Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Semerkant Çıkartması

  • GİRİŞ18.09.2022 09:09
  • GÜNCELLEME19.09.2022 09:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde, özel konuk olarak katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22. Devlet Başkanları Zirvesi'nde, yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Çin ve Rusya'nın öncülüğünde kuruldu. 

Moskova,  Ukrayna Savaşı’nı yürütürken Asya’da sırtını dayayabileceği NATO gibi bir güvenlik ittifakına ihtiyaç duyuyor.

Pekin de ABD ile artan jeo-stratejik rekabetinde Hint-Pasifik bölgesinde karşılaşması olası kuşatmayı aşabilmek için Avrasya'yı hayati görüyor, bir güvenlik ittifakı ihtiyacı hissediyor..

Savaş ve yaptırımların ardından Çin ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin belirgin şekilde arttığı görüldü. ŞİÖ orta vadede Asya Birliği’nin güvenlik ittifakı olabilir düşüncesi hakim..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Eylül'de ulaştığı Semerkant'ta ilk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ‘le görüştü.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'le basına kapalı bir görüşme yaptı.

Zirveye ilk kez katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam yemeğinde liderlerle bir araya geldi.

Akşam zirveye katılan liderlerle "Ebedi Şehir" kompleksini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve diğer liderlerle sohbet etti. Gezi sırasında Putin ile özel sohbet de gerçekleştiren Erdoğan, komplekste incelemelerde bulundu. Erdoğan'ın liderlerle sohbetine ilişkin görüntüler, medyada geniş yer buldu.

Bu fotoğraf, Asya Birliği'nin çekirdeği olan ŞİÖ’nün ciddi olduğunu gösteriyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin yapıldığı 16 Eylül'de ise temaslarına Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüşmesiyle başladı.

Daha sonra Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin geniş katılımlı oturumunda konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki köprü konumunun emsalsiz imkanlar sunduğunu belirterek, "Güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme her alanda iş birliğine hazırız." mesajını verdi.

Oturumun ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi kabul eden Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ekonomik ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye'nin barış çabaları ele alındı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerden en çok ilgi çekeni kuşkusuz Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesiydi. Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki basına kapalı görüşmesi, 40 dakika sürdü. 

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin, BM Gıda Programı’nın uygulanmasına yaptığı katkı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı teşekkür etti. Türkiye’nin Rusya’dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldiğini, Türk Akım’ın sorunsuz bir şekilde çalıştığını ifade etti. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin de arttığını söyleyen Putin, Rus şirketlerin ürünlerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satmasına yönelik adımlar atabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Semerkant’ta sergilediği yüksek diplomatik performansla  hem ŞİÖ üyeliği yoluyla Asya Birliği’ne, hem içindeki Türk Devletleri Teşkilatı’na, dolaylı yoldan İslam Birliği’ne ivme kazandırdı..

Türkiye liderliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı ve onun içindeki güvenlik konseyi olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ağırlık kazandıkça Asya’da ne Çin İslam milletiyle çatışmayı göze alabilir, ne Rusya, ne de Hindistan..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde hızla gelişen İslam İşbirliği Teşkilatı, BMGK’da ya da karşısında hayırlı bir güç olarak ortaya çıkacak inşallah.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat