AK Parti nereye?

  • GİRİŞ30.05.2011 11:00
  • GÜNCELLEME30.05.2011 11:00

Çünkü hemen herkes sandıktan yeni bir AK Parti iktidarı çıkacağından emin.

Cevabı daha az belli olan soru, bu “üçüncü dönem”de tam olarak nasıl bir AK Parti göreceğimiz. “Kalkınma”ya tam gaz devam edeceğine, ülkeyi daha da imar ve inşa edeceğine kuşku yok. (Ve ben bu durumdan rahatsız olan, çünkü “piyasa”dan nefret eden ve alışveriş merkezi görünce sinirleri bozulan solculardan değilim.) Ancak AK Parti’nin geçtiğimiz yıllarda öne çıkan reformist ve özgürlükçü tutumunu koruyup korumayacağına dair endişeler var.

Bu konuya girerken önce “yiğid”in hakkını teslim edelim. AK Parti, demokrasi ve özgürlük alanlarında, az zamanda büyük işler başardı. Askeri vesayetten işkenceye, Kürt sorunundan gayrı-Müslimlerin haklarına kadar pek çok farklı cephede Türkiye’yi ileri götürdü.

Tehdit sonrası rehavet

AK Parti’nin, doğal muhafazakar tabanının dışında kalan “liberaller”den destek bulmasının nedeni de buydu. Kemalistler, bunu “Akepe’nin liboşları satın alması” diye yorumladı ki, bu onların zihinsel dünyası açısından anlaşılabilir bir yanılgıydı. (Kemalist muhayyilede, damarlarında “asil Türk kanı” akan bir insanın, ulu Atamız’ın kutsal Altı Ok’undan samimiyetle sapabileceğine ihtimal verilmez. Bu beklenmedik durum, ancak “kanı bozukluk”, “ihanet” ve “satılmışlık”la açıklanır.)

Oysa liberaller AK Parti’ye destek verdi, çünkü onyıllardır ancak hayal edebildikleri reformları bu parti hayata geçirdi. Kuşkusuz bura

dan AK Parti üzerinde haklı bir “liberal vesayet” çıkamazdı; liberaller de yanılabilirdi. Ama “ileri demokrasi” denince akla gelecek şeyleri başka herkesten çok bu grubun savunduğunu da teslim etmek gerekiyordu.

AK Parti’nin o denli özgürlükçü adımlar atmasında ise, partinin ideolojisi kadar, “konjonktür” de yatıyordu. Bir başka deyişle, AK Parti reformist olmaya, “Kopenhag kriterleri”ne sarılmaya mecburdu, çünkü aksi takdirde Ankara’nın geleneksel kriterleri tarafından tasfiye edilecekti.

Ancak bu “statüko tehdidi” bugün büyük ölçüde savuşturulmuş durumda. Bu, bir taraftan iyi bir haber. Ama diğer taraftan da AK Parti’yi reformizme iten dinamiklerde önemli bir eksilme anlamına geliyor. Bu eksilmenin AK Parti söyleminde başlattığı “duraklama devri” ise her geçen gün daha çok dikkat çekiyor.

Yazının devamına ulaşmak için bu linki kullanabilirsiniz

( Mustafa Akyol - Star Gazetesi )

Yorumlar4

  • Birgül Fatma Erol 12 yıl önce Şikayet Et
    Halkimizin anlamadigi. Öyle görünüyorki;AK Parti yine iktidar olacak.Olacak da Anayasayi degistirebilecek cogunluga ulasabilecekmi?Iste burasi cok önemli.Eger ulasamazsa;CHP-MHP-BDP koalisyonu imkani yok yeni anayasa yaptirmaz.Cünkü yaptirirlarsa bu onlarin sonu olur.Kürt sorunu cözülürse;ne yapsin millet MHP-BDP yi?Vesayet tamamen ortadan kalkarda;Yargi tam bagimsizliga kavusursa:Kim korur ve kollar CHP ve Ergenekonu?Ergenekon medyasi yalan ve iftira yayamazsa,milleti kutuplastirip bölemezse:2014 secimlerini kim kazanir?Simdi bu bilincle yapmamiz gereken sey:AK Partimize sahip cikmaktir.CHP-MHP-PKK isbirligini tanidigimiz herkese,bilhassa kandirilmaya cok müsait genclerimize anlatmaliyiz.Bir oy bile cok önemli.Ülkemizi ya Ergenekona teslim edecegiz,yada gercek demokrasiye gececegiz.Ya 2001 öncesine dönecegiz,yada 2023 hedefine yürüyecegiz.Allah cc bu milletin yardimcisi olsun.90 li yillarda SSK soyanlara,2001 de bankalari hortumlatanlara hazinemizi teslim edersek gecmiste yaptiklarini tekrar yapacaklardir.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • yunus varlier 12 yıl önce Şikayet Et
    11. akp nin nereye gittigi cok acık net ve bilindik birşey iktidara onu zorlayacak rakibi yok.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • mete doruk 12 yıl önce Şikayet Et
    1. şu an akp nin çekişeceği bir parti mevcut değil rahat rahat alır seçimi.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • semanur aytekin 12 yıl önce Şikayet Et
    bencede. yıgıdın hakkını yıgıde teslım etmek gereklı
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat