Çarşı Tarihe Karşı mı?

  • GİRİŞ24.07.2013 12:40
  • GÜNCELLEME24.07.2013 12:40

Tonoz; genelde tuğla ve harçla örülen kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Örneğin Ayasofya'nın kubbesi bu şekildedir.

Aslında stadın altından bilinen tarih çıktı. Peki, şimdi ne olacak?

Gelecekteki plan hakkında en ufak bir malumatımız yok. Ancak yalnızca tahminlerde bulunabiliriz.

Mesela ilk aşamada hafriyat ve inşaat faaliyeti durdurulacaktır. Daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Koruma Bölge Kurulu'nun kararı beklenecektir. Olay muhtemelen Başbakan'a kadar uzayacaktır.

Şimdi asıl soru şu: Kurul, yapının altında tarihin yattığını bile bile stat inşaatına izin vermeye devam edecek mi? Kişisel kanaatim odur ki kamuoyu baskısı ve Beşiktaşlıların tepkisi, kurulu bu karara yönlendirebilir.

GEZİ PARKINDAKİ ÇEVRE DUYARLISI ÇARŞI ŞİMDİ NE TEPKİ VERECEK?

Halen etkileri silinmeyen Gezi Parkı eylemlerinde ön saflarda yer alan Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı, bu durum karşısında nasıl hareket edecek?

Grup, sadece basit bir pankartla durumu geçiştirerek mi (Örneğin Çarşı tarihi yok etmeye karşı gibi), yoksa olaya sessiz kalıp Gezi Parkı'nda gösterdiği duyarlı çevreci sloganlarına tezat bir tepki(sizlik) vererek mi veyahut gerçekten iddia ettikleri gibi “gerekirse Dolmabahçe'deki stattan vazgeçeriz ama tarihimizde asla” diyerek mi tepki verecek.

ROMA, BİZANS VE OSMANLI ESERLERİ ÜSTÜNE 1939'DA TEMEL ATILDI, 1947'DE AÇILDI

İnönü Stadı'nın altından tarih çıkması çok da şaşılacak bir olay değil. Stat yapılmadan önce aynı alanda Osmanlı saray atlarının bakıldığı İstabl-ı Amire (Has Ahır) yapısı, Saray Tiyatrosu ve İki tane gazhane binası bulunduğu kurul tarafından zaten biliniyordu.

Bir adım daha öteye gidelim: Bu Osmanlı yapılarının altında da Roma ve Bizans dönemi eserleri çıkacaktır.

Çevreci Çarşı, dünyanın belki de en büyük üç İmparatorluğu'nun kalıntıları üzerine İsmet İnönü döneminde temeli atılan (1939) ve yine aynı dönemde (1947) hizmete açılan İnönü Stadı'nın yeniden yapılmasına karşı çıkmalıdır.

Beşiktaşlıların çevre imtihanı asıl şimdi başlıyor. Bundan önceki duyarlılıklarını Gezi hariç, genelde sadece pankartlarda görmüştük. Kendi nefislerinin imtihanına da dışarıdan hiç bu derecede şahit olamamıştık. Yıllardır Türkiye ve dünyadaki olaylara verdiği mesajlarla tez konusu dahi olan Çarşı'nın samimiyeti belki de ilk defa burada ortaya çıkacak?

Sonucu hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Selametle kalın…

Müslüm Işıklar - Haber 7

muslumisiklar@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat