Irak’tan sonra sıra kimde?

  • GİRİŞ19.12.2011 07:51
  • GÜNCELLEME19.12.2011 07:51

Hafta sonu Hak İş’e bağlı Öz-Orman İş Sendikası’nın düzenlediği “Birinci Yıl Dönümünde Arap Baharı ve Türkiye” başlıklı bir konferans için Ankara’daydım. Başarılı organizasyonun en iyi yönü, çok sayıda Arap konuşmacı içermesiydi. Yani, başka zeminlerde gördüğüm, “Arap Baharını Araplara sormadan tartışma” yanlışına düşülmemişti.

Ben, kendi konuşmamda, biz Türklerin Arap dünyasını anlamakta önemli bir sorun yaşadığımızı hatırlattım: Lisan engeli. Türkiye’de iyi Arapça konuşan, Arap medyasını takip eden yazar-çizer sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Bu ise, Ortadoğu ülkeleri arasında zaten var olan, El Cezire gibi televizyon kanalları sayesinde de iyice gelişen iletişimin dışında bırakıyor bizleri.

Arap Baharı karşısında “bu işin arkasında kim bilir hangi emperyalist planlar var, kendi kendine olmuyor ya her şey” gibi klişe sorularla ifade bulan kuşkuculuğun, Araplar arasında değil, onların dünyasından epey bihaber yaşayan Türkler arasında yaygın olması da, bu “kültürel izolasyon”un bir sonucu.

Irak’ta ne oldu?

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Mustafa Akyol / star

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat