Türk solunun İslam’la sorunu

  • GİRİŞ30.04.2012 08:57
  • GÜNCELLEME30.04.2012 08:57

Geçen haftanın 24 Nisan’ı, 1915’teki Ermeni etnik temizliğinin yıl dönümüydü. Bu vesileyle meseleyi bolca tartıştık. Kimileri “emperyalist yalan” saydıkları “soykırım” söylemine karşı çıkarken, diğerleri Türkiye’nin bu meselede daha dürüst ve öz eleştirel davranması gerektiğini savundu.

Bu ikinci gruptaki metinlerden biri, Radikal’de yayınlanan Ali Topuz imzalı ve “Soykırımı inkârın beş teranesi” başlıklı yazıydı. Yazıdaki argümanların çoğu aklıma yatmıştı ki, solcu yazarın gerek “soykırım”ı gerekse onun “inkarı”nı, kökü Sultan II. Abdülhamid’e uzanan bir “Türk-İslam sentezi” geleneğine dayandırdığını okuyunca durakladım. Durup bir daha okudum şu satırları:

Bukerameti kendinden menkul [inkarcı] argüman, ‘Türk-İslam sentezi’ denilen ideolojik örüntünün, temeli Abdülhamit zamanında atılan, ilk büyük uygulaması Abdülhamit’in mekteplerinde yetişen kadrolar tarafından 1915’te yapılan ve 12 Eylül 1980 sonrası güncellenip güçlendirilerek tedavülü artırılan ideolojik örüntünün tüm şifrelerini taşıyor içinde.”

Bu, karmaşıklığının yanında epey de enteresan bir cümleydi, çünkü:

Önce Ermeniler konusundaki “Türk vebali”ni “İslamcı” Abdülhamid’e yıkıyor; sonra Abdülhamid’i devirerek iktidara gelen İttihatçıları dahi “onun mekteplerinde okumuşlar” diye aynı hesaba yazıyor; sonra da hızını alamayıp, ağızlarından çıkan her iki laftan biri “Atatürk ilke ve inkılapları” olan 12 Eylül darbecilerini bile aynı çizgiye bağlıyordu.

Yani, sanırdınız ki, Türkiye’de son yüzyılda ne kötülük olduysa Abdülhamid’in attığı “Türk-İslam sentezcisi” tohumlar yüzünden olmuş. İttihatçılık, Kemalizm filan önemsiz detaylarmış.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Mustafa Akyol - Star

Yorumlar3

  • Salman Raduyev 12 yıl önce Şikayet Et
    Sol-2. Bazı ileri zekalılar bugün 50 sene önceki Komünizm tehlikesi kavramıyla dalga geçmekte ve Kemalizmle solu ayırıp Kemalizm kötü sol aslında iyi demeye getirmektedir.İşin kötü tarafıysa bu ileri zekalıların kendine Müslüman demesi ve İslami camiadan olması.
    Cevapla
  • Salman Raduyev 12 yıl önce Şikayet Et
    Sol meselesine gelince. Sol zaten temel olarak İslamla UZAKTAN YAKINDAN alakası olmayan birşeydir.Her ne kadar bazı aklıevvel sapık fikirler İslamı solla yakınlaştırmaya çalışsa da bu İslamın ve solun özüne aykırıdır.Sol ve temelindeki Marxizm İslama kökten karşıdır.Solda ilericilik gericilik kavramı vardır,gericilik = dindir
    Cevapla
  • Salman Raduyev 12 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni katliamı diye birşey yoktur yazar o konuda saçmalamış. Ermeni isyancılar Osmanlı devletine isyan ederek köy kasaba basmışlar çoluğa çocuğa kıymışlardır. (Yazar bir programda Bediüzzamanı sevdiğini söylemişti,sormak lazım o sevdiği zat asker olmadığı halde niye Ermenilere karşı savaşmak zorunda kalmıştı)
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat