Erdoğan 5 Ocak’a sahip çıkmalı

  • GİRİŞ08.10.2021 09:14
  • GÜNCELLEME09.10.2021 09:09

Fransızlar, Ankara Antlaşması’nın imzalanması üzerine 5 Ocak 1922’de Adana’dan çekildiler.  Bu yüzden her yıl, 5 Ocak’ta, Adana’nın Fransız işgalinden kurtuluşu kutlanmaktadır.

5 Ocak’ta Adanalılar Batıya ve Batıcılığa karşı bir direniş göstermektedir.

Arif Nihat Asya, Adana'nın kurtuluş yıl dönümünde, 5 Ocak 1940’ta Bayrak şiirini yazdı ve bayrak şairi oldu. 5 Ocak 1975'te de vefat etti.

Dolayısıyla 5 Ocak, Adana'nın kurtuluşunun, Bayrak şiirinin yazılışının ve Arif Nihat Asya'nın ölümünün yıldönümü oluşuyla derinlik kazandı. 

5 Ocak’ta yazılan Bayrak şiiri, Adana ruhunu ortaya koymaktadır.

Adanalılar, Arif Nihat Asya’ya vefasını, 5 Ocak Adana’nın Kurtuluş Bayramı’nı Arif Nihat Asya’yı Anma Günü ile birleştirerek; okullara, salonlara, parklara Arif Nihat Asya adı vererek ve adına şiir okuma faaliyetleri düzenleyerek göstermektedir.

Her zaman konuşmalarını şiirle güçlendiren, güzel şiir okuyan ve Arif Nihat Asya’nın şiirlerine konuşmalarında sık sık yer veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paşakapısı Cezaevi’ne giderken okuduğu şiirler arasında Arif Nihat Asya’nın ‘Biz kısık sesleriz..’ diye başlayan Dua şiiri de vardı. Bu şiir, mücadelesini iyi anlatan dizelerle örülüydü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dua şiirindeki  "Bize güç ver...cihad meydanını, /  Pehlivansız bırakma Allahım!  / Kahraman bekleyen yığınlarını, / Kahramansız bırakma Allah´ım!" dizelerini okuyarak milletimizin hissiyatına tercüman oldu. Milli iradeden destek alarak bugünlere geldi..

Başkan Erdoğan, 10 Mart 2019’da, İstasyon Meydanı'nda da Bayrak şairi Asya’nın Adana şiirinden şu dizeleri de okumuştu:

"Bir kumral şehir ki Adana, altından yazılmış bir kelimedir. Doya doya aksın Seyhan ve Ceyhan, yiğitler doyuran iki çeşmedir. Nasıl bırakırım Adana'yı ben ki Adana benden bana kalmadır. Adana'dan ayrı düşen yiğide; dalında turunçlar kızıl elmadır."

Bir Adanalı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arif Nihat Asya’nın şiirine ilgisinden mutlu oluyorum.

Hatırlatmak isterim ki 5 Ocak 2022’de, Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü kutlanacak. Bayrak şiirinin yazılışının 62. ve Arif Nihat Asya'nın ölümünün 47. yıldönümü.

Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü Kutlamalarına ben de ‘Kanatlarını Arayanlar, Arif Nihat Asya Belgeseli’ni hazırlayarak katkıda bulunuyorum.

İdealist, mücadeleci, cesur, açık sözlü, yiğit bir şair ve oldukça hareketli, sıcak ve renkli bir hayat anlatıyorum belgeselde.

Bu yazıda ölüm anına yer vermeden edemeyeceğim.

5 Ocak 1975 gününün sabahı hastanede Arif Nihat Asya eşi Saadet Hanıma sormuş "Bu gün 5 Ocak değil mi?" diye.

"Evet 5 Ocak 1975" cevabını verince eşi..

Arif Nihat Asya, "Mühim bir tarih! İstiklal günü ve Şeb-i arus!" demiş.

Şeb-i arus, kavuşma günü demek. Bayrak şairi, bir Müslüman olarak ölümle Allah’a kavuşacağına inanırdı ve Allah onun için emaneti teslim tarihi olarak Adana’nın kurtuluş tarihi olan 5 Ocak’ı seçmişti..

Arif Nihat Asya, her yıl 5 Ocak’ta düzenlenen Adana'nın Fransız İşgalinden Kurtuluşu Törenlerine bayrak şairi olarak davet edilmeyi beklermiş.

Adana’dan davet gelmeyince de kederlenirmiş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ocak Adana’nın 100. Kurtuluş Yıldönümü ve Kanatlarını Arayanlar Arif Nihat Asya belgeseline sahip çıkmalı. 

Fransa’nın Adana’yı işgal yılları, özellikle kışkırttıkları Ermeniler’in mezalimi genç kuşaklara iyi anlatılmalı.

Arif Nihat Asya’ya Allah’tan rahmet diliyorum.

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat