40 Karede Erdoğan Marmaray Fotoğrafı

  • GİRİŞ04.09.2021 11:18
  • GÜNCELLEME04.09.2021 11:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belgeselini oluşturacak kırk fotoğraftan biri, 29 Ekim 2013'teki Marmaray Açılış resimleri olmalı.

Türkiye'nin dört bir tarafından ve İstanbul'un 39 ilçesinden, "Asrın Projesi" Marmaray'ın açılışına tanıklık etmek isteyen vatandaşlar, törenin gerçekleştirileceği Üsküdar Meydanı'nı doldurmuştu.

O günü hiç unutmam, Erdoğan, konuşmak için kürsüye çıkarken 'Üsküdar'a gider iken' şarkısı çalıyordu. "Marmaray sadece iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmıyor, 150 yıl önceki hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray milleti inandığı zaman neleri yapacağını görebileceği bir imanla buluşturuyor." diye konuşmuştu.

Marmaray, tarihe, medeniyete, barış ve refaha yeni bir kapı açtı İstanbul’dan. Marmaray Türkiye’nin tarihine vurduğu bir mühürdür. Doğu Roma’nın, Bizans’ın ve Osmanlı’nın ihtişamına şahitlik yapan, medeniyet sahnesi, tarih sahnesi İstanbul’da milletimizin yıldızı parıldıyordu. Marmaray’ın üç anlamı var: 

1.Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı Devleti’nin devamı olduğunu ifade ediyor ve tarihi sürekliliği vurguluyor. Erdoğan "Marmaray sadece iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmıyor, 150 yıl önceki hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray milleti inandığı zaman neleri yapacağını görebileceği bir imanla buluşturuyor." diye konuştu. Marmaray, Osmanlı padişahlarından Abdülmecid'in 153 yıl önce çizdirdiği ve o dönemde gülünüp geçilen bir proje. Bu proje, devletin zirvesinde görülen bir rüya, kelimelerle anlatılamaz. 

2. Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yılı sevincini, büyük bir eserle anıtlaştırıyor. Görkemli 100. kutlamalarına işaret ediyor. Erdoğan konuşmasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla "Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Nasıl zorlu bir yol olduğunu hiç unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul'dan Samsun'a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz'in o meşhur çılgın dalgalarıyla mücadele emiş, Samsun'a ulaşmıştı. Kurtuluş Savaşı'mızı kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle başarıya ulaştırdık. Destanlar yazdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin." dedi. 

3.Asya’yı Avrupa’ya bağlıyor. Marmaray bu anlamda sadece bir İstanbul projesi değil, bir insanlık projesi. Marmaray "Londra ile Pekin'i birbirine bağlayan proje" olarak duyuruldu. Erdoğan, “Tokyo, Pekin, Londra, İstanbul olur mu? Olur!” dedi.

Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci, denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş "tünelin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu" açıklaması yaptı. Balıkların göç yollarına engel olmayacak şekilde tasarlandı. Marmaray ile Asya'dan Avrupa'ya 4 dakikada denizin altından geçilecekti artık. Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ve Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme arasındaki bölümün toplam uzunluğu 13,6 kilometre. Projenin tamamlanmasıyla, hem Anadolu hem de Avrupa yakasındaki banliyö ve metro hatlarıyla entegre edilerek toplam 70 kilometrelik bir ulaşım ağı oluşturuldu; bu ağ her geçen yıl büyüyor. Hat üzerinde yer alan Yenikapı istasyonu en büyük aktarma istasyonudur.

Törene Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe da katıldı. Shinzo Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun önemini vurgularken "Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" dedi. Hasan Şeyh Mahmud da, "Marmaray Projesi, Türkiye'nin 21'inci yüzyılda oynadığı önemli liderlik rolünün bir göstergesi olarak kendisini gösteriyor" dedi.

Bütün dünya liderlerinin, özellikle Avrupalı devlet başkanlarının, böyle muhteşem bir projenin başında olmayı isteyeceğinden kıskandıkları bir fotoğraftır bu. Türkiye’deki muhalefetin beynine kan sıçratan görüntülerdendir aynı zamanda.

Protokolün kürsüye çıkması sonrası Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dua ederken protokol de Fatiha duasını okudu. Böyle büyük işleri başarıyla bitirince Allah’a şükür etmek gerekmez mi? Erdoğan, "İnsanların hayatlarında şükredeceği günler vardır. Burada bulunan hepimiz için hem şükredecek bir gündür hem teşekkür edilecek bir gündür. Cenabı hakka şükrediyorum böyle bir eseri tüm insanlığa kazandırdığı için, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. " dedi. Devletin tepesinde dua edilmesinden rahatsız olanlar var hala. Daha sonra hep birlikte kurdele kesimi gerçekleştirildi.

AFP ajansı da 3 milyon euroluk dev projeyi "Türkiye'nin İslami eğilimli hükümeti tarafından yürütüldüğünü" haber yaptı. El Arabiya ise , Erdoğan'ın diğer projeleriyle birleştirilince 'firanvunlara özgü' eleştirisi yaptı. 

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, projenin hükümetin on yıllık ekonomik başarısını özetleyen geniş çaplı altyapı çalışmalarından biri olduğunu belirttikten sonra gün geçtikçe artan finansal ve siyasi baskılar nedeniyle Ankara'nın bu büyük projeleri gerçekleştirmekte zorlanacağını iddia etti. Washington Post gazetesi de kamuoyunun yeterince onayını almayan bu projelerin öfkeye neden olduğunu yazıyor. İngiliz Independent gazetesi, Marmaray projesinden "Türkiye'yi bölen proje" diye bahsediliyor.

Guardian gazetesi eski İstanbul Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Üçüncü Havalimanı, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kanal İstanbul ile şehirde kendi izini bırakmaya kararlı olduğu”nu yazdı.  

Ne zaman Marmara’yla Yenikapı’ya doğru yola çıksam, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin, "Kimse bu metro hattını kullanmamasın!" açıklaması gelir aklıma.

İstanbullu mimarlar, bu açıklamayla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ters köşe yaptıklarını düşünmüş olmalılar. Ne var ki tarih mimarları ters köşe yaptı.

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Umut Oran da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Oran, "Marmaray'ın bazı bölümlerinde zeminde çökme olduğu ancak 29 Ekim açılışına yetişmesi için geçici çözümle dolgu yapılarak bu durumun görmezden gelindiği doğru mudur?" diye sormuştu.

Tarihte yanlış pozisyon almak, gece, karanlık sokakta  fosseptik çukuruna düşmekten beterdir; zaman geçtikçe pis koku ve utanç artar, diyorum.

Türkiye’yi başarılarında bölmeye çalıştılar..

Yorumlar1

  • Nusret Arıkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Utanmak insanlara, has bir özelliktir. Utanma duygusu taşıyanlar bu kadar çok yalan ve tezvirat yapmaz. Onlar utanmıyor ancak tarih utanmazları da affetmiyor biline.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat