Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali

  • GİRİŞ06.11.2021 09:42
  • GÜNCELLEME08.11.2021 09:44

İstanbul, dünya çapında büyük bir kültür sanat olayına ev sahipliği yapıyor. Ne kadar sevinsek, milletimizden ne kadar gurur duysak az..

            Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali", klasik sanattan güncel sanata, dijital sanattan sinemaya, edebiyattan dansa ve müziğe kadar birçok farklı disiplini ve 1000'den fazla sanatçıyı bir araya getiriyor.

            Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan "Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali" ise, 13 ülkeden 42 film ile 100'ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanını ağırlayacak. Festivalin bünyesinde yapılacak yarışmada uzun metraj filmlerde 8, belgesel dalında ise 9 filmin yarışacak.

            Festivalde kurmaca ve belgesel film yarışmalarının yanı sıra "Tarihi Panorama", "Güncel İnsan Manzaraları", "Turkuaz Belgesel Kuşağı", "Cengiz Aytmatov Sinema Uyarlamaları" ve "Animasyon Filmler" başlıkları altında 25 filmin gösterim bölümleri bulunuyor.

            Türk sineması, çok güçlü bir yerde. Dizileriyle, bütün dünyada 150'yi aşkın ülkede gösterimde. Bu anlamda ülkemizin gurur verici örneklerini hep birlikte yaşıyoruz. Türk sinemasının Türk dünyasında da çok etkili olduğu biliniyor. Oradan gelen taleplerle uzun yıllar içerisinde bir Türk Dünyası Film Festivali talebi oluşmuş olmalı.   

            Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atlas 1948 Sineması'ndaki basın toplantısında "Korkut Ata, Türk dünyasının sinemadaki varlığını en geniş kapsamıyla perdeye taşıyacağımız, tartışacağımız, fikir alışverişi yapıp ortak projeler üretmek için yol haritası belirlemeye çalışacağımız sanat ve sonuç odaklı bir birliktelik olacak. Aynı zamanda, Türk cumhuriyetleri ve topluluklarından kurmaca ve belgesel yapımların yarışacağı en kapsamlı film festivali olma özelliğini de taşıyor." dedi.

            Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile Türk dünyası sinemasının kültürel ve fikri alt yapısının sinema profesyonellerinin yanı sıra genç kuşakların ilgisine sunulması, Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin izleyici ile buluşmasına öncülük edilmesi, kültürel ve sanatsal iş birliği imkanlarının artırılması ve müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerin güçlenmesine ve zenginleşmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Hemen belirtmeliyim ki Türkiye’nin öncülük ettiği bu tür sanat ve spor olaylarının organizasyonlarını desteklemeliyiz. Hem "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin hem de Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum..

            Festival kapsamında, 12 Kasım'da Atatürk Kültür Merkezinde ödül töreni gerçekleştirilecek. Bu tören, muhtemelen televizyondan canlı yayınlanacağından katılımcı ülkelerde merakla izlenecektir.

            Festivalde, Türkiye dahil toplam 13 ülke ve özerk cumhuriyet bir araya gelecek: Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagavuz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

            İşte bu denli büyük bir coğrafyanın sinemadaki sesi olacak festival. Bakanlardan sinema kuruluşlarının yöneticilerine, oyuncu ve yönetmenlere kadar 100'ün üzerinde üst düzey misafir bu kapsamda ağırlanıyor; hem katılım hem içerik hem de etkinlik noktasında dolu dolu bir festival olacak..

            Festival filmlerinin 8-12 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 ve Emek Sinemaları ile Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Cep Sineması'nda ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

            Milletimizin gerçekleşmesinden mutlu olduğu güzel kültür sanat etkinlikleri bunlar. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında Uluslararası Sinema Derneği, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TRT, İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.  Katkıda bulunanlara milletimiz adına teşekkür ediyorum..

            Diğer sanat dallarında da bu tür organizasyonlarını bekliyoruz. Özellikle edebiyat alanında dünya çapında bir etkinlik Türkiye’ye yakışacaktır.

Yorumlar1

  • Falcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Boş işler
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat