6’lı Masa’ya 6 soru

.

  • GİRİŞ04.09.2022 10:30
  • GÜNCELLEME05.09.2022 09:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son grup konuşmalarında seçimler, adaylık ve muhalefet üzerine çok etkili ve net bir kampanyaya başladı. 

“2023 seçimleri için geri sayım başladı” diyerek kampanyasının sahada yeni söylemlerle devam edeceğinin işaretini de verdi.

Uzun bir seçim kampanyası dönemine girdik..

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi adaylığını açıkladığı gibi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu “Aday mısın, değil misin?” ve 6’lı Masa’yı da “Nerede adayınız?” sorularıyla hedefine oturttu.

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Adayını açıkla!' çağrısına olumlu cevap vermeyi onun oyununa gelmek olarak görüyor.  Muhalefet asıl adayını açıklamayarak Erdoğan’ın oyununa geliyor olmasın?

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'aday' sorgulaması, 6’lı Masa’yı bir aday açıklasalar da açıklamasalar da zora sokacak.

Erdoğan’ın temel stratejisi, bir yandan kendi tabanını genişletmek bir yandan da muhâlefetin alanını daraltmak ve muhâlefetin birlikte hareket etmesini engellemeye çalışmak.

*********

Her seçim, sorular, karşı sorular ve cevaplar ile kendine özgü bir söyleme sahip. 2023 seçimlerinde de partilerin tarihe intikal edecek söylemleri olacak.

Kısaca belli konular etrafında ateşli bir şekilde yürütülecek bir tartışmaya, kıyasıya bir söylem kavgasına tanık olacağız.

Temel meseleler belli. Dolayısıyla tartışma konuları ve söylemlerin izlekleri de belli.

6’lı Masa’yı oluşturan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener birlikte soru soracaklar ve cevap verecekler.

*********

Konuları iç ve dış politika diye ikiye ayıracak olursak; yapısal sorunların yanında dış politika, güvenlik, savunma ve bunların iç siyasete yansımaları konuşulacak diyebiliriz.

Ülkemizin kritik meselelerinde ortak bir politika oluşturamayan 6’lı Masa’ya yöneltilebilecek 6 soru şunlar:

1.Türkiye’nin demokratik hukuk devleti olma sürecinde yeni anayasa yapma meselesi hayati önem taşıyor. 6’lı Masa yeni Anayasa konusunda ne düşünüyor? Cumhurbaşkanlığı sistemini devam ettirmeyeceğini, parlamenter sisteme dönüleceğini söylüyor? Dolayısıyla anayasada değişiklik ya da yeni anayasa kaçınılmaz görünüyor? Birtakım iddialı söylemler var; meselâ diyor ki: “Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz, bizler Türkiye’yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz, umutlarımız ve geleceğe olan inancımız Türkiye’nin sorunlarından çok daha büyüktür.” Bu önemli bir iddia; ama gerek 6’lı Masa toplantıları gerek toplantının ardından yapılan yazılı açıklamalar, bu iddiaya denk gelmiyor açık söylemek gerekirse.  Seçimlerde önerecekleri bir anayasa metni olacak mı? 6’lı Masa partiler kanunun, seçimler kanununda ne düşünüyor?

 

2. KürtPKK/YPG terörü konusunda 6’lı Masa ne düşünüyor? ABD, Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın kolu YPG ile birlikte hareket etmekten vazgeçmiş değil. CHP ise sınır ötesi operasyonları kapsayan tezkereye ‘hayır’ oyu vererek duruşunu ortaya koydu. 6’lı Masa bu konda ne diyor? Daha önemlisi, “Suriye’de ne işimiz var”diyen CHP, iktidara gelirse YPG ile birlikte mi hareket edecek? Türkiye’ye her fırsatta askeri ambargo uygulayan ve terör örgütlerinin adeta sığınağı haline gelen İsveç ve Finlandiya’ya NATO üyeliği konusunda veto hakkımızı kullanıyoruz. Ancak CHP’den İsveç’in tezlerine hizmet eden açıklamalar yapılıyor. CHP ve 6’lı Masa’nın bu konuda bir görüşü var mı?

 

3. Türkiye başta SİHA’lar olmak üzere savunma sanayisinin birçok alanında büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. 6’lı masa ülkemizin savunma sanayisi alanındaki başarıları ile ilgili ne düşünüyor? savunma sanayisindeki atılımı destekleyip devam ettirecekler mi?

 

4. Türkiye’nin desteği ile Karabağ tekrar Azerbaycan’ın oldu. Halbuki Ünal Çeviköz o dönemde “Türkiye Azerbaycan’a cihatçı gönderiyor..” diyerek Ermenistan’ın yalanlarına hizmet etti. Bu konuda 6’lı masa ne düşünüyor?

5.Altılı masa, Doğu Akdeniz’deki yetki alanlarımızın savunulmasında Libya’nın stratejik bir önemi var. 6’lı masadaki diğer partiler, her fırsatta “Libya’da ne işimiz var” vurgusu yapan CHP gibi mi düşünüyor? Adaların silahlandırılması konusunda uluslararası hukuk çiğneniyor. CHP’deki bazı isimler ise Yunanistan’a destek veren açıklamalar yapıyor. 6’lı Masa’nın bu konudaki politikası nedir?

6.Türkiyenin Ukrayna Savaşı’nda arabuluculuk pozisyonu var? 6’lı Masa Türkiyenin pozisyonunu devam ettirecek mi?

********

6 lider bütün konularda tam anlaşma sağlayamamaktılar, bu belli; muhtemelen berâber hareket edemeyecekler, aralarında ciddi sorunlar var, değişik konularda farklı görüşler var, bunların hepsi anlaşılır şeyler.. ama şunu görüyoriz ki, 6 lider –belki sayı artar, belki de azalır; ama azalacağını öngörmek açıkçası kehanet değil, şu hâliyle, işte, 6 lider bir yolu birlikte kat etmeye çalışıyorlar.

Sürecin verimliliğini artırmak, hızlandırmak için 6’lı Masa’nın bir sekretaryasının, bir ofisinin oluşması gerekmez mi? Ve insanlar enerjilerini orada biriktirseler daha iyi olmaz mı? Tabii burada şöyle sorunlar çıkacak — diyelim ki bu olayı bir ekibe teslim ettiler: “O ekip kim olsun?” diye aralarında tartışacaklar mı bilemiyorum. 

Yorumlar3

  • ABD/TÜRKİYE 1 yıl önce Şikayet Et
    Son tura iki aday kalacak, biri ABD nin adayı, öteki Türkiye'nin adayı. Babacan ve Davutoğlu ak partide bakanlık başbakanlık yaptı,.yani kazanmadıkları seçimin başbakanı oldular. Oysa millet ittifakı bu beylere.odacılık bile vermeyecek, varsa yoksa ABD menfaatlerine teşne oldukları oranda ufak tefek jest yapılacak.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • misafir 32 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir şey düşünmüyorlar, kapasite yok. Tek dertleri ERDOĞAN gitsin...
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • somali 1 yıl önce Şikayet Et
    6 lı masa Ak partiyi eleştirirken kendi adaylarına değer biçtiğini zannediyor. Peki diğer masadaki 6 kişi o vasıfta olmamışmı olacak. Çok yazık çok yazık. Yani adaletli değil diğer 6 kişi. Hırsız yolsuz olmayacak derken diğerlerine hakaret etmiş sayılmıyorlarmı. Yani aday için sayılan maddelerin hangisi kemale uyuyorda adayım diyor. Mesela devleti bilecek derken sgk yı batırmış adammı devlet biliyor. Temelin yerinde olsam bugünden ayrılırdım o masadan bana hakaret ediyorsunuz diye. Bide dışarıdan 1 aday gelirse 7 sinede hakaret. Hdp nin hırlamasına bakmayın abd ülkücü görünümlü ahmet necdet sezer kopyası Chp li yi işaret ederse hdp hayırmı diyecek. Tıpış tıpış
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat