan bazıları şunlardı;

“Hayal kurun. Belki hayallerinizi öğrenen arkadaşlarınız size gülecek ama siz yeter ki isteyin ve asla hayal kurmaktan korkmayın.”

“Ne iş yaparsanız yapın, en iyi şekilde yapın.”

“Hayatta her şey beklediğiniz gibi olmayacak. Başarılı olmak için zorluklara direnç gösterin. Beklemediğiniz durumlarda, yaşadığınız krizlerde ayakta durmaya çalışın. Analitik zekanızı da işin içine katın.”

“Zorluklarla mücadeleyi önce beyninizde kazanın.”

“Amatör ruhu, kalpten oynamayı hiçbir zaman kaybetmeyin. Biz en kritik maçlardaki geri dönüşleri o amatör ruhla sağladık.”

“İletişim çok önemli. Sosyal medyayı iyi ve faydalı kullanın. İnsanlarla birebir iletişim kurun, aynı odada cep telefonları ile mesajlaşmayın.” 

“Önce kendinizi sevin, sayın. Kendinizi unutmayın. Başkalarına göre yaşamayın. Kendiniz olun. Kararlarınızı verebilecek olgunluğa erkenden erişin ve bu konuda cesaretli olun.”

Bu güzel etkinlikte söz işin ehlinde olunca Kartepe’nin sporcu olan ve spora ilgi duyan gençleri heybelerini doldurarak okullarına döndüler. Eminim ki Nihat Kahveci’nin kendi dönemindeki güzel jenerasyonla 2002 dünya Kupası üçüncülüğüne dair duygularını anlattığı bölüm gençlerin belleklerinden uzun süre silinmeyecektir. Türk futbol tarihinin en büyük başarısını kazanarak uçakla ülke sınırına girdiklerinde kafileyi karşılayan 4 adet F-16 jeti pilotunun saatte 800 km. hızla giderken kendilerine uçaktan selam vermesi ve ardından havalimanında onları milyonların karşılaması bu milletin hafızasında her daim sıcaklığını koruyacaktır. Aynı şekilde Harun Erdenay’ın kendi dönemindeki Orhun Ene, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur ve Mirsad Türkcan’lı jenerasyonla kazandıkları Avrupa üçüncülüğüne dair anıları da hem konuşmacıların hem de salondakilerin tüylerini diken diken etti.

Tarihe yön verip bize ufuk kazandıran büyük düşünürlerimizle, hayatın her alanında başarılı olmuş değerlerimizin gençlerle buluşturulması geleceğimiz açısından hayati önemdedir. Gençlerin ufuklarını ülkenin aydınlık yarınlarına ancak bu şekilde yöneltebiliriz. Yoksa onları sosyal medyanın dayattığı suni gündem ve sanal mecralarda kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Oysa bu milletin tarihten getirdiği büyük idealler vardır. Onlarla gençlerimizi bu vesilelerle buluşturamazsak güçlü bir geleceğimiz de olmayacaktır.

Bu söyleşiden sonra sohbet ettiğimiz sporcu gencimiz Ahmet Deniz Akay’ın sözleri bu tür programların yürekte nasıl bir iz bıraktığının kanıtı gibiydi;

“Alkışlamak için değil alkışlanmak için yaşamalıyız…”

Kalın sağlıcakla efendim.

Mürsel GÜNDOĞDU

Yorumlar3

  • Samet erkunt 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıymetli hocam, kıymetli büyüğüm. Saygıyla sevgiyle selamlıyorum sizi... Yazınızı okudum çok beğendim, güzel bir söyleşi olmuş elinize kolunuza sağlık..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Zeynep Ece 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten güzel bir söyleşi oldu biz öğrenciler için. Yazınız da bunu çok güzel anlatmış hocam.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Bekir Aksu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kartepe harika bir belde. Maalesef çok hızlı büyümesi dezavantaj. Bu güzel yazı için çok teşekkürler.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat