ABD’nin PYD/YPG Oyununa 5 Türkiye Hamlesinden 3’üncüsü: Afrin Operasyonu

.

  • GİRİŞ20.01.2018 15:09
  • GÜNCELLEME22.01.2018 07:22

Türkiye,  Afrin operasyonuyla üçüncü oyun bozucu hamlesini yapacak. İlk ikisi ve sonraki iki hamle, dolayısıyla beş hamle bir bütün olarak göz önüne alınmayınca, Afrin operasyonu anlaşılmamaktadır.

Birinci hamlesi, “Fırat Kalkan” harekatıydı.  Fırat Kalkanı’nın ardından, Astana’da Rusya ve İran’la yaptığı çatışmasızlık anlaşmasıyla, Akdeniz’e çıkış noktasındaki İdlib’de de varlık gösterdi.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı’nın ardından Astana manevrası, ABD karşısında önemli bir kazanım elde etmesini sağladı. Böylece Türkiye, “İdlib Operasyonu”yla ABD’nin Suriye’deki planları açısından ikinci oyun bozucu hamleyi yapmış oldu.

Dolayısıyla PKK/PYD/YPG terör örgütünün Akdeniz’e uzanan koridor hayalleri de artık yerle bir olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamaları, bundan sonraki iki hamleyi de teyit etti. Türkiye’nin Suriye’deki oyun bozucu üçüncü hamlesi “Afrin Operasyonu”, dördüncü hamle de “Menbiç Operasyonu” olduğu kesinlik kazandı. Erdoğan’ın sık sık yüksek sesle yaptığı açıklamalarda şefkat vardır, Müslüman halkın operasyondan mağdur olmaması, tedbir alması için gösterilen bir çaba.

Afrin harekâtını, ABD’nin yardımıyla PYD/YPG’nin “Kuzey Ordusu” veya 30 bin kişilik “Suriye Sınır Güvenliği Gücü” oluşturma gayreti, rejim ordusunun İdlib’de ilerleme kaydederek Ebu’z-Zuhûr havalimanını ele geçirmesi ve Soçi’de yapılacak Ulusal Diyalog Toplantısı’na SDG’nin Rusya tarafından çağrılabilecek olması zorunlu hale getirdi..

ABD Suriye’deki en önemli müttefiki olan PYD/YPG’nin üçüncü kantonuna Türkiye’nin yapacağı operasyondan rahatsız olsa da DEAŞ neredeyse tamamen ortadan kaldırıldığından Barzani’nin referandum hadisesinde olduğu gibi bu konuyu çok dert etmeyebilir.

Daha da önemlisi Afrin’in de ötesinin olduğu ve zaman içerisinde Fırat’ın doğusundaki diğer iki PYD/YPG terör kantonuna dönük olarak da, beşinci hamle olarak “Kobani ve Cezire Operasyonu” Türkiye’nin hedefleri arasında olduğu dünya kamuoyuna beyan edildi.

AFRİN OPERASYONU HAZIRLIKLARI

Türkiye Irak’taki tecrübesinden de faydalanarak, Suriye’de, hemen sınırında bir PYD/YPG kuşağını şimdiden önledi. Bu yüzden ABD, sınıra açıktan ordu kurmak zorunda kaldı. ABD’nin PYD/YPG’ye açık desteğini deşifre etmek Türkiye’nin büyük başarısıdır.

Afrin harekâtı, Fırat Kalkanı harekatında olduğu gibi herkes tarafından terörist olduğu hususunda ittifak edilen DEAŞ’a karşı değil, Türkiye’nin terörist olarak gördüğü PYD/YPG üzerine yapılacağından, dünya kamuoyuna “Kürtlere karşı bir operasyon” olarak yansıtılarak Türkiye sıkıştırılabilirdi. ABD’nin yeni hedeflerinin deşifre edilmesi sözkonusu sıkıntıdan Türkiye’yi önemli ölçüde kurtaracaktır.

Türkiye sınırından, hem de Azez, Mari ve İdlib’den Afrin’e bir harekat yapılması ve bu harekatta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin kullanılması büyük ihtimal..

Türkiye’nin Afrin’in hemen güneyindeki Şeyh Berakat tepesinde bir üs oluşturduğu biliniyor.

Güneyde Tel Rıfat-Cenderis hattının alınması, Afrin’i tam manasıyla Türkiye ve ÖSO tarafından muhasara edilmiş bir adaya dönüştürebilir.

Ayrıca Minniğ askeri havalimanın kurtarılması sevkiyat açısından önemli. 

Dünya kamoyu, Türkiye’nin yürüttüğü pilot uygulamaları daha önce Fıtrat Kalkanı harekatında DEAŞ’tan temizlenen bölgede görmüştü. Türkiye’nin Suriye sınırında mültecilerin en azından bir kısmını yerleştirdiği alanı, ABD’nin terör kampına dönüştürmeyi planladığı anlaşılmış durumda.  

 

 

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat