Kırk Kare: Bayrak hassasiyeti

.

  • GİRİŞ20.02.2021 09:33
  • GÜNCELLEME22.02.2021 09:22

Hiç unutmam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, henüz başbakanken, 4 Mayıs 2006’da Yunanistan'ın Selanik kentinde yapılan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmış, zirvenin sonunda liderler aile fotoğrafı çektirirken, fotoğraf için platforma gelen Başbakan Erdoğan, duracağı yerin belli olması için konulan Türk bayrağını yerden almıştı. Erdoğan, bu davranışı ile diğer liderlere örnek oldu. Platformda Erdoğan’ın yanında bulunan Moldovya Başbakanı Vasile Tarlev de, Başbakan Erdoğan'ın bayrağı yerden aldığını görerek ülkesinin bayrağını yerden kaldırdı. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise Yunan bayrağının üstüne bastı.

İki yıl sonra 17 Kasım 2008’de  küresel kriz tedbirleri konusunda toplanan G-20 zirvesi bayrak krizine sahne oldu. Geçmiş yıllarda Türk bayrağının üzerine basmamak için eğilip bayrağı yerden alan Erdoğan, o yıl kötü bir sürprizle karşılaştı.

Zirvede liderlerin duracağı yeri göstermek için ülke bayrakları yine kullanıldı. O zaman başbakan olan Erdoğan, duracağı yerde bulunan Türkiye bayrağını yerden kaldırmak istedi. Ancak bayrağı yerinden çıkaramadı.

Bayrak, Erdoğan alamasın diye zemine yapıştırılmıştı..

VATAN VE BAYRAK MİRASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014’ten beri her yıl Malazgirt Zaferi'nin kazanıldığı ve Büyük Taaruz'un zaferle sonuçlandığı ağustos ayının son haftasını, büyük bir onurla Zafer Haftası olarak kutlamak için açıklamalar yapmaktadır:

"Aziz milletimiz, 1071'de Malazgirt Zaferi ile başlattığı şanlı yürüyüşü 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da elde ettiği büyük zaferle taçlandırmıştır. Bu zafer, milletimize aydınlık bir geleceğe ulaşma yolunda önemli hamleleri hayata geçirme moral ve gücünü verdi.

Ecdadımız bizlere vatan ve bayrak sevgisini, cesaret ve kahramanlığı kutsal bir miras olarak bırakmıştır." demektedir. Bu açıklamalarda vatan ve bayrak sevgisine vurgu dikkat çekicidir.

Milletimizin kalbine kök salmış ve dini inançlarımızla yoğrulmuş olan vatan ve bayrak sevgisi, toplumu tek beden, tek ruh hale getiren değerlerdendir. Çanakkale’de, Sakarya’da ve Dumlupınar’da bayrağımızda temsil edilen aynı ideal uğruna yüzbinlerce can fedâ edilmiştir:

‘Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor;

Bir hilâl uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!’

Şair Mithat Cemal Kuntay da¸ "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/ Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" diyerek bayrağın Müslümanlar için anlamını çok veciz bir şekilde ifade etmiştir. Dolayısıyla dinimizin ve şanlı tarihimizin sembolü olan bayrağımıza sevgi ve saygı gösterilmesi gerekir.

VATAN VE BAYRAK SEVGİSİ

Bayrak sevgisinin ve ona duyulan büyük saygının bizim tarihimizde anlamı büyük. Malazgirt Savaşı sırasında Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın üzerinde Kelime-i Şehâdet yazılı bayrağı vardı. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Mesut¸ tarafından Osman Gazi'ye gönderilen bağımsızlık alametleri arasında¸ üzerinde Kelime-i Şehâdet yazılı beyaz bir bayrak olduğu da bilinmektedir. Osmanlılar böylece ilk zamanlarda beyaz bayrak kullanmışlardır.

Bu nedenle her Müslüman evladı bilir ki bayrağımızın kırmızısı, şehitlerimizin kanını; ay yıldız ise Kelime-i Şehadeti, dinimiz İslâmiyet'i temsil eder. Bayrağı sevmek, Allah’ı, Hz.Peygamber’i (s.a.v.) ve İslam milletini sevmektir. Bayrak¸ İslam medeniyetinde devletin hâkimiyetini¸ İslam milletinin bağımsızlığını ve şerefini temsil eder. Bayrağa saygı, milletimize saygı göstermek demektir. Ona en küçük saygısızlık topyekün milletimize saygısızlıktır. Çünkü ay yıldızlı bayrağımız, milletimizin vatanımızı koruma ve devletini ayakta tutma yolunda harcadığı çabayı¸ bu uğurda verilen kutsal mücadeleyi ve binlerce şehidimizi hatırlatır.

Bir milletin var olması, hayatiyetini güven ve huzur içinde devam ettirebilmesi ancak vatanına sahip olmasıyla mümkündür; ezanlar serbestçe ay yıldızlı bayrağın gölgesinde okunur. Büyük şairimiz Mehmet Akif, İstiklâl Marşımızda bu gerçeği şöyle vurgulamıştır:

Ruhumun senden, İlâhi şudur ancak emeli;
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli,
Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli.
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli”

Atalarımızın bu vatan topraklarını bizlere nasıl emanet ettiğinin bilinci içerisinde olmalıyız. Vatan ve bayrak sevgisi, en asil, en yüce sevgilerden biridir. Bizler, vatan uğrunda kanlarıyla destanlar yazan, tarih boyunca sürekli şehitler ve gazilerle dolu bir milletin çocuklarıyız. Bu yüzden bayrak, milletimizin canından aziz bildiği istiklâl ve hürriyetinin sembolüdür:

‘’Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın, hürriyet;

Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin, istiklâl!’’  

Bayrak, uğrunda ölmeyi göze aldığımız manevi değerleri ifade eden çok yüksek bir varlıktır. Bağımsızlığımızın, namus, şeref ve haysiyetimizin göstergesidir bayrak..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayrak hassasiyetiyle milletimizin hissiyatına tercüman olmaktadır. Başkan Erdoğan, tarihe geçen bu bayrağa hassasiyet davranışıyla uluslar arası ilişkiler alanında fenomen haline gelmiştir.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat