Sezai Karakoç Diyarbakır’ın sembolüdür! Kültür ve kongre merkezinin ismine dokunulmamalı..

  • GİRİŞ30.04.2024 09:19
  • GÜNCELLEME30.04.2024 09:20

DEM Parti'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ilk icraatlarından biri de, dünya şairi Sezai Karakoç'un isminin verildiği kültür ve kongre merkezine dokunmak oldu. Kültür ve kongre merkezinin ismini ÇandAmed olarak duyurmaya başladı.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde  Diyarbakır'da DEM Partili Ayşe Serra Bucak Küçük, aldığı yüzde 64,09'luk oy oranıyla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

Seçimden sonra İstiklal Marşı ve Türk Bayrağı tartışmaları ile anılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, son olarak Diyarbakırlı dünya çapında ünlü şair Sezai Karakoç'un isminin verildiği kültür ve kongre merkezinin ismini festival duyurusunda “ÇandAmed” olarak değiştirdi.

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı "9.Amed Tiyatro Festivali" etkinliği gerçekleştirdi; Festival yerleri arasında ÇandAmed (Kongre Merkezi) gösterildi. Oysa "ÇandAmed" olarak isimlendirilen yerin resmi ismi, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi.. 

2023 Sezai Karakoç Kültür ve Sanat Sezonu’nda Diyarbakır’da güzel etkinlikler gerçekleştirilmişti. Bu etkinliklere katılmak için Yüksel Kanar ve birkaç yazarla Diyarbakır’a gitmiştik. O seyahatte doğup büyüdüğü Ergani’ye de gittik; evini, aile mezarlığını ziyaret ettik..

Diyarbakır, yetiştirdiği evladı Sezai Karakoç ile ne kadar övünse azdır. Diyarbakır, tarihi ve kültürel birikimi ile Sezai Karakoç’ta yoğunlaşmış, ruhunu bu yaratıcı evladının eserleriyle 21. yüzyıla taşımayı başarmıştır.

İstanbul’da Eyüp Sultan, Konya’da Mevlâna, Erzurum’da Abdurrahman Gazi (Hz. Ebubekir’in oğlu) nasıl şehrin sembolüyse; Sezai Karakoç da Diyarbakır’ın ruhu ve sembolüdür.  

Rahmetli Sezai Karakoç, Diyarbakır – Erganili. Her şeyden önce rahmetli Sezai Karakoç da siyaset üstü bir sanatçı, eserleri onlarca dile çevrilmiş, kısaca Mevlana gibi insanlığa mal olmuş bir büyük şair.

Diyarbakır, İslam medeniyetinin vitrini tarihi bir şehrimizdir. Her şeyden önce Diyarbakır, şiire değer vermekte, yetiştirdiği şairlere sahip çıkmaktadır. Diyarbakır doğumlu yazar Ziya Gökalp ve iki şairin, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ahmed Arif’in hatıralarını yaşatmak için üç müze açılmıştır. Sezai Karakoç için de kültür ve kongre merkezi, ayrıca kültür ve edebiyat evi açılmıştır. 

Sur ilçesinde, Ziya Gökalp Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ve Ahmed Arif Edebiyat Müzesi vardır; her üç müze de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp restore edilerek şairler adına tahsis edilmiş, Diyarbakır’ın geleneksel konut mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan güzel konaklardır. Dilerim Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi de en kısa sürede müzeye çevrilir.

Sezai Karakoç'un isminin Kültür ve Kongre Merkezi’ne verilmesi, halkımızı, Diyarbakırlıları çok mutlu etmiştir. Diyarbakırlılarla Sezai Karakoç’u defalarca konuştum; biliyorum..

DEM'li belediye yönetimi, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nin ismini 'oldu bitti' ile sessiz sedasız değiştiremez; değiştirmemeli.

Kültür ve Kongre Merkezi'nin ismini değiştirme konusu ilde kamuoyu yoklamasına, referanduma götürülse, Diyarbakır hiç şüpheniz olmasın ‘Dokunma!’ der.

Bu yazı vesilesiyle Sezai Karakoç’a ve ahirete irtihal etmiş ailesine, annesine, babasına Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet, makamları ali olsun, nur içinde yatsınlar.

 

 

 

Yorumlar4

  • tora bora 2 hafta önce Şikayet Et
    dem Sezai Karakoç ismine değil,savunduğu ve anlatmaya gayret ettiği fikirlerine karşı,onun için çokta ümitvar olmayın,
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ramazan 2 hafta önce Şikayet Et
    PKK’nın DEM’i, polis, asker katili bir teröristin ismini koyar yakında.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Şükrü 2 hafta önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hocam bir Erganili olarak size teşekkür ediyorum bu konuya degindiginiz için.ayrıca tarihimize sahip çıkmalıyız,cinarlarimiza sahip çıkmalıyız ki bizler ve evlatlarımız ve torunlarımız onların gölgesinde yetişsinler.tekrar teşekkürler hocam.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Kaan 2 hafta önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat