Bu kadar düğme yanlış iliklendikten sonra...

  • GİRİŞ06.10.2014 11:26
  • GÜNCELLEME06.10.2014 11:26

Obama planının ve müttefiklerin günlük demeçlerinin peşine takılarak imajı parlatmak yeterli sayılırdı. Ankara, köklü ve derinlikli çözüm önerileri ileri sürerek kimsenin canını da sıkmazdı. 

Ne var ki, estirilen rüzgarlar bölgenin sorunlarını çözmeye yetmiyor. ABD için mesele IŞİD’in bir noktadan ileriye gitmesi ve mesela petrol bölgelerinin güvenliğini tehdit etmesi olabilir. Türkiye için ise, IŞİD saldırganlığı meselenin sadece bir boyutudur. IŞİD’ten daha kanlı bir katliam makinesi olan Esad rejimi ve hepsini birden var eden demokrasi eksikliği gibi zor bir problem demetiyle karşı karşıyayız. Arap Baharı’nın geri dönüşünden itibaren giderek çetrefilleşen bir problem... 

Parçalanan Irak ve Suriye herkesin iştahını kabartırken hava harekatıyla çözüm aramak sadece fantastik bir girişimin gösterisinden ibaret kalır. Öte yandan, ABD’nin bildik politikaları da bölgeyi yeni bir müdahaleye açık bırakmaktan başka sonuç doğurmaz.

O kadar çok yanlış iliklenen düğme var ki düzeni sağlamak sanıldığından zor olacak.

 

 

 

 

 

 

 

Fırsatlar birer birer kaçtı

Biraz geriye gidelim...

Eğer, Esad hak ettiği uluslararası reaksiyonu görseydi ve hiç olmazsa kimyasal silah kullandığında bedelini ödeseydi...

Eğer, Mısır’da seçimle gelen iktidar darbeyle devrildiğinde ABD ve Avrupa darbe yönetimine kucak açmasaydı...

Eğer Maliki, sadece Sünni oldukları için kendi ülkesinin bir bölgesini sistematik şekilde cezalandırdığında dünya ona hak ettiği tepkiyi gösterseydi...

Eğer, Türkiye gibi ülkeler bütün bunların sonunun felaket olduğunu söylediğinde onlara karşı klasik algı oyunları yapmak yerine kulak kabartılsaydı, bölge bugünkü manzarayı yaşamayacaktı. Ne IŞİD terörü yaşanacaktı ne de Esad katliamları...

Kaçan fırsatlar ve yapılan yanlışlar artık ideal çözümü imkansız hale getirdi, bunu kabul edelim. Daha kötüsü, şimdi en iyi ikinci çözümün ne kadar mümkün olduğu da belirsizdir. En iyi ikinci çözüm; hiç olmazsa katliamları durduracak bir sükunet dönemidir. 

Biz tezkere üzerinden platonik barış şarkıları söyleyerek iyi hissetmeye çalışıyoruz ama bu kadar belirsizlikten kaos ve en kötü senaryonun çıkışını kimse engelleyemez. Zira, Washington dahil sorunun çözümü safında bulunan hiçbir başkentin kalıcı bir girişim enerjisi bulunmuyor. Muhtemelen bir süre sonra ABD’nin hevesi kaçacak ve Irak/Suriye tamamen IŞİD ve Esad eksenindeki kötü talihe mahkum olacak.

Tezkere Esad’a karşı olsa ne olur?

Bu kadar kanlı ve risk potansiyeli büyük bir meselede hala iç siyaset malzemesi arayanların tabloyu bütünüyle görmelerinde fayda vardır. En başta da sanki İsviçre Başbakanı’ndan bahseder gibi “Bu tezkere Esad’a karşı” diyerek eleştiri yapanların görmesi gerekiyor. Keşke, şimdiye kadar ABD’nin, İngiltere’nin ve BM’nin de Esad’a karşı bir “tezkere”si olsaydı. Olsaydı da bugün hem 200 bini aşkın insan hayatta kalsaydı ve IŞİD olmasaydı...

Evet tezkere hem IŞİD’e hem de Esad’a karşı. Ama Esad bile kendisine karşı tezkere çıkarılmasına bu kadar içerlemezken içerideki bu kaygı neyin nesidir? 

Şimdi en gerçekçi politika durumun ciddi derecede kötü olduğunu kabullenmekten geçiyor. Kolları tamamen sıvamadan ve sorunun geçmişiyle yüzleşmeden sonuç alınamayacağını görmek zamanıdır.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat