Bir Kitap Dünyayı Değiştirebilir mi?

  • GİRİŞ14.12.2023 08:36
  • GÜNCELLEME15.12.2023 09:18

Bu başlığı, 8 Aralık’ta kapılarını açan ve binlerce kitabı okuyucularıyla buluşturmaya başlayan 4. Giresun Kitap Fuarı’nın kışkırtıcı mottosundan etkilenerek attım;

“Bir kitap dünyayı değiştirir.”

Hamisi Topal Osman Ağa’yı bağrında misafir eden, gönle ferahlık veren zümrüt yeşili tabiatı ve sırnaşık, hırçın, kışkırtıcı mavinin muhteşem birlikteliğiyle ülkemizin en güzel şehirlerinden birisi olan Giresun, Doğu Karadeniz Bölgesinin en büyük kitap fuarına dördüncü kez ev sahipliği yaparak bu doğal ışıltısını kültür ve medeniyetimizin en güçlü desenleriyle taçlandırıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesinin sosyal ve kültürel yapısıyla imkân ve fırsatlarını çok iyi bilen Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ve Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ile el ele vererek emin adımlarla geleceğe yürüyor Giresun.

Düşünce okulu atölyeleri, şehir tiyatrosu etkinlikleri, şehrin geçmişine dair kültür yayınları, gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla kurulan gençlik açık ofisi eğitimleri, film günleri, Perşembe konserleri ve çocuk sokağı gibi her yaştan insanın faydalanabileceği sıra dışı projelerle Giresun, doğal güzelliklerinin yanında kültürel canlılığıyla da adından övgüyle bahsettiren şehirlerimizin başında geliyor.

Kitap fuarları şehirlerin geçmişini geleceğe bağlayan hafızalarıdır.

Kitap fuarları, gündelik meşgaleler arasında savrulup dağılmaya meyleden şehirlerimizin kültüre, edebiyat ve sanata dair hafızalarını derleyip toparlamanın yanında onları cam bir fanusun içinde muhafaza ederek sağlıklı bir şekilde geleceğe aktarmak bakımından önemli olduğu kadar hayati bir işleve de sahiptir. Bu anlamda Giresun Belediyesi, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği kitap fuarıyla bu hayati işi hem geleneksel hale getirerek çok önemli bir kültür faaliyetinin sürdürülebilirliğini sağlamış oluyor hem de ilkinde elli bin kişinin ziyaretiyle başlanan bu etkinliği takip eden yıllarda önemli oranda artırmayı başararak şehrin değişimine, gelişimine ve kültürel kalkınmasına öncülük ediyor.

17 Aralık tarihine kadar kitap severleri ağırlayacak olan Giresun Kitap Fuarı, sahildeki Giresun Belediyesi Kültür ve Fuar Merkezi’nde 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Yüze yakın yayınevinin katıldığı, ülkemizin önemli yazarlarıyla Giresunlu yazarların imza günlerinde kitap severlerle buluştuğu, yapılan söyleşilerle kültürel hafızanın yenilendiği Giresun Kitap Fuarına öğrenciler ve üniversite gençlerinin yanı sıra vatandaşlardan, komşu ilçe ve illerden de yoğun katılım yaşanıyor. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği fuar alanı temizliği iç tasarımı ve ferahlığıyla gelen misafirleri en güzel şekilde ağırlarken burada yürütülen bütün etkinliklerin yanı sıra program akışı da Giresun Belediyesinin sosyal medya hesaplarından kitapseverlere anlık iletiliyor.

Yeni yüzyılda aklın kehanete, gerçekliğin sanal alemlere ve doğru bilginin algılara kurban edildiği ürkütücü bir süreci hayretler içinde idrak ediyoruz.

Bir pazılın parçalarını tamamlar gibi birbiri ardına gerçekleşen olaylar bize dünyada hiçbir şeyin tesadüf eseri olmadığını çok açık bir şekilde gösteriyor. Anlaşılan o ki kehanetten sanal evrene ve oradan algılara kadar işleyen bu süreci insanlığa dayatanlar, uzun süredir bu işi nasıl gerçekleştireceğine dair plan ve program yapıyorlar. Bilimden dünya siyasetine, ekonomiden kültürün her alanına, teknolojiden moda sektörüne kadar insanı ilgilendiren her alanı kendi tekellerine almayı başaran bu zümreler, her faaliyetlerini kendi âli menfaatleri doğrultusunda gerçekleştiriyor, bu uğurda hiçbir kanun, kural ve insani değer tanımıyorlar. Günümüzde özgürlük adı altında yürütülen faaliyetlerin pek çoğunun toplumları köleleştirmek, adalet adı altında yapılan eylemlerin asıl maksadının zulüm ve nihayet barış adı altındaki söylemlerin asıl amacının ise savaş olduğunu hatırladığımızda nasıl bir sanal sapkınlıkla karşı karşıya olduğumuzu daha net anlarız.

Çocuklarımız ve gençlerimiz bu zümrelerin ilk hedefleridir.

Bunlar önce kişilik gelişimi adı altında çocukları ailelerinden koparıp odalarına hapsettiler, ardından da akıllı cihazlarla onları kendilerine köle yapabilmek için eğitmeye başladılar.  

Kitap fuarları bu sanal çarkı yavaşlatabilecek ve sonra durdurup tersine çevirebilecek güçlü argümanlardan birisidir aynı zamanda. Özellikle çocuk ve gençleri kitapla buluşturmak, tanıştırmak, onların kültür ve sanatla gönül bağlarını güçlendirmek adına bu fuarlar, toplumumuzun geleceği açısından göründüğünden daha güçlü işlevlere sahiptir.    

Giresun kitap fuarından dönüşte aklımda deveran edip duran düşünceler bunlardı. Fuarda “kültür ve medeniyetimiz ışığında çağı yorumlamak” konulu söyleşide, kaleme aldığım tarihi romanlar üzerinden “Bir Kitabın” dünyayı nasıl değiştirdiğinin ve sonrasında dünyayı değiştirebilecek büyük alimleri nasıl yetiştirdiğinin izini sürmeye çalıştık. Ardından kitaplarımı imzaladım. Bu vesileyle senelerin eskitemediği dostlarımla, yıllardır görüşemediğim pek çok arkadaş, kalemdaş, meslektaş ve sürpriz isimle görüşme fırsatı buldum. Hava limanına indiğim andan itibaren bu inci şehrin güzel insanlarının misafirperverlikleriyle karşılaşmak bendenizi son derece mutlu etti. Karşılaştığım herkeste kitap fuarına dair yüksek bir heyecanın olması ise bu mutluluğumu perçinledi.

Bu kısa seyahat bendenize, hayatta en büyük servetin dost biriktirmek olduğunu yeniden hatırlattı vesselam.

Kalın sağlıcakla efendim.

Mürsel Gündoğdu

murselgundogdu@gmail.com

 

 

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat