Mükemmelliğin Sessiz Temsilcisi, Teknoloji / MRO Sektöründe liderlik, THY ve Uçuş Güvenliği

  • GİRİŞ24.05.2025 09:09
  • GÜNCELLEME24.05.2025 09:09

Havacılık sektörü denince çoğunlukla ilk akla gelen uçaklar, rotalar, kabin içi hizmetleri ve yolcu deneyimi olur. Oysa bu dev sistemi güvenli, kesintisiz ve verimli yapan esas yapı arka planda çalışır. 

Her uçak uçuş başlangıcından bitişine kadar yalnızca bir uçuş değil, dev bir teknik sistemin kusursuz çalışmasının sonucu gerçekleşiyor. Uçuş güvenliği, zamanında kalkış, verimlilik ve yolcu konforu, arka planda işleyen gelişmiş bir teknik organizasyonun ürünü olduğunu teknik yetkililer detaylı olarak anlatıyor. 

Türk Hava Yolları , bu alanda yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en iyileri arasında   Turkish Technic A.Ş.’nin  dünya çapında bir MRO (Bakım, Onarım, Yenileme) devi olarak yer aldığını bilmek ülkemiz adına guru verici.

https://www.flightglobal.com/aerospace/rolls-royce-and-turkish-technic-to-set-up-new-trent-mro-centre/162901.article?utm_source=chatgpt.com

Otomobilin düzenli olarak bakımını yaptırmazsanız en olmadık yerde muhtemelen yolda kalacaksınızdır. Uçaklarda eski tabirle Tayyarelerde ise bakım vaz geçilemez savsaklanamaz bir mecburiyettir. 

Bu konuda uçuş şartlarını sağlamak için sertifikasyon ve güvenlik standartlarının uluslararası otoritelerin taviz vermeden lisansları sürekli denetlemektedir. Kısaca günümüzde uçmak en güvenli seyahat aracı haline gelmiştir. 

Hava da küresel Rekabet agresif olmasına rağmen yine de zarafeti önceleyen hava yolları her zaman başarılı oluyor.   Dünyada yüzlerce hava yolları arasında başarılı olmak artık çok kolay değil.

Bir şeyi mükemmel hale ne getirir? öncelikle güvenli uçuş ve konfor olarak tanımlayabiliriz. Konforu sağlamak görünen bir olgu, bunu yapmak kolay olmasa da gerçekleştirmek için estetik, zarafet, uyum gibi çevresel faktörler ile misafirperverlik ve gülen yüzlerle sağlanıyor başarılı hava yollarında.. İnsanlar, konfordan zorunluluk halinde vaz geçilebilirken güvenli uçuştan asla vaz geçilmiyor.

Uluslararası Sertifikasyon ve Güvenlik Standardı

THY Teknik EASA, FAA ve SHGM gibi ulusal ve uluslararası otoritelerden aldığı bakım lisanslarıyla hizmet vermesi bu sertifikalar, yalnızca yasal uygunluk değil, aynı zamanda mühendislik kalitesinin, güvenliğin ve küresel standartlara uyumunu biz bilmesekte arka planda çalışıyor olması güven verici.

Bunun ne kadar önemli olduğunu bilmek için çeşitli büyüklükteki yolcu uçaklarında uçuş sırasında çalışan yaklaşık parça sayılarına bakalım:

Tek motorlu küçük uçaklar (örneğin Cessna 172):

Yaklaşık 100.000 – 500.000 parça aralığında.

Ticari yolcu uçakları (örneğin Boeing 737, Airbus A320):
Yaklaşık 2 milyon parça.

Geniş gövdeli uzun menzilli uçaklar (örneğin Boeing 777, Airbus A350):

Yaklaşık 3 – 6 milyon parça.

Boeing 747 gibi dev uçaklar:

Boeing’in kendi verilerine göre bir Boeing 747 yaklaşık 6 milyon parçadan oluşuyor.
Bu parçaların çoğu hayati önemde ve  her şartta iyi çalışması gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu ise düzenli ve disiplin içinde bakımlarının yapılmasını gerektiriyor.
Bu konuda THY Teknik birimlerinin başarısı dünyanın dikkatini çeken niteliktedir. Başarısının tesçil edildiğini aldığı ödüllerden öğreniyoruz.  Küresel MRO (Maintenance, Repair and Overhaul – Bakım, Onarım ve Yenileme) alanındaki başarıları takdir edilmektedir.

 THY’nin teknik altyapısının belkemiğini oluşturan Turkish Technic, 2006 yılında ayrı bir şirket olarak yapılandırılmış, bugün ise uçak bakımında Avrupa’nın en büyüklerinden biri haline gelmiştir. Yaklaşık 9.000’den fazla personel, 1.000.000 m²'ye yaklaşan bakım alanı, 60’tan fazla uluslararası müşteri ve yılda binlerce uçak bakım işlemi ile dev bir mühendislik operasyonu yürütmektedir.

İstanbul Havalimanı'nda Dev Tesis: Havacılığın Yeni Kalbi :

2022 yılında İstanbul Havalimanı’nda faaliyete geçen yeni MRO (Maintenance, Repair and Overhaul – Bakım, Onarım ve Yenileme)  kampüsü, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük bakım tesislerinden biri haline gelmişitir. Yaklaşık 655.000 m² kapalı alana sahip bu merkez, aynı anda onlarca dar ve geniş gövdeli uçağa hizmet verebilecek kapasiteye ulaşması başarılı çalışmalarının bir sonucu 


Yapay Zekanın Kullanılması:

Geleneksel bakım sistemlerinin ötesine geçen Turkish Technic, son yıllarda yapay zekâ destekli arıza tahmin sistemleri, uçuş verisi analiz platformları, dijital komponent izleme ve 3D yazıcıyla yedek parça üretimi gibi ileri teknoloji yatırımlarıyla dikkat çekmektedir. Bu sayede bakım süreleri kısalmakta, arıza kaynaklı uçuş iptalleri minimuma indirilebildiği görülüyor.

Küresel Hava yollarına verilen başarılı hizmetler:

THY Teknik, THY filosu dışında  Lufthansa, Saudia, Ethiopian Airlines, Emirates ve Pakistan International gibi dünya çapında havayollarına da bakım hizmeti vermesi bu alandaki başarısını göstermektedir.  

 İnsan Kaynağı ve Sürdürülebilir Mükemmellik

Elbette mükemmellik şartları sağlandığında elde edilebilen bir olgu Mükemmelliğin bir diğer ayağı ise insan kaynağı. Teknisyenler, mühendisler ve yöneticilerin sürekli eğitimleri ve genç teknisyen yetiştirmek amacıyla meslek okulları, üniversiteler ve THY Akademi ile iş birlikleri neticesinde kalite ve başarının tesadüf olmadığını bize gösteriyor.

Bu yapı, sadece bir havayolunun değil, ülkemizin teknolojik ve stratejik vizyonunun da göstergesidir. THY’nin teknik altyapısı; istikrar, kalite ve geleceğe dönük mühendislik anlayışının en başarılı örneklerinden biri olarak yer almaktadır.
 

Kaynakça:
https://www.flightglobal.com/aerospace/rolls-royce-and-turkish-technic-to-set-up-new-trent-mro-centre/162901.article?utm_source=chatgpt.com
https://www.linkedin.com/pulse/flying-forward-highlights-from-q1-turkish-technic-bdbyf?utm_source=chatgpt.com

Muzaffer Şafak / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat