Kısa Batıcı Medya Tarihi

.

  • GİRİŞ24.08.2020 08:26
  • GÜNCELLEME25.08.2020 08:12

Üretemeyen, ithalata dayalı ekonomilerde medya yabancı sermayenin dümen suyuna bırakır kendini. Büyük bütçeleri gerektiren, büyük kadrolarla yürütülen medya kuruluşları, hakikate bağlanıp Batılı dünya güçlerine ve işbirlikçilere baş kaldıramadığından sermaye düzenine uyum sağlama çabasından yakasını bir türlü kurtaramaz.

 

 

Batıcı iktidar ve Batıcı medya, Cumhuriyetin ilk yıllarında nasıl İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’u yok saydı, baskı uygulayarak yurt dışına kaçmasına neden oldu ve cenaze törenine ilgisiz kaldıysa; aynı şekilde sonraki yıllarda da Necip Fazıl Kısakürek başta olmak üzere Müslüman sanatçılar yok sayıldı, ezildi, ya yurt dışına çekilip gurbet hayatı yaşamaya ya da zindanlarda çürümeye itildi; başarılarına, ölümlerine hak ettiği ilgi gösterilmedi. Örneğin İsmail Cem döneminde 5 Ocak 1975’te, “Bayrak” şairi Arif Nihat Asya’nın ölümünde TRT, akşam haberlerinde, şairin ölüm haberini kısaca geçiştirdi.. Enteresandır, TRT’nin Arif Nihat Asya’nın ölüm haberini görmemesinin sorumlusu, TRT'de İsmail Cem’e iç ve dış haberler danışmanlığını yapan Mehmet Barlas’tı.

TRT Genel Müdürlüğü’nden gelip geçenlerden birisi de İsmail Cem’dir; CHP - MSP koalisyon hükûmeti döneminde, dört yıl, iktidar ortağı MSP’nin genel başkanı Prof.Dr. Necmettin Erbakan’ın teklifi ve ağırlığını koymasıyla sorumluluğuna getirildiği TRT Genel Müdürlüğü (1974-1975)  görevinde bulunmuştu. İsmail Cem, genel müdürken, TRT, sosyal, kültürel ve siyasi yayınlara ağırlık verdi; ne var ki ekran dizaynındaki olumlu değişim, sadece klasik edebiyat eserlerinin dizi uyarlanması ve ilk canlı mevlit yayınının gerçekleşmesi düzeyinde kaldı. TRT’deki İsmail Cem dönemi, iktidar değişimlerinin Batıcı medya düzenine etkisinin sınırlı, yüzeysel ve biçimsel kalacağını işaret etmiş oldu.   

 

 

İsmail Cem döneminde TRT kapıları, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve çevrelerindeki sanatçılara kapalı kaldı. İslami renk taşıyan tüm sanatçılara belli bir mesafe konulmuştu ve bu mesafeyi korumaya büyük özen gösteriliyordu. Müslüman yazar ve şairler, yok sayıldı; programlara davet edilmedi; kitapları, fikirleri, şiirlerine programlarda yer verilmedi.

Sadık Kemâl Tural, “Ölümünün Birinci Yılında Arif Nihat Asya'nın Düşündürdükleri” başlıklı yazısında (Töre Dergisi, Ocak 1976; S.56, s. 13.) İsmail Cem döneminde Mehmet Barlas’ın TRT haber dairesi yetkilisi olduğunu, haber verildiği halde TRT’nin şairin cenazesine ilgi göstermediğini şöyle anlatır:

            “İstiklâl Marşı dışında, Bayrak üzerine yazılan en güzel şiirin sahibine TRT, yaşarken hayat hakkı tanımamıştı. Şimdi ise rahmet âlemine göçmüş, bir gün sonra toprağa verileceğinden son hazırlıklar yapılıyordu. Ahmet Bican Ercilasun ile birlikte TRT Kurumuna ‘cenazeye bir kameraman gönderilmesini; bu büyük şair için radyo veya televizyonda on dakikalık bir program yapılmasını’ istirhama gittik.

Yetkilinin M. Barlas olduğunu söylediler. M. Barlas şiiri bilir mi Arif Nihat'ı tanır mı kısacası Türk'ü tanır mı? Biraz düşündük ama çaresiz, kapısını çaldık.

M. Barlas Efendi kendini oraya getirenlerden aldığı ölçüsüz bir cüretle bize söz dahi söyletmedi; cevabı ‘Biz işimizi biliriz, nereye kamera göndereceğimizi de... Gerekli görürsek program yaparız.’ oldu.[…] Hayatında bir mısra şiir söylememiş, şairlikten nasipsiz, propagandaların şişirdiği balonlar için programlar düzenleyen TRT şairin ölümünü ölü sessizliği ile geçiştirdi.”

Matbaanın ve gazetenin Batı’dan dayatma olarak geldiği bu ülkede, kısa medya tarihine bakınca görülen manzara şudur: Hala Mehmet Barlas Batıcı medya düzeninde gazeteciliğin duayenlerinden..

Batıcı medyanın kapıları, hala Sezai Karakoç, İsmet Özel ve Müslüman sanatçılara kapalı. Toplumun ana sorunları, hala Müslümanca yaklaşımla irdelenmiyor.. Toplumun başarılarına, medya tarafından hor bakılıyor, hazmedilemiyor ve itibarsızlaştırılıyor.  

Batıcı medya, tarihi boyunca, milletimizle, İslam’la, tarihimizle problemli olmuştur. Milli menfaatlerimizi ya yok saymış ya da çarpıtarak karşıt yayınlar yapmıştır.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat