Kudüs için İsra Suresi okumak..

  • GİRİŞ10.03.2021 09:16
  • GÜNCELLEME11.03.2021 09:09

Miraç Kandilimiz mübarek olsun. Cenâb-ı Hak, idrak ettiğimiz Miraç Kandili vesilesiyle aziz milletimize, ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa sağlık, huzur ve afiyet ihsan eylesin.

Miraç Kandili, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) ümmetine emaneti olan Mescid-i Aksa ile bütünleşme vesilesidir. Miraç, tecrittir; maddi heveslerden manevi değerlere, özelden genele, yerelden evrensele geçmeyi, fani olandan baki olana yücelmeyi bizlere hatırlatır, öğretir. Dilerim Miraç Kandili, Kudüs’ün kurtuluş mücadelesinde yeni atılımlar getirir..

İSRA VE MİRAÇ’IN SEMBOLÜ: MESCİD-İ AKSÂ

Yüce Rabbimiz İsrâ Suresi’nin ilk ayetinde şöyle buyurur: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını göstermek için kulunu bir gece Mescidi Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, görendir.” (İsra Suresi, Ayet: 1).

Bu sureye adını veren İsrâ, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.)  bir gece, Mekke’deki Mescid-i Harâm’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya yolculuğudur. Miraç ise Resûl-i Ekrem’in (s.a.v.) Allah’ın kudret ve azametine şahit; rahmet, mağfiret ve müjdesine nail olduğu kutlu yükseliştir.

Miracın ilk durağı, Mescid-i Aksâ’dır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu mübarek mabetle ilgili şöyle buyurmuştur: “Gidin ve Mescid-i Aksâ’da namaz kılın. Şayet gidemez ve orada namaz kılamazsanız, oranın kandillerini aydınlatacak yağ gönderin” (Ebû Dâvûd, Salât, 14). Bu hadis-i şerif, Mescid-i Aksâ sevgisini gönüllere aşılamanın, kadim değerimize sahip çıkmanın, maddi ve manevi imarı için çalışmanın her müminin görevi olduğunu öğretmektedir.

Mescid-i Aksâ’nın bulunduğu mukaddes belde Kudüs, bir İslam beldesidir. “Darü’s-selâm” yani barış ve selamet yurdudur. Kudüs, tarih boyunca Müslümanların himayesinde özgürlüğün, adaletin ve huzur içinde birlikte yaşamanın sembolü olmuştur. Kudüs, yeryüzünün vitrini, tarihin kalbi ve İslam milletinin nabzının en iyi dinlendiği yerdir. Allah, milletimize Kudüs’ü kurtaracak sağlık, güç ve basiret versin..

Miraç Kandili’nde yapılacak önemli ibadetlerden biri de İsra Suresi'ni okumaktır. Okumadan önce sure hakkında araştırma yapıp zihnen hazırlanmak gerekir. Bu yazıda, İsra Suresi hakkında kısa bilgi verip muhtevasını anlatacağım.. Aktaracağım bilgileri, TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 23. cildinde, 177-178 numaralı sayfalarda yer alan, M. Kâmil Yaşaroğlu’nun yazdığı İsra Suresi maddesinden aldım.

İSRA SURESİ 

İsra Suresi, Kur’ân-ı Kerîm’in on yedinci sûresidir ve 111 ayettir.. Mekke döneminde indirilen son sûrelerdendir. Adını, ilk âyetteki “gece yürüyüşü” anlamına gelen isrâ kelimesinden alır.  İsrâ sûresini beş bölümde ele almak mümkündür.

Birinci bölümde (âyet 1-22) hicretten yaklaşık bir yıl önce meydana gelen İsrâ hadisesinden bahsedilerek Allah’ın, bazı nişan ve alâmetlerini göstermek üzere kulunu (Hz. Muhammed) bir gece Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya götürdüğü ifade edilmektedir. Bu bölümde daha sonra İsrâiloğulları’nın peygamber cinayetleriyle çıkardıkları iki karışıklığa ve başlarına gelen felâketlere işaret edilir. Bu âyetlerde, kişinin hayrı istediği gibi şerri de istediği, her insanın yaptığı işlerin kıyamet gününde açık bir kitap olarak önüne konulacağı, hiç kimsenin bir başkasının günahını yüklenmeyeceği, Allah’ın bir şehri helâk etmek istediğinde oranın ileri gelenlerine kötü işler yapmalarına müsade ederek o beldeyi helâk edeceği, dünya ve âhireti isteyenlerin karşılıklarını bulacakları ifade edilir. 

Sûrenin ikinci bölümünde (âyet 23-39) yalnız Allah’a kulluk etme, anaya babaya iyi davranma, akrabaya, yoksullara ve yolda kalmışlara haklarını verme, cimrilikten ve israftan kaçınma üzerinde durularak bu hususlara uymayanların kınanacakları belirtilmiş, toplumda bu ilkelere uyulduğu takdirde yardımlaşma ve kardeşlik duygularının gelişerek güven ve huzurun sağlanacağına dikkat çekilmiştir. Bu bölümde ayrıca fakirlik korkusuyla çocukların öldürülmemesi, zinadan kaçınılması, Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıyılmaması, haksızlıkla öldürülen kimsenin velisinin de aşırılığa kaçıp hukuk dışına çıkmaması, yetim malına yaklaşılmaması, ölçü ve tartıda hile yapılmaması, kişinin bilmediği şeyin ardına düşmemesi ve yeryüzünde kibirle yürünmemesi gerektiği ifade edilerek bunların Allah katında hoş görülmeyen davranışlardan olduğu bildirilmiştir.

Üçüncü bölüm (âyet 40-60) tevhid inancına vurgu yapan ifadelerle başlar. Allah’a kız evlât isnat edenler ve O’na başka ilâhları ortak koşanlar kınanır. Daha sonra göklerde ve yerde olan her şeyin Allah’ı tesbih ettiği vurgulanmış ve Hz. Peygamber’e hitap edilerek Kur’an okuduğu zaman kendisiyle inanmayanlar arasına gizli bir perde çekildiği, kalplerine onu anlamalarına engel olacak kılıflar, kulaklarına da ağırlık konulduğu, Allah anıldığında onların arkalarını dönüp gittikleri ve Resûl-i Ekrem’i büyülenmiş kabul ettikleri belirtilmiştir. Ayrıca burada, inanmayanların öldükten sonra tekrar dirilme konusunda sordukları sorulara cevap verilmiştir.

Dördüncü bölümde (âyet 61-87), İblîs’in Âdem’e secde etmekten yüz çevirip Allah’ın emrine karşı gelmesi ve insanları Allah’a imandan vazgeçirme çabası anlatılarak onun sâlih kullara dokunamayacağı vurgulanır. Tehlike anında yalnızca Allah’a yalvaran, tehlike geçtiğinde Allah’tan yüz çeviren insanlar kınanarak Allah’ın kendilerine tekrar musibet vermesinden emin olamayacakları ifade edilir. 

Beşinci bölümde (âyet 88-111), bütün insanlar ve cinlerin bir araya gelseler bile Kur’an’ın benzerini ortaya koyamayacakları kesin bir dille vurgulanmış, Hz. Peygamber’in müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderildiği, kendilerine ilim verilenlerin Allah’ın âyetleri okunduğu zaman ağlayarak secdeye kapandıkları ve Kur’an’ı dinlemenin Allah’a saygılarını arttırdığı belirtilmiştir. Sûrenin son âyetlerinde Allah için samimi olma ve yalnız O’na yönelme hususu, ihlas üzerinde önemle durulmuştur.

Bu bilgilerle İsra Suresini okuyunca çok istifade ettim. Dilerim siz de bu yazıdan yararlanır, İsra Suresi’ni okursunuz. Allah kabul etsin. Dilerim İsra Suresi okumaları, Kudüs’e kurtuluş fırsatı doğurur. Bu vesileyle Miraç kandilinizi kutluyorum..

Yorumlar1

  • Kudüslü 3 yıl önce Şikayet Et
    Miraç kandilinizi kutluyorum..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat