İslam’la alay edenlere ne yapalım?

  • GİRİŞ23.02.2011 06:21
  • GÜNCELLEME23.02.2011 06:21

Geçen hafta NTV ekranlarında enteresan bir tartışma yaşandı. Konu, mizah dergisi Penguen’de yayınlanan ve pek çok dindara “dinle alay” gibi gözüken bir karikatürdü. Programın konuklarından biri olan mütedeyyin yönetmen Mesut Uçakan, karikatürü kınıyordu. Diğer iki konuk, yani matematikçi Ali Nesin ve karikatürist Ercan Akyol ise asıl Uçakan’ı kınadı. “ Avrupa’nın böyle takıntıları çoktan aştığını” ve Müslümanların da artık dinle ilgili esprilere “alışmaları gerektiğini” söylediler.

İşin ilginç tarafı, “demokratik kültür”ü savunduklarını düşünen bu iki yorumcunun aslında oldukça gayrı-demokratik davranıyor olmasıydı. Çünkü, “alışın efendim böyle şeylere” demekle, kendi değer yargılarını başkasına dayatmış oluyorlardı.

Oysa dindarlar pekâlâ “kutsal”lara sahip olabilir ve bunları ısrarla savunabilirler. “Kutsal”la birlikte düşünülemeyecek unsurların başında da “mizah” gelir. Çünkü, Alman düşünür Nietzsche’nin isabetli tarifiyle, “kutsal” tam da “bir kültürde kendisine gülünemeyecek olan şey”dir.

Bir ülkede demokratik kültürün inşa edilmesi ise kutsalların terk edilmesi ya da kutsalı olmayanların zihniyetinin “norm” kabul edilmesiyle olmaz. (İkincisi bir tür “zihniyet diktası”dır zaten.)

Demokratik kültür, aksine, farklı kutsallara sahip veya kutsalı olmayan insanların “karşılıklı saygı” temelinde uzlaşmasıyla gelişir.

Mesela Hindularla birlikte mi yaşıyorsunuz. Eğer “insan” iseniz “yahu şu bizim ineği kesip de yesek” deyip adamlarının kutsal bildiği bu hayvanı onların gözünün içine baka baka boğazlamazsınız. Öte yandan Hıristiyanların haçına saygısızlık etmez, Yahudilerin soykırım yarasını hafife alıp deşmezsiniz.

Gelgelelim hiçbir toplum böylesi bir “saygı küpü” değildir.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

(Mustafa Akyol - Star)

Yorumlar9

  • salim karatay 13 yıl önce Şikayet Et
    kurani indireni dinlemek yeter... "gökten demiri indirdik diyor.. "demirden ne yapılır..( bıçak.. kılıç vs ) bana kızmayın allah c. c. söylüyor..
    Cevapla
  • Metin Uyulan 13 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapacaksın.. Ne mi yapalım hiç değilse içimizden Allaha cc havale edelim.
    Cevapla
  • genious genious 13 yıl önce Şikayet Et
    islamla alay eden öldürülür. sen ılımlı islamcı olarak halkı kandırmaya devam et hükümleri çıkarmak sana kalmamış fıkıh gayet açıktır
    Cevapla
  • Kamil 13 yıl önce Şikayet Et
    evet önce onları terketmek lazım. sonrasında Allah a havale etmek gerek ancak saldırı varsa gerektiğinde misliyle cevap vermek gerekiyor
    Cevapla
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK MİLLETİNİN YÜZDE 95İ YARATILIŞA İMAN EDERKEN. Yüzde 85i din bizim için en önemli şey derken, yüzde 5 kalkıp dine, imana hakaret eedeeemeeeezzz. KÜÇÜK BEYİNLER BUNU ALMIYORSA DA DİNE, ALLAHA, PEYGAMBERE, KUTSALA KİMSE ASLA HAKARET EDEMEZ TÜRKİYEDE.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat