Afganistan'a bir 'milli mücadele' borcumuz var

  • GİRİŞ23.03.2012 14:54
  • GÜNCELLEME23.03.2012 14:54

Afganistan’da Türkiye’nin ne işi olduğunun izahına bakalım.

9 Eylül Üniversitesi’nde 2008’de hazırlanan İsmail Akbaş imzalı “Türk Afgan İlişkileri” başlıklı yüksek lisans tezi “tarih dersi” için yeterli bir kaynak:

- İngiltere’nin, Hindistan’ın bir parçası olarak sömürgeleştirdiği Afganistan, Türkiye ile aynı tarihlerde aynı “emperyalizmle” iki silah arkadaşı gibi mücadele etti.

- 10 Ağustos 1850’de Afgan liderleri İstanbul’a heyet göndererek “Bize bir fermanla vali atayın, İngilizlere karşı burayı Osmanlı toprağı gösterelim” teklifi getirdiler.

- 7 Eylül 1915’te Habibullah Han, Birinci Dünya Savaşı’na giren Osmanlı’ya, “Buraya asker gönderin, Hindistan’daki İngiliz ordusuyla birlikte savaşalım” mesajı gönderdi. İstanbul’dan asker gitmedi, ancak büyük aşiretler İngilizlere ciddi saldırılar düzenledi.

- Savaşı bitiren Ravalpindi Anlaşması’nı imzalayan Afgan ulusal kahramanı gazeteci Mahmut Tarzi İstanbul’da yetişmiş bir Osmanlı aydını ve Kral Emanullah Han’ın kayınpederiydi. 1933’te yine İstanbul’da vefat etti.

- Afganistan, 1919’da bağımsızlığını kazandıktan sonra modernleşme için Türkiye’yi örnek aldı. Askeri, eğitim ve kültür alanında Türk uzmanlardan yararlandı.

Çanakkale’de Afgan şehitler yatıyor

- Hakimiyet-i Milliye gazetesi, Kral’ın TBMM Hükümeti Reisi Mustafa Kemal Paşa’ya mektup göndererek Afgan devletinin dışişlerini düzenlemek için bir askeri heyet istediğini belirtirken, “Türkler Kurtuluş Savaşı verirken, Afganistan, siyasi, diplomatik ve ekonomik yardımlarda bulunmuştur. Çok sayıda Afgan genç kurtuluş savaşında Türklerin safında şehit düşmüştür. Çanakkale’deki ‘Mehmet Afganistan’ şehitlik anıtı çok anlamlıdır” diye yazdı.

- Afganistan TBMM’yi ilk tanıyan, ilk anlaşma imzalayan, devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaret eden Müslüman devlet oldu. Anlaşmada, “Sömürgeci bir gücün Türkiye veya Afganistan’a yönelmesi halinde iki ülke saldırıyı kendine yapılmış sayar” deniliyordu.

- Askeri anlaşmada ise “Afganistan’a gelen Türk subaylar eş rütbeli Afgan subayların üstü sayılır” maddesi vardı.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Mustafa Kartoğlu - Star Gazetesi

Yorumlar14

  • Bozkurtturkgucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar adamlar savaştan kaçmıyor zaten savasmalari için silah yok 1 ve 2 adamların savunma sistemi bitik fuzeye mermi mi sıksinlar afganlar Türkiye ye yardım etmiştir hakları yenemez
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Nihat BOZGÜNEY 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahu benim isyanım savastan kaçmalarına,savaşınızı verin.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • İzzet kapısız 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani ülkeyi bir şehitleri var diye onlara mı verelim. Hem de afgan yardım etmemiştir tam tersine Atatürk yardım etmiştir. Bir çok askeri ve eğitimci göndermiştir
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Aysenur 4 yıl önce Şikayet Et
    Gercekteb neden tarihte pakistan geciyor da afkanistan gecmiyor ? Onlarda en az pakistan kadar yardim etti
    Cevapla Toplam 14 beğeni
  • Shah 3 yıl önce Şikayet Et
    Afganlarin yaptiği yardimlar hepsi pakistan adına geçmiş Pakistan daha 60 yaşında bir ülke kurluş tarihine bakarsınız
    Toplam 1 beğeni
  • Atal 3 yıl önce Şikayet Et
    o zaman Pakistan yoktu ki, Pakistan 1947’de kuruldu
    Toplam 1 beğeni
  • Zabiullah Amanyar 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş o zaman Pakistan hiç haritada yoktu Afganistan vardı Pakistan'ın zaten 70 senelik bir tarihi var şimdi yeni tarihte Afganistan adını silmiş pakistan'a yazmış istersen araştırabilirsin
    Toplam 1 beğeni
  • Mohammadalipandakhan 4 yıl önce Şikayet Et
    yeni de varsa Savaş nerede savaşacağız biz biz af kaldınız bizim o zaman sonsuzdur canımız feda Türkiye bu ne zaman unutma Biz hep senin yanındayız Sen Unutma bizi
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat