İşte İstanbul'da cuma kılınabilecek meydanlar!

  • GİRİŞ06.06.2020 09:50
  • GÜNCELLEME08.06.2020 09:24

İran’daki gelişmeler alarm etkisi yarattığından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında İslam aleminde  pek çok ülkede camiler kapatılmış ve cuma namazları kılınmamaktaydı.. Örneğin Filistinliler cuma namazını yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir ibadete kapalı olan Mescid-i Aksa'nın kapıları önünde kılmaktadır.( 29 Mayıs 2020). Yüzlerce Filistinli, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın kapılarında cuma namazını eda etmekteydi. İsrail polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı alanlarda cuma namazını kılan Filistinliler, namazın ardından olaysız dağılmaktadır. 

 

 

Türkiye’de de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 16 Mart'ta n itibaren toplu ibadetlere ara verilmişti. Cami ve mescitler, cuma namazı eda edilmeye başlanınca cemaatine kavuşmuş oldu.  Cuma namazları, artık İstanbul’da belli alanlarda kılınmakta.. Cuma namazı için seçilen yerlerden biri de Bağcılar Mahmutbey Stadı’ydı; toplu ibadet kısıtlamasının sona ermesinin ardından Bağcılar Mahmutbey Stadyumu'ndaki  ikinci cuma namazı üç bin kişinin katılımıyla eda edild. 

Bu arada stadyumun en çok tercih edilen yer haline gelmesi dikkat çekti.. Namaz saati yaklaşırken stada gelen vatandaşlar, ateşi ölçülüp eline dezenfektan sıktıktan sonra sahaya alındı. Seccadesi olmayanlara da belediye personeli tarafından tek kullanımlık seccade dağıtıldı. Ezan okunduğu sırada tamamen dolduğu gözlemlenen stadyumda, sosyal mesafe şeritleri üzerinde saf tutan üç bin kişi hep birlikte cuma namazını kıldı. Cuma namazını Bağcılar İlçe Müftüsü Celal Büyük'ün kıldırdı. Bağcılar'da gerekli tedbirleri alınarak cuma namazı kılınmış oldu. İstanbullular olarak ‘Maske + Mesafe  + Hijyen’ kurallarına uygun bir şekilde ibadet hayatımızı devam ettirmek en büyük arzumuzdur.Bu vesileyle İstanbul ve büyük şehirlerin Cuma mescidi ihtiyacını gündeme getirmek isterim.

 

 

Fetihten sonra İstanbul yüz bin nüfusuyla, dört yüz milyon nüfuslu dünyanın büyük şehirlerinden biriydi.. Ayasofya Camii, Mimar Sinan’ın Süleymaniyesi ve selatin camileri, Cuma kılınan büyük mabedlerdi. Cuma ve bayram namazının kılınış amacı, şehir ahalisini bir araya getirmek ve ortak bilinci geliştirmek... Dolayısıyla birkaç camide Cuma  ve bayram namazları kılınıyor,  bütün İstanbul aynı ruhu kuşanıyordu. Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiirindeki vahdet ruhu, söz konusu sayılı camide üretilip paylaşılıyordu.. Mahalle camilerinde cuma kılınmazdı..

20. Yüzyılın başında dünya nüfusu bir buçuk milyara çıkarken İstanbul’un nüfusu da 400 (dört yüz) bindi. 1950’de, DP iktidara geldiğinde İstanbul 500 (beş yüz) bin nüfusa erişti. Artık İstanbul on beş milyon nüfusuyla dünyanın mega kentlerinden. İstanbul’un  fizik yapısının düzenlenmesi kapsamına ulaşım sistemi, pazar yerleri ve miting alanları nasıl alınıyorsa cuma ve bayram namazları için de büyük şehir mabedleri de kapsama alınmalı.. 

İstanbul Valiliği, 2017 yılında kentte yapılacak miting alanlarını açıklamıştı. Mitingler için belirlenen  meydanlar, Taksim Meydanı ile birlikte dokuz alandır. İstanbul’un Avrupa yakasında cuma namazı kılınabilecek lalanlar: Yenikapı Sahil Alanı, Bakırköy Cumhuriyet Meydanı Alanı, Bakırköy Cumartesi Halk Pazarı, Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Cami Otopark Alanı ve Taksim Meydanı.. İstanbul’un Anadolu yakasında Cuma namazı kılınabilecek lalanlar ise: Kadıköy Yeni Salı Pazarı Alanı, Maltepe Sahil Alanı, Kartal Meydanı Alanı, Pendik Cumartesi Pazar Alanı..

Bağcılar Mahmutbey Stadı’ndaki tecrübe, bana heyecan verdi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle açık alanda cuma namazı kılınan dönemde bu meydanlar kesinlikle devreye sokulmalıdır.. Böylece büyük şehirlerimizde ve İstanbul’da da cuma namazı edaları, bir futbol maçı ya da bir mitinglerden geri kalmayacaktır. Bugün cuma cemaati, parçalanıp şehrin en ücra köşesine kadar saçılarak kılınış amacından uzaklaştırılmakta ve ufalanan cuma namazı da yer yer pazaryeri kadar bile canlılık gösteremeyerek her geçen gün ruhunu yitirmektedir..

Neden büyük alimlerin hutbe okuduğu ve namaz kıldırdığı, her hutbenin ülke ve dünya gündemine bomba gibi düştüğü cuma heyecanını yaşamayalım?  Stadyumlara para harcanırken cuma camisinden mi esirgenecek? Teknoloji ve mimarlık o kadar ilerledi ki mevcut meydanlara açılıp kapanan tavan ve portatif duvarlar yapmak zor değil.. Yüzbinlerin cuma namazı kılacağı cami yapmak zor değil..

Şehirler, cuma namazlarıyla diriliş mevsimine, dolayısıyla kendi ruhuna kavuşacak; böylece cuma ibadeti de yeni yüzyılın koşullarında yeni şeklini alacaktır, diye düşünüyorum..

Yorumlar1

  • Abdurrahman SERDAR 3 yıl önce Şikayet Et
    " Mü!minler için YERYÜZÜNÜN her tarafı MESCİTTIR ". ALARM zamanlarındaki HER TOPLANMA MAHALLİ SUKUNET zamanında CUMA MESCİDİ Hükmündedir
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat